Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Waar staat GHS voor?

3 min read

De afkorting GHS staat voor Globally Harmonised System. Het GHS-systeem heeft als doel om wereldwijd te komen tot één systeem voor de gevaarsindeling van gevaarlijke stoffen. Klik op de link GHS|Risico’s van stoffen op de website van de Rijksoverheid.

Wat is GHS signaalwoord?

Een GHS-etiket bevat volgende elementen: een of meer pictogrammen of gevaarsymbolen (zie hieronder), in functie van de gevarenklasse; een signaalwoord (signal word) (“gevaar” of “waarschuwing”, naargelang de gevarencategorie van de stof)

Wat is EU GHS?

De EUGHS oftewel de CLP-verordening is de nieuwe Europese verordening over de indeling (Classification), etikettering (Labelling) en verpakking (Packaging) van chemische stoffen en mengsels.

Wat is een G zin?

Voor elke categorie schrijft GHS voor welk pictogram, signaalwoord, bijhorende gevarenaanduidingen (H-zinnen; Hazard) en voorzorgsmaatregelen (P-zinnen; Precautionary) op het etiket moeten vermeld worden.

Wat is CLP wetgeving?

De CLP-verordening (Verordening (EG) nr. 1272/2008) stemt oude EU-wetgeving af op het wereldwijd geharmoniseerd systeem voor de indeling en etikettering van chemische stoffen GHS, een systeem van de Verenigde Naties om gevaarlijke chemische stoffen te identificeren en gebruikers over die gevaren te informeren.

Wat geven P zinnen aan op een Gevarenetiket?

Deze H- en Pzinnen vervangen de oude R- en S-zinnen en geven de mogelijke gevaren (H-zinnen) en de benodigde voorzorgsmaatregelen (Pzinnen) van een product aan.

Wat zijn oxiderende gassen?

Oxiderende gassen zijn niet brandbaar, maar dragen door de afgifte van zuurstof bij aan de verbranding van andere materialen. Oxidanten in geconcentreerde toestand of onder druk mogen niet in contact komen met vet, olie of andere organische materialen of zelfs kleine hoeveelheden van die materialen.

Wat voor gevaarlijke stoffen zijn er?

Voorbeelden van zeer zorgwekkende stoffen zijn lood, koper, vinylchloride en benzeen. Ze kunnen op verschillende manieren in de lucht, de bodem of het water terechtkomen. Landbouw, industrie en verkeer kunnen hiervan de oorzaak zijn. Maar ook huishoudens kunnen zorgen voor vervuiling.

Wat is een Reach?

REACH is een Europese verordening over de productie van en handel in chemische stoffen. Het beschrijft waar bedrijven en overheden zich aan moeten houden. REACH staat voor: Registratie, Evaluatie, Autorisatie en restrictie van Chemische stoffen. Deze verordening geldt voor alle landen van de Europese Unie.

Welke informatie vindt u op het veiligheidsinformatieblad?

Een veiligheidsinformatieblad (VIB) is een gestructureerd document met informatie over de risico’s van een gevaarlijke stof of preparaat en aanbevelingen voor het veilig gebruik ervan op het werk. Het bevat alle eigenschappen van het product.

Wat staat er op een Chemiekaart?

Op elke kaart staat de informatie die nodig is om veilig met chemicaliën te kunnen werken. Per chemische stof één pagina met alle relevante, gevalideerde gegevens zoals identificatie, fysische eigenschappen, symptomen, eerste hulp en transportvoorschriften.

Wie is verantwoordelijk voor Msds?

Het is wettelijk verplicht van elke gevaarlijke stof Safety Data Sheets (SDS) in bezit te hebben. Deze moet door de leverancier geleverd worden aan elke gebruiker die beroepsmatige handelingen met een stof verricht. Wat veel bedrijven niet weten is dat zij mede verantwoordelijk zijn voor de inhoud.

Wat kun je allemaal op een Chemiekaart lezen?

Op een chemiekaart vind je de eigenschappen van een stof zoals kookpunt en smeltpunt. Je vindt vooral eigenschappen die te maken hebben met de veiligheid zoals de ontbrandingstemperatuur.

Wat zijn Chemie kaarten?

Chemiekaarten = Naslagwerk met informatie over de meest gebruikte chemicaliën in de Nederlandse laboratoria en industriën. Is beschikbaar als kanarie-geel boek en op cdrom. Naast enkele fysische eigenschappen bevat het ook informatie over …

Wat is een veiligheidsblad?

Een material safety data sheet of veiligheidsinformatieblad is een document waarin de gevaren van een gevaarlijke stof of mengsel en adviezen voor het veilig ermee werken omschreven staan. Het msds bevat o.a. de eigenschappen van het product.