Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Vraag over wiellagers

5 min read

Gevraagd door: Stephanie Davis

Waarom zijn wiellagers belangrijk?

Wiellagers zijn essentieel voor de werking van uw voertuig. Meer precies is een wiellager cruciaal voor de goede samenwerking tussen de naaf, de band en het wiel. Het wiellager maakt wrijvingsloze beweging en rotatie van de naafassemblage mogelijk, en zorgt daardoor voor een soepele rotatie van band en wiel.

Waaraan zitten wiellagers vast?

In het midden van je wielen zit een hol stuk metaal, een naaf genoemd. De wiellagers passen strak in deze naaf en rijden op een metalen as, waardoor de wrijving wordt verminderd wanneer het wiel draait.

Hebben wiellagers invloed op de snelheid?

Andere bandenproblemen die overmatige trillingen veroorzaken, treden vaak op bij hoge snelheden. Daarentegen kan een defect wiellager trillingsproblemen veroorzaken bij veel lagere snelheden, die alleen maar erger worden als uw voertuig sneller gaat rijden. Defecte wiellagers zorgen er ook vaak voor dat het betreffende wiel heen en weer wiebelt tijdens het rijden.

Wat zijn de 2 soorten wiellagers?

In moderne personenauto’s worden twee soorten wiellagers gebruikt, afhankelijk van de eisen: kegelrollagers en kogellagers. De versies van deze lagers die worden gebruikt, variëren naar gelang van de toepassing en de belasting.

Wat gebeurt er als het wiellager het begeeft?

Slechte wiellagers kunnen het stuurwiel doen trillen. De intensiteit neemt toe naarmate de snelheid van het voertuig toeneemt en het voertuig naar links of rechts draait. De trilling kan echter verband houden met een band die niet rond is (er kan een platte plek op de band zitten) of niet meer in balans is.

Hoe lang gaan wiellagers mee?

ongeveer 85.000 tot 100.000 mijl
De meeste wiellagers gaan ongeveer 85.000 tot 100.000 mijl mee voordat ze moeten worden vervangen. Sommige voertuigen hebben wiellagers die veel langer meegaan, en sommige voertuigen moeten vrij snel worden vervangen. Alles hangt af van de kwaliteit van uw wiellagers en uw gebruikelijke rijomstandigheden.

Veelvuldig rijden door modder, water of strooizout kan storingen in wiellagers veroorzaken. Verontreinigingen kunnen langs de afdichtingen in de lagers terechtkomen, waardoor het vet wordt vervuild en de lagers worden beschadigd.

Waar is een wiellager van gemaakt?

staal
Wiellagers zijn gemaakt van hoogwaardig staal, en de binnenste en buitenste loopvlakken (de kegel en de kop genoemd) en de rollen of kogels hebben allemaal een warmtebehandeling ondergaan om hun buitenoppervlakken te harden.

Wat houdt het wiellager vast?

Het wiellager zit in de naaf. In de naaf zitten de wielmoeren waarmee de banden aan de wielen worden bevestigd. Naven zijn gemaakt om het gewicht van het voertuig te dragen, over allerlei soorten wegen te rijden, bochten te nemen en tegelijkertijd de wielen te faciliteren terwijl ze vele omwentelingen per minuut draaien.

Hoe gaan wiellagers kapot?

Rijomstandigheden – rijden door diep water of modder kan ertoe leiden dat uw wiellagers het begeven. Water, modder of andere verontreinigingen zoals stof of strooizout kunnen langs de afdichtingen binnendringen in het lager, waardoor het vet wordt vervuild en de lagers slijten.

Kan een wiellager eraf vallen?

Als uw wiellager het begeeft, kan dit ertoe leiden dat het wiel stopt terwijl u rijdt of er zelfs af valt. Op zijn minst, voordat een wiel eraf valt, kan/zal een defect wiellager aanzienlijke schade aan uw voertuig veroorzaken, dus het is zeer belangrijk om deze in de gaten te houden en te onderhouden.

Kan een wiellager de uitlijning beïnvloeden?

Slechte lagers beïnvloeden de uitlijning van uw auto en de manier waarop uw auto rijdt. Als uw banden snel of ongelijkmatig slijten, of als uw auto lijkt te slingeren op de weg, is een wiellager- of uitlijningsprobleem de schuldige.

Hoe controleer je de wiellagers?

Citaat uit de video: En schud er eens mee. Als er enige speling is of enige vorm van gekletter. Dat is een stap verder in de richting van een slecht wiellager.

Kunnen wiellagers oververhit raken?

Als een wiellager oververhit raakt, breekt het hete smeermiddel af en kan het lageroppervlak krassen en zelfs etsen. Ook water en andere corrosieve elementen kunnen deze toestand veroorzaken, wat later tot afbrokkeling kan leiden. Verbrand of geoxideerd smeermiddel kan een donkere laag achterlaten op het lageroppervlak.

Wat te doen als wiellager uitvalt tijdens het rijden?

Citaat uit de video: Похожие запросы

Hoe belangrijk is het vervangen van een wiellager?

Het ontbreken van wiellagers in goede staat kan uiteindelijk leiden tot ongelijkmatige slijtage van uw banden en remmen, en tot andere ernstige schade aan het voertuig. Het kan ook uw risico om betrokken te raken bij een auto-ongeluk verhogen.

Hebben wiellagers invloed op de remmen?

We vonden aanzienlijke speling in het lager, wat kan leiden tot een zacht rempedaal. Remrotors worden in lijn gehouden door wiellagers. Bij een defect of los wiellager zal de rotor wiebelen om zijn as. Dit wiebelen zorgt ervoor dat de rotor de remklauwzuiger in zijn boring duwt (zie afbeelding 2).

Zijn wiellagers belangrijk om te vervangen?

A: Uiteindelijk slijten alle wiellagers en moeten ze worden vervangen. Uitgaande van normaal gebruik onder normale rijomstandigheden, zouden de nieuwere lagers van het type “naafconstructie” die op de meeste moderne voertuigen worden aangetroffen, bij goed onderhoud ongeveer 100.000 mijl moeten meegaan.

Wat veroorzaakt wiellagerdefecten?

Veelvuldig rijden door modder, water of strooizout kan storingen in wiellagers veroorzaken. Verontreinigingen kunnen langs de afdichtingen in de lagers terechtkomen, waardoor het vet wordt vervuild en de lagers worden beschadigd.

Kan een wiellager gerepareerd worden?

Afhankelijk van het voertuig en zijn voor-, achter- of vierwielaandrijving kan de reparatie heel wat voeten in de aarde hebben. Remmen en rotors worden eerst verwijderd om de asmoer en de naafconstructie bloot te leggen. De oude lagers worden verwijderd en vervangen door nieuwe en vervolgens weer gemonteerd.

Hoe stel je een diagnose van wiellagers?

Citaat uit de video: Dus wat we gaan doen is de band pakken op de drie en negen uur positie. We gaan hem heen en weer schudden. En je kunt zien dat je die kleine speling ziet.