Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Vervangende trapas voor Shimano XT FC-M785 crankstel

5 min read

Gevraagd door: Amber Gordon

Wat is een hollowtech trapas?

De HOLLOWTECH-technologie is een ultralichte holle crankarm die door SHIMANO is gemaakt met de eigen smeedtechnologie van het bedrijf, die ook de stijfheid behoudt.

Welke maat hebben Shimano bottom bracket lagers?

Shimano ontwikkelde zijn press-fit standaard met 41 mm diameter lagercups met een 86,5 mm breed trapashuis voor de weg, en 89,5 of 92 mm voor de mountainbike.

Welke maat spindel is Shimano?

Crankset standaarden

Crankset Spindle Diameter Bearings
Shimano HollowTech II 24mm 24×37 (Drive) 24×37 (Non-Drive)
GXP 24mm/22mm 24×37 (Drive) 22×37 (Non-Drive)
SRAM DUB 29mm 29×42
BB30 30mm 6806 (Drive) 6806 (Non-Drive)

Wanneer kwam hollowtech 2 uit?

Shimano’s Hollowtech II cranks, onthuld in 2003, luidden het huidige tijdperk van crankontwerp in door de as te integreren in het ontwerp van de crank. Vanaf dat moment zijn het gewicht, de stijfheid en de betrouwbaarheid van de cranks verbeterd en zijn ze gemakkelijker te installeren en te onderhouden.

Hoe weet ik welke trapas ik nodig heb?


Citaat uit de video: Gevonden op elk punt hier door op het informatie icoontje in de hoek te drukken. De trapas is het lagersysteem tussen je fiets cranks.

Hoe weet ik welke maat trapas ik nodig heb?

Om de maat van de benodigde trapas te weten te komen, meet je de binnenkant van het trapashuis in je frame, dat zal 73mm, 70mm of 68mm zijn. Sommige oudere frames kunnen Italiaanse trapassen met schroefdraad hebben, in plaats van de modernere Engelse.

Zijn Shimano bottom brackets uitwisselbaar?

Alle Shimano Hollow-Tech II trapassen zijn onderling uitwisselbaar, dat wil zeggen dat ze allemaal dezelfde trapasdraad hebben, in dezelfde trapasbreedte passen, dezelfde asdiameter en dezelfde totale breedte hebben.

Wat is het verschil tussen BB30 en BSA?

BSA is Engels standaard en heeft schroefdraad in het gat, meestal gebruikt in shimano, terwijl BB30 Italiaanse standaard is en geen schroefdraad heeft, meestal gebruikt in CP.

Is BB92 hetzelfde als PF92?

De binnendiameter van het trapashuis van het frame is 37mm. Een lager met een OD van 37mm wordt direct in het frame geperst. Trek stapt over van het BB90/95 systeem naar wat zij PF92 noemen, wat hetzelfde is als een BB92 (41mm ID shell en 92mm breedte).

Wat is een 68 73 bottom bracket?

De afmetingen 68mm en 73mm meten de breedte van de trapas op het frame van de fiets zonder BB geïnstalleerd, gewoon de breedte van de schaal. De meeste racefietsen die een trapas met schroefdraad gebruiken zijn 68 mm breed en de meeste cross country/trail mountainbikes 73 mm.

Hoe weet ik of mijn crankstel compatibel is?

In de meeste gevallen zijn drie- en tweedelige cranksets compatibel met dezelfde trapassen, zolang de as dezelfde diameter heeft. Ze worden meestal gebruikt in combinatie met de middenstijl trapasstandaard. Eendelig: Hierbij zijn de as en crankarmen uit één stuk staal.

Maakt de aslengte uit voor de trapas?

Het belangrijkste is je aslengte: zolang je de juiste kettinglijn kunt instellen, zit je goed. Maar, nogmaals, het beste is om nooit normen te mengen als je het kunt vermijden. Als je een kottercrank wilt vervangen door een vierkantcrankafstelling, zoek dan niet verder dan een cartridge trapas.

Zal elke trapas passen?

Welke trapas je uiteindelijk koopt, hangt tot op zekere hoogte af van het soort frame dat je hebt. Bepaalde framematerialen en aandrijvingen ondersteunen slechts één type trapas. Er zijn tegenwoordig twee hoofdtypen trapassen op de markt, namelijk trapassen met schroefdraad en trapassen met perspassing.

Maakt het veranderen van trapas een verschil?

(Klik hier om BikeRadar’s complete gids over trapassen te lezen.) Volgens het laatste rapport van Friction Facts: “Er bestaat geen statistisch significant verschil waaruit een algemeen voordeel of nadeel van een standaardtype onder vergelijkbare belastingsomstandigheden blijkt.

Moet ik de trapas invetten?

In het geval van de trapas gebruikt u het vet bij de montage ervan, of het nu gaat om schroefdraad, perspassing of iets dergelijks, en op dezelfde manier bij het monteren of schoonmaken van de cranks. Het contactpunt van de cranks met de trapas moet ook worden ingevet.

Wat is het verschil tussen hollowtech en square taper?

Wat is dit? Conclusie: Als we de kale units vergelijken, zijn Hollowtech modellen ongeveer 3,4 keer lichter dan square taper bottom brackets. We moeten er wel rekening mee houden dat vierkante conische bottom brackets met een spindel worden geleverd, terwijl bij Hollowtech-modellen de spindel deel uitmaakt van de cranks.

Hoe installeer je een Shimano hollowtech 2 trapas?

Citaat uit de video: Plaats de benodigde o-ringen op de as. Breng vervolgens smeermiddel aan op de schroefdraad in het frame van de bank. Schuif de trapas in het frame en draai hem tegen de klok in vast.

Hoe meet je hollowtech bottom bracket?

Citaat uit de video: Onderdeel van de trapas. Dus je zet er een schuifmaat op. En je meet het en dan kijk je in dit geval is het 73. Dus de meest voorkomende maten zijn 68 en 73.

Hoe verwijder je hollowtech cranks?

Citaat uit de video: Je gaat het losschroeven en dan kun je hier een echt 5 millimeter gereedschap plaatsen als die plastic dop een beetje strak zit. Je kunt zelfs een schroevendraaier in een van deze gaten steken.

Hoe verwijder je een Shimano XT crank?

Citaat uit de video: En misschien een plastic hamer of rubber hamer om te tikken. Uit de krukken. Als ze vast zitten. En zoals bij de meeste klussen is het makkelijker als je werkzand hebt.

Hoe verwijder je een hollowtech trapas?

Citaat uit de video: Beweeg de ringsleutel naar de rechterkant. En begin het met de klok mee te bewegen. Ga door tot de unit komt.