Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Verliezen helmen echt hun kwaliteit met de tijd, zelfs als ze in de verpakking worden bewaard?

5 min read

Gevraagd door: Greg Fueston

Helmen hebben een beperkte levensduur omdat de hars en andere materialen die bij het fabricageproces worden gebruikt na verloop van tijd kunnen worden aangetast door uw lichaamsvloeistoffen, haarvetten, ultraviolet licht en normale slijtage. Het is verstandig om uw helm 5 jaar na aankoop of 7 jaar na de productiedatum te vervangen.

Degraderen helmen in de loop der tijd?

In het algemeen wel: helmen hebben een houdbaarheidsdatum. Dat komt omdat blootstelling aan zonlicht, hitte en andere elementen het schuim en andere onderdelen van de helm aantast. Bovendien hebben helmen de neiging om door het gebruik te worden beschadigd. Je wilt niet knoeien met iets dat ontworpen is om je leven te redden.

Hoe lang kun je een helm bewaren?

vijf tot 10 jaar
De keuringsinstantie van de overheid in de VS, de Consumer Product Safety Commission (CPSC), adviseert een fietshelm om de vijf tot tien jaar te vervangen. De Snell Memorial Foundation, die ook helmen op veiligheid certificeert, stelt een stevige vijf jaar.

Hoe weet je of een helm verlopen is?

Veiligheidshelmen hebben eigenlijk geen houdbaarheidsdatum, maar wel een stempel met de productiedatum, waarmee u de maximale levensduur kunt berekenen. Het stempel is zo gemakkelijk te lezen als een wijzerplaat, maar het is aan u om uit te zoeken wanneer de helm moet worden vervangen.

Hoe bewaar je een helm?

5 eenvoudige stappen om de helmhygiëne te behouden

  1. Stap 1: Maak de verwijderbare onderdelen los. Deze stap is optioneel en niet nodig om het reinigingsproces van je helm te voltooien. …
  2. Stap 2: Week de helm in babyshampoo. …
  3. Stap 3: Was het vuil eraf. …
  4. Stap 4: Polijsten en waxen. …
  5. Stap 5: Zet de helm weer in elkaar.


Moet ik mijn helm vervangen als ik hem laat vallen?

Als het is gevallen met uw hoofd erin, ongeacht of u bij een ongeval betrokken was of niet, moet u het vervangen. Als hij uit zichzelf is gevallen, maar u ziet een vervorming op het EPS, of u ziet zichtbare beschadigingen op de schaal, dan moet u hem vervangen.

Hoe lang moet je een motorhelm bewaren?

vijf jaar
De consensus van de helmfabrikanten is dat de rijder zijn helm om de vijf jaar moet vervangen. Dat lijkt misschien veel, afhankelijk van hoe vaak je rijdt. Deze regel geldt vooral voor rijders die elke dag de weg op gaan. Als je uren achter elkaar rijdt, gaat je helm alleen maar sneller kapot.

Is een helm van 20 jaar oud nog goed?

Die aanbeveling is grotendeels gebaseerd op onderzoek van het ingenieursbureau MEA Forensic, dat bij tests van honderden helmen vaststelde dat de leeftijd de prestaties van het beschermende schuim in helmen tot 26 jaar oud niet noemenswaardig beïnvloedt.

Is er een houdbaarheidsdatum voor fietshelmen?

Een fietshelm heeft geen houdbaarheidsdatum, maar moet om de 5 jaar worden vervangen. Bovendien moet een fietshelm worden vervangen na een fietsongeluk of als je scheurtjes of gebreken ziet. De Snell Memorial Foundation is een groep die de veiligheidsnormen voor alle soorten beschermende uitrusting heeft getest en vastgesteld.

Wat gebeurt er met een helm na 5 jaar?

Afhankelijk van de fabrikant kan een helm dus drie tot vijf jaar na het eerste gebruik meegaan. Voor veel helmfabrikanten is vijf jaar de voorgeschreven levensduur. Na deze periode kunnen de onderdelen van de helm beginnen af te takelen en kan de veiligheid tijdens het rijden niet langer worden gegarandeerd.

Hoe vaak moet ik een nieuwe motorhelm kopen?

Hoe lang gaat een motorhelm mee? De algemene vuistregel is om je helm om de 3-5 jaar te vervangen, tenzij de helm geen ongelukken of grote schokken heeft meegemaakt. De meeste fabrikanten en veiligheidsorganisaties bevelen dit aan, vooral als u uw helm consequent draagt.

Hoe lang blijven Shoei helmen goed?

5 jaar
Zelfs als geen van deze punten wordt toegepast, raadt SHOEI aan om de helm binnen 5 jaar na de eerste aankoop in de detailhandel te vervangen.

Verjaren helmen?

MSA-hoofddeksels mogen niet langer dan 5 jaar worden gebruikt, terwijl suspensies na 12 maanden moeten worden vervangen. Beide zijn de maximale termijnen voor vervanging, gerekend vanaf de datum van het eerste gebruik. De productiedatum is op de helm gestempeld of gegoten, meestal aan de onderkant van de rand.

Hoe weet ik of mijn motorhelm nog goed is?

Pak het dichtstbijzijnde deksel en draai het om, zodat de binnenkant naar u toe wijst. Op een van de kinriemen of onder de vulling bij je oren zou een label moeten zitten met de productiedatum. Kijk in de lijst hierboven voor de vervaldatum en kijk of je helm nog aan de normen voldoet.

Fabrikanten zullen ook zeggen dat helmen na vijf tot zeven jaar moeten worden vervangen omdat de EPS-voering (geëxpandeerd polystyreen) en de buitenlaag kunnen beginnen af te takelen. Onder de verf kan schade ontstaan, maar die kun je niet zien.

Zit er een houdbaarheidsdatum op fietshelmen?

Hij legt uit dat de meeste fabrikanten adviseren om helmen om de drie jaar te vervangen. Na verloop van tijd kan het beschermende schuim broos worden. Zaken in de omgeving zoals blootstelling aan de zon en olie in haar en shampoo kunnen het schuim afbreken.

Hoe lang moet een fietshelm meegaan?

drie tot vijf jaar
“Wij doen de algemene aanbeveling om uw helm om de drie tot vijf jaar te vervangen, afhankelijk van gebruik en behandeling”, zegt senior brand manager Eric Richter.

Hoe lang kun je een fietshelm gebruiken?

Uw fietshelmen moeten om de drie tot vijf jaar worden vervangen, afhankelijk van de gebruiksfrequentie en het prestatieniveau. Zo kunt u ervoor zorgen dat uw helm u altijd veilig houdt.

Hoeveel kracht is er nodig om een fietshelm te kraken?

De evaluatie van de gegevens over de compressie van alleen de helm toonde aan dat er scheuren ontstonden tussen 100 en 200 lbf. De gemiddelde barstkracht bedroeg 140 lbf. De schedel en de helm konden zelfs bij de maximale kracht van de meetcel (470 lbf) niet worden verbrijzeld in de compressiestand.

Hoe weet ik of mijn motorhelm nog goed is?

Pak het dichtstbijzijnde deksel en draai het om, zodat de binnenkant naar u toe wijst. Op een van de kinriemen of onder de vulling bij je oren zou een label moeten zitten met de productiedatum. Kijk in de lijst hierboven voor de vervaldatum en kijk of je helm nog aan de normen voldoet.