Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Trapas schade work-around

5 min read

Gevraagd door: Erin Thompson

Wat gebeurt er als de trapas het begeeft?

Het meest voorkomende symptoom van een losse of versleten trapas is ritmisch kraken bij elke fiets. De interface tussen crank en as bestaat uit acht splines (ribbels die de as op zijn plaats houden), waardoor meer oppervlakte ontstaat voor een betere pasvorm.

Hoe vaak moet je de trapas reviseren?

De meeste trapassen gaan duizenden kilometers mee, wat voor veel rijders neerkomt op 1-2 jaar. U moet uw trapas echter vaker vervangen als: Hij wordt blootgesteld aan vocht. Je vaak in vuil of modder rijdt.

Hoe lang moet een trapas meegaan?

Wat we ontdekten was dat de basis trapas van je fiets uit de fabriek niet langer dan 500 mijl meegaat. Wheels Mfg brackets gingen aanzienlijk langer mee, maar de levensduur varieerde sterk met het klimaat en vervuiling. Ik onderhoud mijn trapassen elke 1000 mijl op mijn eigen fietsen.

Hoe weet ik wanneer ik mijn trapas moet vervangen?


Citaat uit de video: Het is meestal iets dat niet alleen te maken heeft met geluid. Dus als je je crankarm kunt bewegen. Schuif hem nog eens heen en weer en er is eigenlijk een beetje speling.

Hoe belangrijk is de trapas?

De trapas is een essentieel onderdeel van elke aandrijving. Dit is een van die belangrijke elementen op de fiets die de krachtoverdracht tussen de benen van de rijder en de aandrijving van de fiets rechtstreeks beïnvloeden.

Waarom zit er speling in mijn trapas?

Als er speling in je trapas zit, betekent dit dat de lagers los zitten of versleten zijn; dit moet snel gerepareerd worden, omdat het de hele aandrijving negatief beïnvloedt, zoals tandwielen en ketting.

Kun je een verzegelde trapas onderhouden?

Het goede nieuws is dat afgedichte cartridge lagers te onderhouden zijn, het is zelfs sneller, gemakkelijker en vereist minder gereedschap dan het herpakken van een losse bal trapas.

Moet ik de schroefdraad van de trapas invetten?

Nu de schroefdraden schoon en scherp zijn, is de volgende stap ze voor te bereiden met een laagje vet van goede kwaliteit. Het vet zorgt voor een goede passing tussen de cups en het frame en vermindert de kans op corrosie tussen de materialen in het trapashuis en die in de cups.

Hoe voorkom ik dat mijn trapas kraakt?

Maak de schroefdraden van het frame en de trapas grondig schoon en vet ze daarna opnieuw in. Voor hardnekkige piepende trapassen gebruik je teflontape op de schroefdraad. Monteer vervolgens opnieuw en doe een druppel groene Loctite op de schroefdraad. Voor titanium frames gebruikt u Finish Line Ti-Prep Anti-Seize Assembly Lubricant op de schroefdraad.

Waarom klikt mijn fiets als ik hard trap?

De ketting schuurt alleen in sommige versnellingen tegen de derailleur, omdat hij van hoek verandert bij het schakelen. Daarom maakt je fiets een klikkend geluid als je hard trapt. Dus, je moet je fiets in de versnelling zetten waar je het klikken hoort.

Hoe lang moet een trapas op een racefiets meegaan?

Wat betreft een trapas, aan de lage kant, misschien 5000 mijl. De basis Shimano die de meeste mensen gebruiken (UN51/55/gelijkwaardig) kan redelijkerwijs 10k+ mijl verwachten. Maar soms heb je pech en krijg je een trapas die misschien 500 mijl meegaat.

Maakt de trapas een verschil?

Met andere woorden, bottom brackets verschillen aanzienlijk in termen van luchtweerstand, maar wat betreft het werkelijke aantal watt, gaat het om relatief kleine aantallen die de meeste fietsers waarschijnlijk niet opmerken.

Hoe kom ik aan een nieuwe trapas?

Om de maat van de benodigde trapas te weten te komen, meet je de binnenkant van het trapashuis in je frame, dat zal 73mm, 70mm of 68mm zijn. Sommige oudere frames kunnen Italiaanse trapassen met schroefdraad hebben, in plaats van de modernere Engelse.

Is een gesloten trapas beter?

Een goede trapas is een “monteren en vergeten” deal. Een verzegelde unit is de huidige en populaire, omdat die geen onderhoud nodig heeft. Ze gaan lang mee en kunnen gemakkelijk worden vervangen als ze versleten zijn.

Is een trapas huls nodig?

Het hangt echt af van het ontwerp van je frame. Als er een gat in het BB-huis zit waar de zadelbuis zit, kan er water/vocht in het trapashuis komen en problemen veroorzaken met je lagers. De meeste carbon frames hebben geen gaten in het brackethuis, dus is het niet nodig.

Waarom klikt mijn fietskrukas?

Citaat uit de video: Verschillende andere maatregelen om het probleem te verhelpen, zorg ervoor dat de pedalen goed vastzitten. Zorg er tenslotte voor dat de bouten van de kettingring het juiste koppel hebben.

Kun je een verzegelde trapas onderhouden?

Het goede nieuws is dat afgedichte cartridge lagers te onderhouden zijn, het is zelfs sneller, gemakkelijker en vereist minder gereedschap dan het herpakken van een losse bal trapas.

Wat is er mis met square taper bottom bracket?

Een ander veelgehoord argument tegen vierkante trapassen is dat ze minder stijf zijn. En met een grotere breedte, grotere lagers aan de buitenkant in plaats van de binnenkant van het frame, en de spindel die geïntegreerd is met de crank zou dat inderdaad het geval kunnen zijn voor Hollowtech II trapassen.

Is een gesloten trapas beter?

Een goede trapas is een “monteren en vergeten” deal. Een verzegelde unit is de huidige en populaire, omdat die geen onderhoud nodig heeft. Ze gaan lang mee en kunnen gemakkelijk worden vervangen als ze versleten zijn.

Maken keramische bottom brackets een verschil?

De kern van de zaak: Hoogwaardige hybride keramische lagers zijn beter dan stalen lagers in een fietsbasistoepassing omdat ze rondere kogels hebben voor minder weerstand, betere loopvlakken voor minder weerstand, en vet-efficiënter zijn in omgevingen met lage toerentallen en weinig warmte voor minder weerstand.

Waarom kraakt de trapas?

Meestal is de echte oorzaak een loszittende kettingbladbout – draai die vast en de meeste kraken zullen verdwijnen. Nadat je de kettingringbouten hebt gecontroleerd en als je het geluid nog steeds hoort, kijk dan naar je pedalen, crankbouten, zadelpen en zadel. Door deze eerst te controleren, bespaar je een uur graven in je trapas.