Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Speling links-rechts bij trapas

5 min read

Gevraagd door: Carl Hunter

Waarom zit er speling in mijn trapas?

Als er speling in je trapas zit, betekent dit dat de lagers los zitten of versleten zijn; dit moet snel gerepareerd worden, omdat het de hele aandrijving negatief beïnvloedt, zoals tandwielen en ketting.

Hoe weet u of uw trapas aan vervanging toe is?

Om te controleren of je BB aan vervanging toe is, laat je de ketting van het kleinste kettingblad vallen en draai je de cranks rond. Als er een zijwaartse wiebel is, of een knarsend gevoel, is het tijd voor een nieuwe.

Hoe moet een trapas aanvoelen?

Citaat uit de video: En kijk of je kloppen kunt voelen in de lagers moeilijk te zien soms kun je het voelen. Een andere goede indicator is om wat andere zintuigen te gebruiken zoals gevoel en wat gehoor. Dus pak de onderbuis.

Wat gebeurt er als de trapas los zit?

Het meest voorkomende symptoom van een losse of versleten trapas is ritmisch kraken bij elke fietsbeurt. De interface tussen crank en as bestaat uit acht splines (ribbels die de as op zijn plaats houden), waardoor meer oppervlakte ontstaat voor een betere passing. De lagers zijn doorgaans beter afgedicht en gaan daardoor langer mee.

Hoe repareer je een losse trapas?

Citaat uit de video: Up it anti-clockwise to loose you can then unscrew the rest by hand net do we use the spanner fix it on the hex head and tighten by turning it in a clockwise. Richting.

Hoe vaak moet je een trapas vervangen?

Wat we ontdekten was opnieuw dat de basis trapas op je fiets uit de fabriek niet langer dan 500 mijl meegaat. Wheels Mfg brackets gingen aanzienlijk langer mee, maar de levensduur varieerde sterk met het klimaat en vervuiling. Ik onderhoud mijn trapassen elke 1000 mijl op mijn eigen fietsen.

Hoeveel kilometer gaan bottom brackets mee?

Wat betreft een trapas, aan de lage kant, misschien 5000 mijl. De basis Shimano die de meeste mensen gebruiken (UN51/55/gelijkwaardig) kan redelijkerwijs 10k+ mijl verwachten. Maar soms heb je pech en krijg je een trapas die misschien 500 mijl meegaat.

Hoe test je een trapas?

Citaat uit de video: Weinig of geen vet daarbinnen of er's veel vuil of gewoon de lagers beginnen slecht te gaan veel van deze hebben een zijde cartridge lager dus lagers moeten worden vervangen toss.

Moet ik de trapas invetten?

Nu de schroefdraden schoon en scherp zijn, is de volgende stap ze voor te bereiden met een laagje vet van goede kwaliteit. Het vet zorgt voor een goede passing tussen de cups en het frame en vermindert de kans op corrosie tussen de materialen in het trapashuis en die in de cups.

Waarom kraakt de trapas?

Meestal is de echte oorzaak een loszittende kettingbladbout – draai die vast en de meeste kraken zullen verdwijnen. Nadat je de kettingringbouten hebt gecontroleerd en als je het geluid nog steeds hoort, kijk dan naar je pedalen, crankbouten, zadelpen en zadel. Door deze eerst te controleren, bespaar je een uur graven in je trapas.

Waarom kraakt mijn fiets als ik hard trap?

Dat krakende gepiep dat je hoort als je trapt “kan betekenen dat [je fiets] een droge ketting of lagers heeft,” zegt Yozell. Uw ketting schoonmaken en smeren is meestal een goede plek om te beginnen met een vreemd geluid, maar als dat het piepen niet oplost, moet u misschien de lagers onderhouden of vervangen (zie hieronder).

Hoe lang gaan keramische bodembeugels mee?

3.000-5.000 mijl
CeramicSpeed trapassen en wiellagers moeten elke 5.000-8.000 km of 3.000-5.000 mijl worden onderhouden en gaan over het algemeen 5 keer langer mee in vergelijking met wat u zou ervaren met een standaard lager. CeramicSpeed balhoofdlagers kunnen voor de meeste rijders eenmaal per jaar worden onderhouden.

Waarom kraakt mijn krukas?

De meest voorkomende oorzaak van een piepende krukas is dat de bout los zit. Controleer op speling in uw krukas door aan één kant te trekken en te proberen hem heen en weer te bewegen. Is er speling, controleer dan met een inbussleutel of uw krukasbouten goed vastzitten – de bouten moeten handvast zitten.

Kunnen bottom brackets worden aangepast?

Citaat uit de video: En om los te maken draai je beide cups naar de achterkant van het frame. En zo maak je je trapas los of vast of stel je hem af.

Waarom klikken mijn cranks?

Citaat uit de video: Похожие запросы

Maakt de trapas een verschil?

Het grote voordeel van een bottom bracket met schroefdraad is dat de montage veel veiliger is dan bij een geperst systeem, dat eerder zal kraken. Het is ook gemakkelijker om er als thuismonteur aan te werken, omdat je alleen een speciale sleutel nodig hebt om hem te verwijderen/monteren.

Hoe lang gaan keramische bodembeugels mee?

3.000-5.000 mijl
CeramicSpeed trapassen en wiellagers moeten elke 5.000-8.000 km of 3.000-5.000 mijl worden onderhouden en gaan over het algemeen 5 keer langer mee in vergelijking met wat u zou ervaren met een standaard lager. CeramicSpeed balhoofdlagers kunnen voor de meeste rijders eenmaal per jaar worden onderhouden.

Kun je een verzegelde trapas onderhouden?

Onderhoud van afgedichte lagers
Het goede nieuws is dat afgedichte cartridge lagers te onderhouden zijn, het is zelfs sneller, gemakkelijker en vereist minder gereedschap dan het herpakken van een losse bal trapas.

Wanneer moet ik mijn balhoofdlagers vervangen?

Als je last hebt van speling (ongewenste beweging) in je balhoofd, of een ruw knarsen wanneer je het stuur draait, is het waarschijnlijk tijd voor een onderhoudsbeurt van je balhoofd of het vervangen van de balhoofdlagers.

Moet ik de balhoofdlagers invetten?

De balhoofdlagers zijn een van de meest voorkomende punten om te smeren en het is raadzaam om naast het smeren van de lagers ook de vorkkroon en in het frame waar ze zitten te smeren, evenals de rest van de stuurdelen, maar u moet oppassen dat u de stuurbuis niet smeert op het punt waar de stuurpen zit.

Hoe weet je of je headset los zit?

Citaat uit de video: Je kunt zien of je headset los zit. Door de voorrem vast te houden. En te schommelen. Voor en achter kan je wat speling voelen.