Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Spaken zowel te lang als te kort aan dezelfde kant van het wiel

4 min read

Gevraagd door: Sella Phillips

Moet de spaakspanning aan beide zijden gelijk zijn?

Spaakspanning – voor- en achterwielen
Bij voorwielen moet de spanning aan beide zijden gelijk zijn. Bij achterwielen is de spanning hoger aan de rechterkant, de aandrijfkant van het wiel. Daarom moet de juiste spaakspanning aan beide zijden worden gemeten, maar bij de achterwielen op de spaken aan de rechterkant worden ingesteld.

Is het beter om te lange of te korte spaken te hebben?

Voor de meeste mensen maakt het niet uit of ze te lang of te kort zijn, zolang het maar binnen ongeveer 2 mm blijft, dus gewoon afronden naar de maat die het dichtst bij de ideale maat ligt. Als u de 2 mm overschrijdt, is het beter iets te kort dan te lang.

Hoe span je spaken gelijkmatig aan?


Citaat uit de video: Het beste gereedschap voor het aandraaien van je spaken is een 12-gauge spaaksleutel.

Hoe balanceer je de spaken?

Citaat uit de video: Als je geen Turing standaard hebt kun je door je wielen in de fiets. Als je gewoon de barrel adjuster aandraait. Zodat het de pads dichter bij de velg brengt.

Wat zijn double butted spaken?

Butted spaken hebben ten minste twee verschillende diameters: single-butted (SB) spaken zijn groter bij de elleboog en kleiner over de rest van hun lengte, terwijl double-butted (DB) spaken groter zijn bij de elleboog en de schroefdraad en kleiner in het middengedeelte.

Wat gebeurt er als je de spaken te strak aantrekt?

Geregistreerd. Als u het wiel strakker zet, en de andere niet meeneemt, wordt de spanning eraf gegooid, en het wiel uit “waar”.

Zijn de spaken aan de aandrijfzijde langer of niet?

Ja, de achterste aandrijfkant heeft de kortere spaken. Als je dezelfde velg EN naaf gebruikt, zit je goed. Als je van velg veranderd bent, kunnen je spaaklengtes afwijken van je huidige constructie.

Zijn alle spaaknippels even groot?

De meest voorkomende spaaknippelmaten zijn 3,23mm, 3,30mm en 3,45mm. U kunt echter ook andere spaaknippelmaten tegenkomen, variërend van 3,2 mm tot 9 mm. Veel spaaknippels hebben ook een vierkante vorm, waaronder de meest voorkomende maten die hierboven zijn vermeld. Sommige fabrikanten gebruiken in plaats daarvan stervormige of zeskantige spaaknippels.

Kun je spaken op lengte knippen?

De spaken worden aan de velg bevestigd via nippels die op de uiteinden van de spaken worden geschroefd. Om de spaken in te rijgen heeft men een speciale “spaakdraadrolmachine” nodig. Je kunt een spaak niet opnieuw inrijgen met ander gereedschap, omdat spaakdraden worden “ingerold” in plaats van “ingesneden”. Met andere woorden, er is geen materiaalverlies.

Hoe richt je fietsspaken uit?

Citaat uit de video: En je kunt de volgende methode gebruiken. Als de velg naar één kant trekt en hij beweegt iets weg van de naaf qua straal. Draai dan een spaak aan de tegenovergestelde. Opzij.

Hoe bevestig je een fietswiel met kabelbinders?

Citaat uit de video: Het proces is relatief. Simpelweg de zip tie dichter naar het wiel toe bewegen tot hij net een punt op de velg raakt.

Hoe verstel je spaken om een wiel recht te zetten?

Citaat uit de video: Je kunt een verstelbare sleutel gebruiken. En zet ze op de spaak.

Zijn double butted spaken lichter?

Double butted spaken zijn lichter dan rechte spaken en bieden betere rijeigenschappen door een flexibeler middendeel. Double butted spaken zijn over het algemeen erg sterk, maar spaken met een middendeel van 1,5 mm kunnen een uitdaging zijn om op hogere spanning te bouwen door verdraaiing.

Wat is een triple butted spaak?

Citaat uit de video: Похожие запросы

Welke lengte spaken heb ik nodig?

In het algemeen is er een bereik van één tot twee millimeter van aanvaardbare spaaklengte voor een wiel. Als je wilt bouwen met niet-gedifferentieerde spaakselecties, en de twee spaaklengtes verschillen slechts één millimeter, kies dan de langere lengte voor beide zijden, en het wiel zal meestal goed zijn.

Hoe meet je de spaaklengte?

Trek beide spaakkoppen naar het midden om de nippels te plaatsen. Meet met de smalle punten van de schuifmaatbekken van binnen tot binnen elke J-bocht. Noteer deze meting tot op een tiende millimeter nauwkeurig. In ons voorbeeld meet elke spaak 266 mm, met de J-bocht tot de J-bocht op 35,7 mm.

Wat is rand ERD?

Wat is de ERD van een velg? Ten eerste is het niet de diameter waar de band in de velg past, noch de binnendiameter van de velg. De ERD is het punt in de velg waar het uiteinde van de spaak zit (ervan uitgaande dat we spaken van een ideale lengte hebben). Denk aan twee verschillende velgen voor een 700C wegband.

Kan ik met Broken spoke rijden?

Als je slechts één gebroken spaak hebt, kun je veilig blijven rijden. Dat ene gebroken onderdeel kan echter andere onderdelen van je fiets beschadigen als je het niet tijdig aanpakt. Elke spaak in het wiel is cruciaal om de juiste spanning en balans in je fiets te behouden.