Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Opties voor een supercompact crankstel voor toertochten (ter vervanging van Shimano 105 crankstel)

5 min read

Gevraagd door: Jim Jacobson

Zijn compacte cranksets beter?

Compacts hebben een 50/34 vertanding, waarbij drie tanden op de grote ring en vijf tanden op de kleine ring verloren gaan in vergelijking met een standaard. Compact cranksets hebben de voorkeur voor klimwedstrijden of voor mensen die graag snel rijden, maar geen wedstrijd.

Kan ik een 105 crankstel gebruiken met Sora?

Werkt het 105 crankstel met een Sora groep? Zou de 9 speed ketting ermee werken? Kortom ja, het crankstel zal prima werken, maar het probleem ligt in de ketting. Het verschil tussen kettingen bij hogere snelheden is een afname van de buitenbreedte van de ketting (bereikt door dunnere buitenste schakels en kortere pinnen).

Wat is het verschil tussen een compact crankstel en een standaard crankstel?

Een compact crank verwijst naar een racefietscrank met relatief kleinere kettingbladen die het trappen gemakkelijker maken. Terwijl ‘standaard’ cranks worden geleverd met een 53-tands groot kettingblad en een 39-tands klein ringetje, hebben compacte cranks meestal 50- en 34-tands ringen.

Wat is een 50 34 crankstel?

Standaard instelling. Momenteel is de meest gebruikelijke versnelling op nieuwe racefietsen een 50/34 kettingset met een 11-28 cassette. Dit betekent dat het grote en het kleine kettingblad respectievelijk 50 en 34 tanden hebben, en dat het kleinste tandwiel van de cassette 11 tanden heeft en het grootste tandwiel 28 tanden.

Kan ik een groter crankstel op mijn fiets zetten?

Ja, dat kan. Dat maakt hem geschikt voor verschillende terreinen en maakt het trappen gemakkelijker. Een kleiner kettingblad op je racefiets zetten is geen probleem, maar misschien moet je je crankstel veranderen.

Hoe kies ik een crankstel?

Cranks zijn er in verschillende maten, meestal van 165 mm tot 190 mm, en de ideale cranklengte wordt vaak bepaald door drie factoren: je lengte, je fietsdiscipline en je persoonlijke voorkeuren. Als je je cranklengte verandert, verandert dat hoe het voelt om op je fiets te trappen, en het kan je pasvorm op je fiets veranderen.

Wat is het verschil tussen Shimano 105 en Sora?

Het belangrijkste verschil tussen Shimano Sora en 105 is het rem- en schakelsysteem. Shimano 105 schakelt en remt veel soepeler dan Shimano Sora. Ik heb zelf beide groepen gebruikt op mijn racefiets en heb ervaren dat Shimano 105 veel beter schakelt dan Shimano Sora.

Hoeveel beter is 105 dan Sora?

De 105 dual-pivot remmen zijn responsief, betrouwbaar en aerodynamischer dan de vorige versies. De remklauwen van de Sora hebben ook een upgrade gekregen en hebben nu tot 20% meer remkracht dan voorheen. Het zijn “bang-for-your-buck” remklauwen die uitstekend remmen, maar verwacht niet dezelfde snelheid en remkracht als de 105 remmen.

Waarom is ultegra beter dan 105?

Er is geen echt technologisch verschil meer tussen 105 en Ultegra, en het enige echte verschil is dat Ultegra een lichtere groep is. Dat betekent dat we 2 antwoorden hebben op de vraag van 105 versus Ultegra. Als je een waardeoordeel wilt, ga dan voor 105, als je gewicht wilt besparen ga dan voor Ultegra.

Wat is het verschil tussen 50 34 en 52 36?

De 52/36 maakt in principe 5% hogere topsnelheden mogelijk alvorens uit te spinnen in vergelijking met de 50/34. (Velen zeggen dat je aero-tuck en andere factoren toch belangrijker zijn bij die snelheden). Maar op de heuvels zul je merken dat de 36 moeilijker te draaien is dan de 34.

Wat is het beste kettingblad voor klimmen?

Mountainbike kettingbladen zijn verkrijgbaar in kleinere maten tot 26t, hoewel ik de meeste rijders zou aanraden eerst een 30t of 28t te proberen om te ervaren hoeveel gemakkelijker het is om te klimmen. Voor gravelfietsen zou ik niet kleiner dan 38t aanraden om de topsnelheid op afdalingen te behouden.

Maakt de lengte van de krukas een verschil?

Hoewel langere cranks meer koppel produceren, verlagen zij ook de cadans bij een bepaalde inspanning, omdat de draaicirkel groter is. Evenzo produceren kortere cranks minder koppel, maar de cadans neemt toe bij dezelfde inspanning omdat de draaicirkel korter is.

Wat doet een groter crankstel?

Het grotere kettingblad geeft u grotere, moeilijker te draaien tandwielen die u verder brengen per pedaalomwenteling – dus geschikt voor hogere snelheden – terwijl het kleinere kettingblad u tandwielen geeft die gemakkelijker te draaien zijn maar u een kortere afstand per pedaalomwenteling laten afleggen – dus geschikt voor lagere snelheden, inclusief rijden.

Maakt een groter voortandwiel je sneller?

Een groter achtertandwiel/kleiner voortandwiel zal de acceleratie verhogen maar de topsnelheid verlagen. Een kleiner achtertandwiel/groter voortandwiel geeft minder acceleratie maar meer topsnelheid.

Hoeveel verschil maken 2 tanden op het kettingblad?

In deze maat is twee tanden vooraan ongeveer hetzelfde als één tand achteraan. Het is een heel klein verschil, maar soms is het net dat kleine verschil dat de weegschaal in je voordeel doet doorslaan.

Wat is een subcompact crankstel?

In het geval van 2x gravelgroepen hebben de nieuwe “sub-compact” crankstellen kleinere kettingbladen dan de gebruikelijke 50/34 compactringen waarmee veel racefietsen worden geleverd. Nieuwe gravelvriendelijke wegcrankstellen zijn de 46/30 Rotor, 46/30 FSA Adventure, 48/32 Praxis Zayante, de 46/30 Shimano GRX RX FC600 en de 48/31 Shimano GRX FC-RX810.

Wat is een compacte versnellingsbak?

Een compact kettingblad houdt het midden tussen de meer race-georiënteerde standaard dubbele en semi-compacte kettingbladen met twee grotere kettingbladen (doorgaans met 53/39 of 52/36 tanden) en zwaardere drievoudige kettingbladen met drie kettingbladen die een breder bereik aan tandwielen bieden (doorgaans 50/39/30 tanden).

Wat is het verschil tussen 11 28 en 11 30 cassette?

Het verschil is vrij eenvoudig wiskundig te berekenen. Van een 28 naar een 30T tandwiel geeft een 2/28e reductie in tandwieloverbrenging – dus ongeveer 7%. Dat betekent dat als je met je huidige 28T met 100RPM een heuvel opgaat, je 107RPM moet trappen voor dezelfde snelheid.

Wat is het kleinste kettingblad voor 110 BCD?

33 tands kettingblad
Wat is het kleinste kettingblad dat je op een 110 BCD crankstel kunt zetten? Het kleinste kettingblad dat je kunt gebruiken of kunt vinden is een 33 tands kettingblad.

Zijn ovale kettingbladen beter?

Ovale kettingbladen maximaliseren het deel van de slag waar kracht wordt geproduceerd en minimaliseren de weerstand waar dat niet gebeurt. Een direct gevolg hiervan is dat ovale kettingbladen het vermogen van een fietser om te draaien met een soepelere vermogensafgifte verbeteren en veel gemakkelijker aanvoelen in de benen tijdens het klimmen. Dat betekent dat je sneller gaat en minder vermoeid raakt.

Welke BCD hebben Shimano cranks?

110mm BCD
Dat is veranderd met de nieuwere Shimano crankstellen, die voor alle kettingbladmaten 110 mm BCD hanteren, zodat je de kettingbladmaten kunt vergroten of verkleinen zonder ook de cranks te moeten vervangen.