mei 17, 2022

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Op welke hoogte is het moeilijk om te ademen?

2 min read

Hoger dan 6000 m Zelfs een goed geoefende en volledig geacclimatiseerd persoon kan zonder extra zuurstof slechts enkele dagen verblijven op een hoogte van 8000 meter. De hoogte van 9000 meter geldt als de absolute bovengrens waarop een mens zonder extra zuurstof in leven kan blijven.

Hoe voelt hoogteziekte?

U kunt hoogteziekte krijgen als u te snel naar grote hoogte gaat. Bijvoorbeeld in de bergen. U kunt last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en moeheid.

Wat doet ijle lucht met je?

Wanneer je hoog in de bergen onderweg bent, is de lucht ijler. Dit betekent dat er minder zuurstof in de lucht zit. Je lichaam gaat dit compenseren door meer rode bloedlichaampjes aan te maken. Rode bloedlichaampjes zorgen voor het ’transport’ van zuurstof vanuit je longen naar je spieren.

Hoe lang kan het duren voordat je hoogteziekte krijgt?

Gemiddeld duren de klachten enkele dagen; De aandoening is goedaardig op voorwaarde dat u niet verder stijgt zolang er klachten zijn. Milde hoogteziekte kan overgaan in ernstige hoogteziekte. De hoofdpijn en de kortademigheid verergeren en treden ook in rust op, met name ’s nachts.

Wat kun je het beste doen bij hoogteziekte?

Zo kunt u hoogteziekte proberen te voorkomen:

  1. Blijf een paar dagen op een hoogte waarop u geen klachten heeft. Meestal is 2 tot 3 dagen genoeg. Daarna kunt u voorzichtig stijgen. Bij klachten moet u weer afdalen.
  2. Drink heel veel vocht, dat wil zeggen meer dan 3 liter per dag.
  3. Drink geen alcohol.

Hoe hoger hoe minder zuurstof?

Hoe hoger men gaat, hoe meer de luchtdruk daalt. Waar de luchtdruk op zeeniveau 760 mm Hg bedraagt, bedraagt hij op 1.000 meter hoogte nog slechts 680 mm Hg. Door die verminderde luchtdruk kan minder zuurstof opgenomen worden in de longen (door de gedaalde partiƫle zuurstofdruk).

Welke hoogte geen zuurstof?

Hoger dan 6000 m

De hoogte van 9000 meter geldt als de absolute bovengrens waarop een mens zonder extra zuurstof in leven kan blijven. De hoogste berg op de wereld, de Mount Everest, is 8848 m hoog. Daarnaast zijn er nog diverse andere bergen hoger dan 8000 m.

Is hoogteziekte gevaarlijk?

De acute vorm van hoogteziekte is niet gevaarlijk en de symptomen verdwijnen meestal na 1 tot 2 dagen.

Copyright © All rights reserved. ProjectSports.nl