Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Ongebruikelijk trapashuis

5 min read

Gevraagd door: Jason Fuhrer

Zijn alle trapassen even groot?

Er zijn 4 breedtes beschikbaar met BSA trapassen; 68mm, 73mm, 83mm of 100mm. Op deze trapas kun je aan de buitenkant duidelijk zien welke lagers er op de fiets gemonteerd zijn. Voor racefietsen is een BSA trapas altijd 68 mm breed. Andere maten, en met name de 73 mm breedte, is gebruikelijk bij mountainbikes.

Kan ik een 68mm bottom bracket gebruiken in een 73mm shell?

Meerdere spacers worden meegeleverd om op beide maten te passen. Dit betekent dat als je een BB te koop ziet waarop 68/73 staat, dat betekent dat hij op beide maten past, maar dat er een paar spacers in de doos zitten om hem op de 68 te laten passen. Deze spacers (of minder) zijn niet nodig als de shell 73mm breed is.

Hoe weet ik welke trapas ik heb?

Citaat uit video: Gevonden op elk punt hier door te klikken op het informatie-icoontje in de hoek. De trapas is het lagersysteem tussen de cranks van je fiets.

Wat zijn de verschillende types trapassen?

Er zijn twee hoofdtypen trapassen: een met een omhulsel met schroefdraad waarin de lagers worden geschroefd, of een met een perspassing waarin de lagers in het omhulsel worden gedrukt.

Hoe lang moet een trapas meegaan?

Wat een trapas betreft, op de lage kant, misschien 5000 mijl. De basis Shimano trapassen die de meeste mensen gebruiken (UN51/55/gelijksoortig) kunnen redelijkerwijs 10k+ mijl verwachten. Maar soms heb je pech en krijg je een trapas die misschien 500 mijl meegaat.

Hoeveel spacers moet een crankset hebben?

Als je BB shell 68mm breed is, dan heb je drie 2.5mm spacers nodig om je BB/crank goed uit te lijnen en een goede kettinglijn te krijgen (twee aan de linkerkant en een aan de rechterkant). Als je BB shell 73mm breed is, heb je één 2,5mm spacer nodig (aan de rechterkant) om je BB/crank goed uit te lijnen.

Wat is het verschil tussen Engelse en Italiaanse trapassen?

Het belangrijkste verschil zit in de manier waarop de twee in het trapashuis passen. Net als bij pedalen is één kant van een BSA standaard trapashuis voorzien van omgekeerde (linker) schroefdraad, terwijl beide kanten van een Italiaans standaard trapashuis voorzien zijn van reguliere (rechter) schroefdraad.

Zijn trapassen onderling verwisselbaar?

Schroefdraad bottom brackets shells zijn gemaakt in de loop der tijd in verschillende schroefdraad normen die niet uitwisselbaar zijn. De gebruikelijke trapas met schroefdraad maakt gebruik van cups of adapters met de schroefdraad specificatie van 1.37″ x 24 threads per inch (ongeveer 34.8mm diameter).

Waarom kraakt mijn trapas?

Meestal is de echte oorzaak een loszittende bout van het kettingblad – draai deze aan en het meeste gekraak is verholpen. Nadat je de kettingbladbouten hebt gecontroleerd en als je het geluid nog steeds hoort, kijk dan naar je pedalen, crankbouten, zadelpen en zadel. Door deze eerst te controleren, bespaar je een uur graven in je trapas.

Hoe vaak moet je de trapas invetten?

Ongeveer drie maanden is normaal gesproken voldoende tijd, zelfs in de beste omstandigheden, voor vuil om zich een weg te banen naar de kleine openingen en contactpunten rond het crankstel en de trapas.

Maken keramische bodemplaten een verschil?

De kern van de zaak: Kwalitatief hoogwaardige hybride keramische lagers zijn beter dan stalen lagers in een fiets trapas toepassing, omdat ze rondere kogels hebben voor een lagere weerstand, betere races voor een lagere weerstand, en zijn vet-efficiënt in lage RPM, lage warmte-omgevingen voor een lagere weerstand.

Waarom klikt mijn fiets als ik hard trap?

De ketting zal alleen in sommige versnellingen tegen de derailleur schuren, omdat de hoek ervan verandert als je schakelt. Dat is de reden waarom je fiets een klikkend geluid maakt als je hard trapt. Dus, je moet je fiets in de versnelling zetten waar je het klikken hoort.

Hoeveel spacers heeft een 73mm trapas?

een 2.5mm spacer
Voor 73mm Shimano HTII trapassen
Als uw trapas 73mm breed is, hoeft u slechts één 2,5mm spacer aan de aandrijfzijde aan te brengen.

Waar zijn trapas afstandhouders voor?

Trapas afstandhouders worden gebruikt om de spindelpositie aan te passen voor extra speling, of om de kettinglijn fijner af te stellen. Als je binnenste kettingblad bijvoorbeeld te dicht bij de liggende achtervork zit, kun je afstandhouders toevoegen om de crank een klein beetje naar buiten te verplaatsen. Ze zijn echt geweldig als je een perfecte kettinglijn wilt op een fiets met vaste versnellingen.

Wat is de maat van de krukas?

De diameter van de krukas is 30 mm van eind tot eind. Crank spindles zijn 30mm en hebben dan een step-down naar 28mm om te vergrendelen op de niet-aandrijfzijde lager. De wegversie is geschikt voor frames met een kuipbreedte van 68 mm tot 86,5 mm. Mountain versie is ontworpen voor frames met een breedte van 73mm tot 92mm.

Maakt de lengte van de as uit voor de trapas?

Het belangrijkste is de lengte van de as: zolang je de juiste kettinglijn kunt instellen, is alles in orde. Maar, nogmaals, het beste is om nooit normen te mengen als je het kunt vermijden. Als je een crank wilt vervangen door een crank met vierkante conus, kijk dan niet verder dan een cartridge trapas.

Welke trapas spindel heb ik nodig?

De beste manier om uit te vinden welke aslengte je nodig hebt is door de specificaties op te zoeken. (Het alternatief is trial and error…) Spindellengte en de resulterende kettinglijn hebben wat speling. Als je binnen 2-3 mm van de “juiste” 43,5 mm of 45 mm zit, zit je goed.