Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Nieuwe racefiets. Slechte cassette kwaliteitscontrole?

5 min read

Gevraagd door: Daniel Baggett

Hoe kies ik een nieuwe cassette voor mijn racefiets?

De vuistregel voor het kiezen van de juiste fietscassette is dat hoe dichter het aantal “tanden” van het grootste en het kleinste tandwiel bij elkaar liggen, hoe kleiner de variatie tussen de versnellingen, wat zorgt voor een soepele overgang.

Is meer tanden beter op een cassette?

Als je veel heuvels rijdt of moeite hebt met heuvelklimmen, kan een cassette met een lager tandwiel (27 of meer tanden) gunstig zijn. Hierdoor kun je langer doordraaien, in plaats van te malen. Wanneer je een cassette voor je racefiets kiest, moet je ervoor zorgen dat je derailleur geschikt is voor het grootste tandwiel.

Heb ik een nieuwe derailleur nodig als ik een grotere cassette neem?

Je hebt grotere sprongen tussen de versnellingen, maar je hebt een groter bereik. Met een bredere cassette heb je misschien een nieuwe achterderailleur met een langere kooi nodig.

Hoe lang gaat een cassette mee op een racefiets?

Grofweg: fietscassettes kunnen 4000 tot 6000 mijl meegaan, en sommige tot 10.000 mijl, een equivalent van 3 tot 4 kettingen, het hangt af van de kwaliteit van de cassette zelf, het onderhoud en de rijomstandigheden.

Welke cassette gebruiken profwielrenners?

De meest gebruikte cassettemaat in het peloton is 11-28t. Dat is echt gigantisch vergeleken met de 11-21t cassette die een paar decennia geleden gebruikelijk was, toen je geluk had als je een 11-23t kreeg voor de bergen. Maar sinds Shimano overging op 11-speed is de 11-28t cassette populair geworden.

Welke cassette is het beste voor klimmen?

Als alle andere dingen gelijk blijven, zal het 34T tandwiel op de 11-34T cassette je de gemakkelijkste versnelling geven. Als je fiets momenteel is uitgerust met een 11-28T cassette, zal overschakelen naar een 11-34T cassette het klimmen minder moeilijk maken.

Is 11slash32 cassette goed voor heuvels?

De meeste rijders kunnen wegkomen met een compact kettingset 50 / 34 en een 11 – 32 cassette voor hun steilste heuvels. Veel toerfietsen en tandems gebruiken nog steeds drievoudige kettingbladen, maar die hebben vaak zwaardere lasten te dragen.

Is een 11slash28 cassette goed voor heuvels?

Als je je beenspieren hebt opgebouwd en je de meeste heuvels op kunt rijden, wissel dan een cassette met een lager bereik, zoals een 11-28, in. U hoeft dit niet te doen als u vaak fietst, jong bent, sterke benen heeft, fitter bent dan gemiddeld, of als u op een vlakke plek woont waar geen heuvels zijn.

Doen de tanden ertoe op de cassette?

Het aantal tanden maakt niet uit, maar de cassette op de trainer kan in een iets andere positie ten opzichte van de derailleur staan dan de cassette op je wiel. Dit geldt zelfs als het exact dezelfde cassette zou zijn.

Is een fiets met 7 versnellingen goed voor heuvels?

De fiets met 7 versnellingen is gemaakt voor vlak terrein en u kunt een flinke helling overwinnen. De fiets met 7 versnellingen is een geweldige allround fiets. Hij heeft een lage versnelling waarmee je een vrij steile helling op kunt en een hoge versnelling waarmee je vrij snel kunt gaan.

Moet ik mijn ketting vervangen als ik mijn cassette vervang?

Je moet je ketting op hetzelfde moment vervangen als de cassette en/of kettingset. “Een versleten ketting op een nieuwe cassette of kettingbladen zal de slijtage alleen maar versnellen,” zegt Chris McKenney.

Kan ik een SRAM cassette met Shimano derailleur gebruiken?

Kopers zijn vrij om een SRAM ketting en cassette te gebruiken met hun Shimano groepset, en omgekeerd, net zoals een SRAM ketting gekoppeld kan worden aan een Shimano cassette, en omgekeerd. SRAM’s cassettes en kettingen zijn compatibel met alle Shimano-groepen, en omgekeerd.

Welke versnelling is het beste voor bergop?

Voor steile hellingen van 8% of meer heb je nog lagere overbrengingsverhoudingen nodig. De meest geprefereerde versnellingen op dergelijke tracks zijn 50/34, 40/34, 36/40, 34/36, 34/32, 34/30, en 32/20. Vergeet echter niet dat u bij gebruik van versnellingen met zo’n lage verhouding meer moet trappen, maar dat dit minder inspanning vergt.

Welke versnelling is het beste om bergop te fietsen?

Lage versnelling = gemakkelijk = goed om te klimmen: De “lage” versnelling op je fiets is het kleinste kettingblad vooraan en het grootste tandwiel op je cassette (achterversnelling). In deze stand is het trappen het gemakkelijkst en kun je met de kleinste weerstand omhoog trappen.

Wat is de beste versnelling voor een racefiets?

De meeste nieuwe endurance en instap racefietsen zijn uitgerust met 50/34 kettingbladen, racefietsen met 52/36, en tijdritfietsen met 53/39. Dit is goed nieuws voor de meeste rijders, omdat de versnelling overeenkomt met het type waarvoor de fiets bedoeld is.

Hoe weet ik welke cassette ik moet nemen?

Citaat uit de video: Het is misschien tijd om de cassette te vervangen. Een oude truc om de slijtage van de tandwielen in te schatten is de achterrem aantrekken. En dan op de pedalen te drukken.

Hoe weet ik welke maat cassette ik moet nemen?

Citaat uit de video: Alles komt neer op gearing. Dus om het simpel te houden geven de nummers het kleinste. En het grootste aantal tanden.

Hoe vaak moet een fietscassette worden vervangen?

4.000 tot 6.000 mijl
De meeste fietsmonteurs raden aan de cassette te vervangen na 4.000 tot 6.000 mijl. Ik vervang de mijne meestal elk seizoen of om het andere seizoen, afhankelijk van hoe vaak en hoe hard ik op die bepaalde fiets heb gereden.

Wanneer moet ik mijn cassette op mijn racefiets vervangen?

“De eenvoudigste manier om te bepalen of je cassette versleten is, is door een nieuwe ketting te monteren. Als de ketting overslaat onder trapbelasting dan is het tijd voor een nieuwe cassette.

Heb ik een nieuwe ketting nodig bij een nieuwe cassette?

De meeste kettingfabrikanten adviseren hun kettingen te vervangen als ze 0,75% zijn uitgerekt. Omdat de ketting iets sneller slijt dan de cassette, is dit het punt waarop u meestal gewoon de ketting kunt vervangen (en niet de cassette) als beide nieuw waren.

Hoe lang gaan kettingen mee?

Kettingen kunnen lang meegaan. Ik had er een die nog steeds in gebruik was na 7.500 km, maar ik zorgde ervoor dat hij zo ver kwam. De meeste mensen schijnen kettingen weg te doen bij ongeveer 2000 tot 3000 km. Misschien is uw kettingreiniging niet al te best, want kettingen gaan schijnbaar eeuwig mee.