Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Nieuwe naaf slipt bij het opstarten?

5 min read

Gevraagd door: Dawn Degenhardt

Waarom slipt mijn fusee?

Controleer op krappe kettingbladen en overmatige slijtage van de tandwielen als deze overslaan onder belasting. Als het de cassettebody is en hij slaat al een tijdje over, dan kan het zijn dat de pallen en de ratel dusdanig beschadigd zijn dat de cassettebody vervangen moet worden.

Waarom slipt mijn achterste cassette?

Deze kunnen gelijktijdig optreden – een vuile ketting veroorzaakt snelle kettingslijtage, een versleten ketting veroorzaakt slijtage van de cassette. Als u lange tijd met een slippende ketting heeft gereden, is de kans groot dat zowel de ketting als de cassette versleten zijn en u beide zult moeten vervangen.

Hoe maak je een vrije naaf vast?

Het kan nodig zijn om pootjes te persen om vrij in het lichaam te passen.

 1. Installeer de as in het naaflichaam aan de linkerkant.
 2. Vet draden van eindkap. Draad eindkap op de as. …
 3. Duw as van de as naast de zijkant en noteer elke beweging. Draai de pre-load aanpassing met de klok mee totdat er geen zij-tot-zijbeweging is gedetecteerd.


 4. Hoe stop je spook trappen?

  Mijn naaf was aan het spook trappen omdat het te droog was. Doe gewoon wat vet in de naaf/drijver. Wakker worden, rijden, plezier hebben, herhalen.

  Hoe repareer je een slippende freewheel?

  Citaat uit video: Wat ik uiteindelijk zou doen is de binnenkant van het freewheel schoonmaken en smeren. En je zou dat kunnen doen op het wiel hier. Maar ik geef er eigenlijk de voorkeur aan om de freewheel gewoon van het wiel te halen.

  Kun je een cassette te strak aandraaien?

  Kan je een fietscassette te strak aandraaien? Ja, je kunt een fietscassette te strak aandraaien en dit loopt meestal niet goed af. Als je ver boven het aanbevolen aandraaimoment voor je cassette ring gaat, dan draai je hem te strak aan. Dit is de reden waarom het gebruik van een momentsleutel wordt aangeraden bij het aandraaien van je cassette.

  Waarom blijven de versnellingen van mijn fiets slippen?

  Meestal wordt een overslaande ketting veroorzaakt door rek in de kabel. Tijdens de eerste tientallen ritten op een nieuwe fiets, rekken je versnellingskabels het meest uit. Ze kunnen ook na verloop van tijd uitrekken als je rijdt. Hippley legt uit: “Er is kabelspanning nodig om een derailleur te openen, die je ketting tussen de versnellingen schakelt.

  Moet ik mijn naaf invetten?

  Dus een beetje vet op een stalen fusee kan zeker geen kwaad als het gaat om bescherming tegen corrosie. Kortom, niet zo’n groot probleem. Als je regelmatig onderhoud pleegt en daarbij af en toe de cassette uittrekt, kan het geen kwaad om de body van de naaf droog te laten.

  Waarom zijn sommige Freehubs luid?

  Luidheid in de freehub/freebody is meestal te wijten aan de zeer lichte olie die wordt gebruikt om de binnenste delen te smeren. Dikkere olie kan worden gebruikt om het lawaai te verminderen en in sommige gevallen zelfs vet, maar de hoge viscositeit ervan wordt aangehaald als niet zo efficiënt.

  Hoe weet ik of mijn vrije naaf aan vervanging toe is?

  Controleer de fusee op slijtage om te zien of hij vervangen moet worden of alleen schoongemaakt en opnieuw gesmeerd. Pak hiervoor het getande huis stevig vast en draai er een beetje aan. Als hij meer dan een paar millimeter heen en weer beweegt, moet hij worden vervangen. Anders is een goede schoonmaakbeurt met olie voldoende.

  Waarom schakelt mijn hub niet in?

  Waarschijnlijk heeft u oud vet en/of vuil waardoor de kieren dichtplakken. Haal de fusee eraf, verwijder de afdichtrubber, laat het in een sopje weken met ontvetter, blaas het schoon met een luchtcompressor, smeer het opnieuw in met een lichte olie, controleer of alles in de fusee weer klikt en monteer dan uw naaf weer.

  Waarom draait mijn voorwiel niet vrij rond?

  Als de remmen in orde zijn en niets anders wringt, haal het wiel dan van de motor en probeer de as rond te draaien; als hij niet vrij ronddraait, betekent dit dat er te veel druk op de lagers staat. (Merk op dat dit echt onwaarschijnlijk is als de winkel alleen de band heeft vervangen).

  Hoe kan ik mijn fietswiel vrij laten draaien?

  Citaat uit video: De snelspanner. En probeer het wiel helemaal omhoog te duwen.

  Hoe repareer ik de naaf van mijn fiets?

  Citaat uit video: Dus ik heb het oude freewheel naafhuis hier trek dat deel eruit en zet dat daar beneden er'is een spacer op daar dus ik'ga je gang en trek dat eraf.

  Hoe repareer je een freewheel op een fiets?

  Citaat uit video: Draai dit tegen de klok in. Als deze freewheels al een tijdje op de motor zit, is wat er gebeurt, dat deze met de klok mee draait. Het is eigenlijk het aandraaien van dit ding, dus als dit al op de motor zit voor een

  Wat is een fietsnaaf?

  De vrijloopnaaf is een verlengstuk van de rechterzijde van de naaf van het achterwiel. Het bevat een systeem dat in het wiel grijpt wanneer je trapt, om je voort te stuwen, en dat ontkoppelt wanneer je stopt met trappen, zodat het wiel blijft draaien zonder dat de versnellingen en pedalen draaien.

  Waarom klikken Freehubs?

  Wanneer het frehubhuis in tegengestelde richting wordt aangedreven, kunnen de pallen niet in de tanden van de aandrijfring grijpen, zodat deze vrij kan ronddraaien. De pallen klikken op en neer over de tanden, wat het gezoem van de fusee veroorzaakt.

  Waarom zijn sommige Freehubs zo luid?

  Luidheid in de freehub/freebody is meestal te wijten aan de zeer lichte olie die wordt gebruikt om de binnenste delen te smeren. Dikkere olie kan worden gebruikt om het lawaai te verminderen en in sommige gevallen zelfs vet, maar de hoge viscositeit ervan wordt aangehaald als niet zo efficiënt.