Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Moeten afstandslopers proteïnen nemen?

4 min read

Na een intensieve en lange duurloop of een wedstrijd hebben hardlopers hard eiwitten nodig. Wetenschappers weten al langer dat je eiwitten nodig hebt om spiermassa te kweken. En dat ze een verzadigd gevoel geven, wat belangrijk is om je te helpen bij het afvallen.

Is eiwitpoeder nodig?

Als je aan krachttraining of duursport doet, is de behoefte van je lichaam aan eiwit groter dan als je niet sport. Maar de meeste sporters hebben geen speciale eiwit-shakes en eiwit-smoothies nodig, omdat je al voldoende eiwit binnenkrijg als je gezond en gevarieerd eet.

Wat is een goede sportmaaltijd?

Fruit, volkoren- of roggebrood, havermout-, meergranen- of rijstepap of yoghurt met muesli zijn goede koolhydraatbronnen. Eet liever geen snelle koolhydraten zoals witte pasta of wit brood. Het is ook niet verstandig om op een lege maag te gaan gymmen.

Kun je teveel eiwitten binnen krijgen?

Ook voor eiwitten is er een optimale hoeveelheid om per dag binnen te krijgen. Een teveel zal bij gezonde mensen geen invloed hebben op de nieren of botmassa, maar kan wel een negatief effect hebben op het gewicht.

Wat doen proteine met je lichaam?

Proteïne is dus goed belangrijk een optimale werking van het lichaam. Het draagt bij aan sterke botten en spieren. Daarbij dienen eiwitten als brandstof voor je lichaam en geeft het energie. Een eiwitrijke maaltijd zorgt al snel voor een verzadigd gevoel waardoor je minder de neiging hebt meer te eten dan nodig is.

Is eiwitpoeder slecht voor je?

Feit: eiwitshakes zijn niet schadelijk voor het lichaam. Vroeger dachten mensen dat eiwitten het spijsverteringssysteem en de nieren aantasten, maar de huidige eiwitshakes zijn zo goed onderzocht en ontworpen om de gezondheid te ondersteunen en niet om het lichaam te schaden. Ze zijn dan ook volkomen veilig.

Kun je aankomen van eiwitshakes?

Uit het onderzoek kwam naar voren dat mensen die eiwitshakes drinken een grotere toename in spiermassa ervaren, maar dat het consumeren van shakes tussen maaltijden in wel kan zorgen voor meer gewichtstoename. Mensen die hun eiwitshakes echter samen met hun maaltijden dronken, zagen een grotere afname van vetmassa.

Wat te eten in de bulk?

Lijst met handige bulk voeding

 • (Varkens)vlees: 242 kcal / 100 gram.
 • Vette vis zoals zalm: 208 kcal / 100 gram.
 • Eieren: 155 kcal / 100 gram.
 • Kaas: 402 kcal / 100 gram.
 • Rijst: 130 kcal / 100 gram.
 • (Wal)noten: 654 kcal / 100 gram.
 • Avocado’s: 160 kcal / 100 gram.
 • Gedroogd fruit: 302 kcal / 100 gram.

Waarom pasta voor het sporten?

Pasta is een goede bron van koolhydraten. Je lichaam heeft deze koolhydraten nodig als energiebron om zijn suikerspiegel, glycogeenvoorraad, op peil te houden. Deze energie heeft je lichaam nodig om te functioneren.

Hoe maak je prep Meals?

Meal preppen wil zeggen dat je maaltijden voorbereidt voor één of meerdere dagen. Dat kan handig zijn als je weinig tijd hebt of als je gezonder wilt eten. Je kookt bijvoorbeeld op zondag voor de hele week. Het eten doe je in bakjes in de koelkast of vriezer, en je haalt er per dag uit wat je nodig hebt.

Is proteïne goed voor je gezondheid?

Proteïne (Eiwit) is de Motor van ons Lichaam

Veel mensen schijnen echter een zeer belangrijke bron van energie, proteïne (eiwit) over het hoofd te zien. Proteïne is ook zeer gezond en zeer belangrijk voor iedereen die gewicht wil verliezen.

Waarom extra proteïne?

Voor onderhoud en opbouw van spieren dus, maar eiwitten zijn ook bouwstoffen voor onder andere huid, organen en hormonen. Het proces van afbraak en opbouw is in de ideale situatie in balans. Maar door fanatiek trainen en een goede eiwitinname kun je zorgen voor extra opbouw van spierweefsel.

Wat is het verschil tussen proteïnen en eiwitten?

Eiwit is een voedingsstof, net als koolhydraten en vet. Eiwit levert (energie) calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Een ander woord voor eiwit is proteïne.

Waar zit meeste proteïnen in?

De volgende producten zijn eiwitrijk: vlees, kip, vis, melkproducten (in kwark en Skyr zit meer eiwit dan gewone melk), kaas, yoghurt (in Griekse yoghurt zit meer eiwit dan in gewone yoghurt), peulvruchten en noten.

Wat is proteïne en waar zit het in?

Eiwit is een voedingsstof en een bouwstof. Er zijn dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten en noten.

Welk fruit bevat veel eiwitten?

Fruit. Fruit behoort niet echt tot de groep eiwitrijke voeding. Er zijn echter wel fruitsoorten die beduidend meer eiwitten bevatten dan alle overige fruitsoorten. Voorbeelden van (relatief) eiwitrijk fruit zijn: bessen, avocado, banaan, mango en aardbeien.

Welke groenten bevatten veel eiwitten?

Top 10 meest eiwitrijke groentes

 1. Bonen. Met peul bevatten sojabonen (edamame) zo’n 11 gram eiwit per 100 gram.
 2. Algen. In Nederland eten we algen eigenlijk niet of slechts bij hoge uitzondering als groente. …
 3. Alfalfa. …
 4. Champignons. …
 5. Raapstelen. …
 6. Maïs. …
 7. Spinazie. …
 8. Artisjok. …

Welke kwark heeft de meeste eiwitten?

In de categorie magere kwark is de winnaar: de milde naturel kwark van Campina. Relatief veel eiwitten, weinig koolhydraten waarvan suikers en weinig vet. En maar liefst 15,4 gram koolhydraten waarvan suikers per 100 gram.