Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Moet ik wat vet op de vrije naaf doen of hem droog houden?

4 min read

Gevraagd door: Hananiah Thomas

Moet ik vet op de vrijloop doen?

Je hebt gelijk dat je je zorgen maakt over het vet. Doe nooit vet in een vrijloopnaaf, behalve misschien die zonder standaard pallen, zoals een American Classic of een Hügi (DT) met een sterratel.

Smeer je de pallen van de vrijloop?

Daarom is fietsvet aan de binnenkant van een fretnaaf meestal niet nodig. De meeste fabrikanten adviseren vloeibaar smeermiddel voor de binnenkant van de naaf. Bij voldoende gebruik slijt de naaf gewoon. De pallen kunnen gaan slippen en de lagers kunnen ruw worden.

Hoe smeer je een vrije naaf?


Citaat uit de video: Olie direct rond de rand van de freehub waar deze aansluit op de rand van de naaf die de ruggengraat vasthoudt, zodat de freehub het wiel spint.

Hoe maak ik de naaf van mijn fiets schoon?

Citaat uit de video: Wat ik ga doen is dit onderdompelen in een pot met een oplosmiddel voor dit ik'gebruik een verfverdunner en ik'ga gewoon door en laat dat erin weken en dan wat ik'ga doen is periodiek.

Moet ik de naaf invetten voordat ik de cassette monteer?

Kortom, alle draadjes die ik hierover in het algemeen heb gevonden adviseren dat het niet nodig is vet op de naaf aan te brengen alvorens de cassette te plaatsen.

Hoe strak moet een borgring zitten?

U hoeft geen momentsleutel te gebruiken om het juiste koppel te verkrijgen. Je kunt hem met een moersleutel of een loodgieterstang rechtsom draaien en na 4 of 5 klikken stoppen met aandraaien. Hij moet net strak genoeg zitten om je cassette vast te houden en te voorkomen dat hij losraakt.

Welk vet moet ik gebruiken op een freehub?

Wij adviseren en gebruiken Mobil HP 222 Grease als fabriekstoepassing in al onze naven. Vetten die wij aanbevelen: Mobil HP 222.

Hoe smeer je een freewheel?

Citaat uit de video: Druppel een paar druppels smeermiddel langs de opening tussen de draaiende en stilstaande elementen van de fietsvrijloop. De zwaartekracht zal ze in de fiets freewheel laten vloeien. Mechanisme.

Waarom maken vrije naven lawaai?

Als het lichaam van de naaf in tegengestelde richting wordt aangedreven, kunnen de pallen niet in de tanden van de aandrijfring grijpen, zodat deze vrij kan ronddraaien. De pallen klikken op en neer over de tanden, wat het gezoem van de naaf produceert.

Moet ik de cassette invetten?

Beknopt antwoord: De tandwielen van een fietscassette hebben door hun structuur en functie geen smering nodig. Het smeren ervan kan schade veroorzaken doordat er een kleverige laag ontstaat die vuil aantrekt.

Hoe smeer je de achterste cassette?

Citaat uit de video: Hou er een vod onder. Gewoon om op te vangen. Al het overtollige. Het is op de juiste plaatsen terechtgekomen. Nu is het ook belangrijk om op te merken dat je dit maar een minuutje laat zitten vooral het droge glijmiddel.

Hoe werkt een freehub?

Een naaf verwijderen/schoonmaken/ontvetten/smeren/installeren…

Welk vet moet ik op de vrijloop gebruiken?

Wij adviseren en gebruiken Mobil HP 222 Grease als fabriekstoepassing in al onze naven. Vetten die wij aanbevelen: Mobil HP 222.

Moet je de pallen invetten?

Alle naven moeten worden ingevet, maar niet helemaal. Een dun laagje olie werkt het beste. Dikkere vetten, zoals lithium, kunnen vuil en viezigheid aantrekken, en uiteindelijk te dik zijn om de veren en pallen te laten functioneren, zelfs als het vet gloednieuw is in de naaf. Vloeibare stoffen, zoals olie, verdienen de voorkeur.

Hoe smeer ik mijn fietsnaaf?

Citaat uit de video: Stap zeven Pak een ruime hoeveelheid vet in de put waarin de lagers zitten, smeer de lagers in met vet en plaats ze terug in de put.

Waarom maken sommige achternaven lawaai?

Het geluid van een achternaaf, goedkoop of luxe model, is afkomstig van de zogenaamde pallen – piepkleine, veerbelaste elementen die ontworpen zijn om zich vast te bijten in de ratel van de naaf bij het vooruit trappen. Bij het uitrollen of achteruit trappen worden de pallen losgemaakt en glijden ze over het aangrijpingsvlak.

Waarom maken vrije naven lawaai?

Als het lichaam van de naaf in tegengestelde richting wordt aangedreven, kunnen de pallen niet in de tanden van de aandrijfring grijpen, zodat deze vrij kan ronddraaien. De pallen klikken op en neer over de tanden, wat het gezoem van de naaf produceert.

Wat maakt een luide naaf?

Het lawaai in de naaf/vrijloop komt meestal door de zeer lichte olie die wordt gebruikt om de binnenste delen te smeren. Dikkere olie kan worden gebruikt om het geluid te verminderen en in sommige gevallen zelfs vet, maar de hoge viscositeit ervan wordt aangewezen als niet zo efficiënt.