Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Maakt het verschil in diameter tussen een racestuur en een mountainbike-stuur sommige fietsen incompatibel?

5 min read

Gevraagd door: Alberto Hernandez

Kun je een racefietsstuur op een mountainbike zetten?

Stuurpennen voor mountainbikes zijn gemaakt voor platte stangen met een kleinere diameter, dus wegstangen passen er niet op.

Hebben alle sturen dezelfde diameter?

Racefiets – Sturen zijn er over het algemeen in twee klemmaten: 26mm (oudere stijl) en de nieuwere ‘oversized’ 31,8mm. Het gedeelte waar je de Oi-bel bevestigt, zal waarschijnlijk 25,4 mm of 31,8 mm zijn. Mountainbikes – sturen zijn er in het algemeen in twee klemmaten: 25,4 mm (oudere stijl) en de nieuwere ‘oversized’ 31,8 mm.

Hebben MTB-sturen dezelfde diameter?

Mountainbikesturen hadden doorgaans een klemdiameter van 25,4 mm (1″) en een greepdiameter van 22,2 mm (7/8″). Deze twee greepdiameters zijn onveranderd gebleven, hoewel de klemdiameter van 31,8 mm (1-1/4″) nu vrij universeel is voor race- en MTB-sturen.

Welke diameter hebben mountainbikesturen?

Hoe zit het met de diameter van het stuur? Mountainbikesturen zijn verkrijgbaar in slechts één diameter bij de handvatten: 22,22 mm. Dat betekent dat je kunt hakken en de handvatten kunt veranderen zoals je wilt. De diameter van de klemmen kan echter 31,8 mm of 35 mm zijn.

Passen alle sturen op alle fietsen?

– Ja, ze zijn onderling verwisselbaar, maar het proces is niet eenvoudig. Er zijn tientallen stuurtypes om aan de verschillende behoeften van de rijder te voldoen, afhankelijk van de fiets, en de diameter van elk stuur zal verschillen. De standaard stuur diameter is 25.4mm op mountainbikes, vaak meer dan 30mm op wegsturen en cruisers.

Waarom hebben racefietsen een gebogen stuur?

Die modificatie voor racers was het dropstuur. Het had maar één doel: de rijder van een acht meter hoog windobstakel ombuigen naar een zeven meter hoog windobstakel. Er was nog steeds de kwestie van wind en vallen van grote hoogten. Fietsen was hun eigen veiligheidsprobleem geworden.

Wat is de standaard diameter van een fietsstuur?

De meest voorkomende diameter is 31,8 mm, maar oudere bars kunnen 25,4 mm zijn en er is zelfs een overmaatse standaard van 35 mm op de markt gebracht door Race Face, die nog meer kracht en stijfheid belooft.

Welke diameter hebben de wegstangen?

Standaard handvat gebied diameters. Er zijn momenteel slechts twee standaardmaten: Flat bars hebben een diameter van 22,2 mm (7/8″). Road (“drop”) bars hebben een 23,8 mm (15/16″) grip gebied diameter.

Hoe breed moet mijn fietsstuur zijn?

Het standaardadvies is om een stuur te nemen dat even breed is als de afstand tussen uw AC-gewrichten. Dat zijn de knobbels op je schouders waar het sleutelbeen aan vastzit, net binnen je deltaspier. Maar veel rijders geven de voorkeur aan een stuur dat iets breder is dan hun schouders. Een breed stuur opent de borstkas.

Is 780mm stuur te breed?

Het zegt je dat je waarschijnlijk geen staaf moet kopen die smaller is dan 780mm. Wat we ook sterk aanraden is om verschillende barbreedtes na te bootsen door je lock-on handvatten in en uit te schuiven. Maar let op hoe je het doet…

Is een breder mountainbikestuur beter?

Door over te schakelen op een smaller stuur wordt de voorkant van je motorfiets wakkerder, waardoor hij nerveuzer wordt en gemakkelijker te manoeuvreren; terwijl een breder stuur de stabiliteit van je voorkant verhoogt en een rustiger gevoel geeft dan voorheen.

Hoe weet ik welke maat stuur ik moet kopen?

In het algemeen geldt: smaller is sneller. Als je nu op een 44cm stuur zit en je wilt wat meer snelheid, overweeg dan bijvoorbeeld om over te stappen op een 42cm of 40cm stuur.

Kun je verschillende sturen op een mountainbike zetten?

Het stuur is misschien wel het belangrijkste contactpunt op uw fiets. Met zo veel verschillende sturen beschikbaar van een verscheidenheid van verschillende merken, kan het monteren van twee verschillende sturen op dezelfde fiets uw ervaring op de trail drastisch veranderen.

Kan ik een recht stuur op een racefiets zetten?

En sommige posities zijn meer aerodynamisch, voor als je sneller wilt rijden. Maar het is nog steeds perfect ok om op een racefiets te rijden die een plat stuur heeft. Je hebt dan de voordelen van een stuur dat je een vaste grip geeft zoals bij een mountainbike, wat beginnende fietsers meer vertrouwen kan geven.

Wat is het meest comfortabele fietsstuur?

De beste geteste stuur

  • Prime Primavera Aero Carbon -stuur. Carbon Aero Bar tegen een geweldige prijs. …
  • Ritchey WCS Carbon Steem -stuur. Lichtgewicht met een platte bovenkant. …
  • Zipp Service Course SL 70 – 88 stuur. …
  • Gespecialiseerde expertlegering oppervlakkige buigbekledingen. …
  • Fizik Cyrano 00 stuur. …
  • Coëfficiënt Road Race -stuur.


Is het goed om een valbeugel op een MTB te zetten?

Ja, je kunt op elke mountainbike druppels monteren, maar dat zou niet moeten. De meeste MTB’s hebben bijvoorbeeld een geometrie met een veel groter bereik, en passen over het algemeen niet zo goed op dropbars.

Kan ik mountainbikeshifters op een racefiets zetten?

De meeste 8- en 9-speed Shimano mountainbike en racefiets kit is onderling compatibel omdat ze beide dezelfde kabeltrekverhouding gebruiken. Dit betekent dat je een 8- of 9-speed mountainbike derailleur kunt gebruiken met roadshifters of vice versa.

Kun je van een racefiets een mountainbike maken?

Er zijn dingen die je nodig hebt om ervoor te zorgen als je het omzetten van een racefiets naar een mountainbike, van vering, banden, aan het stuur lees dit artikel om te weten. Ja, een racefiets kan worden omgebouwd tot een mountainbike.

Maken valbeugels je sneller?

Hoe sneller je fietst, hoe meer aerodynamica er in het spel komt. Met valbeugels kun je op je hurken gaan zitten en de luchtweerstand verminderen. Deze positie kan je snelheid en efficiëntie enorm verhogen. Dit komt van pas als je een heuvel afdaalt, een lang vlak stuk rijdt of tegen de wind in rijdt.

Kun je een recht stuur op een racefiets zetten?

En sommige posities zijn meer aerodynamisch, voor als je sneller wilt rijden. Maar het is nog steeds perfect ok om op een racefiets te rijden die een plat stuur heeft. Je hebt dan de voordelen van een stuur dat je een vaste grip geeft zoals bij een mountainbike, wat beginnende fietsers meer vertrouwen kan geven.

Zijn flatbars beter dan dropbars?

Rem toegankelijk in meerdere handposities
Terwijl je meerdere handgrepen kunt krijgen met platte bars, heb je geen toegang tot de remhendel vanuit al die handposities. In vergelijking daarmee bieden valbeugels toegang tot de remmen in de kappen of druppels, en je kunt zelfs extra “inline” remhendels krijgen voor je bar tops!