Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Kan ik tandwielen van 2 verschillende SRAM cassettes mixen en matchen en toch verwachten dat het werkt?

5 min read

Gevraagd door: Matthew Wilson

Zijn cassette tandwielen uitwisselbaar?

Volgens wijlen de grote Sheldon Brown kun je inderdaad een individueel tandwiel in een cassette verwisselen, althans bij Shimano. Sommige cassettes hebben kleine boutjes of klinknagels die de tandwielen bij elkaar houden, maar dit is voor het gemak.

Zijn alle 12 speed cassettes compatibel?

De 12-speed cassette is ontworpen om achterwaarts compatibel te zijn met de bestaande 11-speed wegnaaf, terwijl de 12-speed specifieke naaf (momenteel beschikbaar op Dura Ace naven) niet gebruikt kan worden met de 11-speed onderdelen. Sram HG-stijl cassettes hebben grotendeels dezelfde spacing als Shimano, met uitzondering van de 10-speed.

Zijn fietscassettes onderling verwisselbaar?

In sommige gevallen is het mogelijk om een cassette van een ander merk te gebruiken dan de rest van je aandrijflijn. SRAM en Shimano cassettes, zowel voor racefietsen als mountainbikes, zijn onderling verwisselbaar omdat de afstand tussen de tandwielen hetzelfde is.

Zijn alle 10 speed cassettes compatibel?

Alle Shimano en SRAM cassettes tot 10 speed zijn in grote lijnen compatibel. Ze maken allemaal gebruik van Shimano’s Hyperglide II naafhuis spline patroon. Cassettes met hetzelfde aantal tandwielen hebben dezelfde sprocket spacing, sprocket breedte en totale breedte.

Is een 11 34 cassette goed voor het klimmen?

Als alle andere dingen gelijk zijn, zal het 34T tandwiel op de 11-34T cassette je de gemakkelijkste versnelling geven. Als je fiets momenteel is uitgerust met een 11-28T cassette, zal het minder moeilijk zijn om te klimmen als je overschakelt op een 11-34T cassette.

Wat is de beste overbrengingsverhouding voor het beklimmen van heuvels?

Voor steile hellingen van 8% of meer heeft u nog lagere versnellingen nodig. De meest geprefereerde overbrengingsverhoudingen op dergelijke tracks zijn 50/34, 40/34, 36/40, 34/36, 34/32, 34/30, en 32/20. Bedenk wel dat je met zo’n lage overbrengingsverhouding meer moet trappen, maar dat het minder inspanning kost.

Kan ik een 12-speed derailleur gebruiken op een 11-speed cassette?

Zo zie je maar mensen, er is geen verschil in indexeringsafstand tussen 11 en 12 speed, het verschil zit allemaal aan de derailleurkant. Dus je kunt geen 12 speed derailleur gebruiken op een 11 speed setup of vice versa, maar je kunt wel een xtr 12/11 speed shifter gebruiken op een 11 speed aandrijflijn.

Wat betekent SRAM XD?

SRAM XD. XD is een type naafversnelling dat door SRAM is ontwikkeld voor een groter bereik aan versnellingen, en maakt het mogelijk om minder dan een 11-tands tandwiel op de cassette te zetten. XD wordt het meest gebruikt voor mountainbike toepassingen, maar kan ook worden toegepast voor gravel, cyclocross, en racefietsen. XD.

Kun je een 11 speed cassette gebruiken met een 10 speed groepset?

Een 10-speed Shimano of SRAM cassette kan nog steeds worden gemonteerd op een 11-speed body, maar er zal een spacer nodig zijn om het verschil in breedte op te vangen. Er is nog een andere, meer subtiele, onverenigbaarheid die verschillende merken naven en wielen betreft, maar die alleen van invloed zal zijn op rijders die meerdere wielsets gebruiken.

Wat is het verschil tussen 11 28 en 11 34 cassette?

Zoals te zien is, is de maximumsnelheid gelijk met het 11-tands tandwiel en hebben de 11-28 en 11-30 cassettes dezelfde tandwielcombinaties tot de grootste drie tandwielen. De 11-34 cassette heeft echter een gemakkelijkere vertanding in elke combinatie, behalve in het 11-tands tandwiel.

Hoe lang moet een cassette meegaan?

De levensduur van een cassette kan variëren van 4000 tot 10000 mijl, en dit wordt beïnvloed door de cassette zelf en de onderhoudsfrequentie.

Welke cassette gebruiken profwielrenners?

De meest gebruikte cassettemaat in het peloton is een 11-28t. Dat is ronduit kolossaal in vergelijking met de 11-21t cassette die een paar decennia geleden gangbaar was, toen je geluk had als je een 11-23t voor de bergen kreeg. Sinds Shimano echter naar 11 versnellingen is overgestapt, is de 11-28t cassette populair geworden.

Wat is de beste overbrengingsverhouding voor een mountainbike?

Hier is het korte antwoord: De beste mountainbike versnellingsverhouding voor klimmen is 46 tot 49 op een kettingblad en 16 tot 18 op een cassette. Voor meer afwisselende ritten zijn mountainbikeversnellingen van de verhoudingen 46/17 tot 42/17 wat werkt voor vlakker terrein of af en toe een heuveltje.

Hoe weet ik welke SRAM cassette ik heb?

Het modelnummer voor SRAM cassettetandwielen is heel eenvoudig: “Type – (koppelteken) schakel + rang”.

Kan ik Shimano derailleur met SRAM cassette gebruiken?

Een Shimano shifter werkt niet goed met een Sram derailleur en vice versa. In principe is het zo dat een shifter de kabel een bepaalde hoeveelheid beweegt, waardoor de derailleur een versnelling opschuift. Het probleem is dat Sram en Shimano shifter/derailleurs zijn ontworpen voor verschillende hoeveelheden kabelbeweging.

Kun je tandwielen van een cassette verwijderen?


Citaat uit video: Tegen de klok in. Voor de installatie hoef je de tandwielen niet op hun plaats te houden, draai de borgring gewoon met kracht met de klok mee. Het is een vrij eenvoudig proces zolang je het juiste gereedschap voor de job hebt.

Kun je tandwielen toevoegen aan een cassette?

Cassettes (en freewheels) worden geleverd als een complete set; in de meeste gevallen is het niet mogelijk om afzonderlijke tandwielen te verwisselen; je moet de hele cassette vervangen.

Hoe maak je een fietscassette los?

Citaat uit video: Het gereedschap zodat je ze tegen elkaar kunt draaien verwijderen. De borgring. En dan demonteer je de freewheel ofwel één tandwiel per keer ofwel verwijder je de hele stapel. – en zet het er weer op.

Moet ik de ketting vervangen als ik de cassette vervang?

U moet uw ketting gelijktijdig met de cassette en/of het kettingstel vervangen. “Een versleten ketting op een nieuwe cassette of kettingbladen zal de slijtage alleen maar versnellen,” zegt Chris McKenney.

Hoe verwijder je een cassette zonder gereedschap?

Citaat uit video: Als een platte schroevendraaier.