Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Kan een aardgaslek u ziek maken?

3 min read

Vaak begint het met hoofdpijn, misselijkheid, een grieperig gevoel en soms braken. Dat is tricky, want iedereen voelt zich weleens ziek. Het kan zomaar gebeuren dat een gaslek daarom niet direct wordt opgemerkt, vooral als het een kleine lekkage betreft.

Kan gas inademen kwaad?

Je kan vergiftigd worden wanneer je bepaalde gassen inademt of bepaalde middelen snuift. Een giftige stof kan voorkomen in poeder, in gasvorm of in kleine druppeltjes in de lucht. Sommige giftige stoffen worden snel opgenomen in het bloed door je longen.

Wat gebeurt er als je te veel gas inademt?

Inademen: De effecten zijn hoofdpijn, misselijkheid, braken, duizeligheid, zwakheid en verwardheid. Bij blootstelling aan hoge concentraties kan bewusteloosheid snel optreden waardoor een levensbedreigende situatie kan ontstaan.

Wat doet gaslucht met je gezondheid?

U kunt last hebben van misselijkheid (en braken), vermoeidheid en lichte hoofdpijn. Sommige mensen voelen zich ook verward en krijgen een versnelde hartslag. Als de hoeveelheid koolmonoxide in de ruimte toeneemt kunt u bewusteloos raken of ernstige blijvende schade oplopen aan uw gezondheid.

Waar kan gaslucht vandaan komen?

Een gaslucht in de meterkast kan onder meer ontstaan door verouderde en poreuze buizen, een defect in het leidingwerk, een onjuiste aansluiting of een kapotte gasmeter. In al die gevallen komt gas vrij in de meterkast.

Wat gebeurt er als je giftige gassen in je longen krijgt?

Heeft iemand schadelijke gassen ingeademd? Dan zwellen de luchtwegen op en kunnen er brandwonden ontstaan. Ook kan iemand een heftige reactie krijgen.

Kan je ziek worden van een gaslek?

Vaak begint het met hoofdpijn, misselijkheid, een grieperig gevoel en soms braken. Dat is tricky, want iedereen voelt zich weleens ziek. Het kan zomaar gebeuren dat een gaslek daarom niet direct wordt opgemerkt, vooral als het een kleine lekkage betreft.

Kun je dood gaan van gas?

Het gas dat in aanstekers zit, een mengsel van butaan en propaan, kan ernstige hartritmestoornissen veroorzaken met een plotselinge dood als gevolg.

Kan je doodgaan van gas?

CO is een geurloos, reukloos en dodelijk gas. Het ontstaat bij een onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen. Inademen van CO kan leiden tot gezondheidseffecten zoals hoofdpijn, misselijkheid, braken, flauwvallen en zelfs tot de dood.

Kan gas stinken?

Het aardgas dat we in onze woningen gebruiken is eigenlijk geurloos. Toch is het belangrijk dat u een gaslek opmerkt, omdat er anders kans is op ontploffing. Daarom is er, voor de veiligheid, een typische, doordringende geur aan het aardgas toegevoegd. Zo ruikt u op tijd een gaslek of een openstaande gaskraan.

Hoe weet je of je gas ruikt?

Hoe weet u dat wat u ruikt aardgas is? De geur is niet te verwarren met iets anders. Aardgas ruikt immers naar rotte eieren. Net omdat die geur zo onaangenaam is, helpt het om eventuele lekken op te sporen.

Hoe ruikt een scheet?

De bacteriën in je dikke darm eten de stoffen die de dunne darm niet kan verteren op. Die bacteriën scheiden een gas af. Dat gas moet ook naar buiten, daarom laat je soms een scheet. De scheten stinken als de bacteriën zwavel (rotte eieren lucht) uitscheiden.

Hoe ruikt propaangas?

Propaan– en butaangas zijn net als aardgas geurloos. Om eventuele lekken te kunnen opsporen wordt een sterke, slecht ruikende stof aan het gas toegevoegd. De geur die je dan ruikt is te vergelijken met de geur van rotte eieren.

Kun je propaangas ruiken?

Propaan stinkt doordat er een geurstof aan wordt toegevoegd, namelijk ethaanthiol of methaanthiol. Dit zijn beide organische zwavelverbindingen. Ethaanthiol ruikt naar stinkdieren en methaanthiol ruikt naar zweetvoeten of rottende wittekool. Deze geurstoffen worden bijvoorbeeld ook aan aardgas toegevoegd.

Waarom ruik je gas?

Propaangas, aardgas of butaangas zijn van nature kleur- en geurloos. Maar wat ruiken we dan? Het gas stinkt doordat er dus een geurstof aan wordt toegevoegd, namelijk ethaanthiol of methaanthiol. Ethaanthiol, ook wel ethylmercaptaan genoemd, is een organische zwavelverbinding met als brutoformule: C₂H₆S.