Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Kan de bovenbuis van een herenfiets worden afgesneden?

5 min read

Gevraagd door: Nicole Lynch

Nee. U zult de integriteit van de fiets vernietigen. Je zou de fiets moeten ruilen voor een met een “mixte” of “vrouwen” frame.

Wat doet de bovenbuis van een fiets?

De bovenbuis bepaalt de lengte tussen zitbuis en balhoofdbuis en heeft dus samen met zadelhoek, zadelpositie en stuurpenlengte een grote invloed op het “bereik” van een fiets (waarover later meer).

Wat is het verschil tussen een heren- en damesfiets?

Het grote verschil tussen dames- en herenfietsen is de pasvorm: Fietsfabrikanten hebben veel gegevens over de pasvorm van frames. Vrouwen zijn gemiddeld korter dan mannen, dus hebben damesfietsen over het algemeen een kortere stapelhoogte.

Waarom hebben mannenfietsen een balk over de bovenkant?

De stang is echter horizontaal om een heel goede reden, namelijk structurele integriteit. In de begindagen van het fietsontwerp was deze extra stevigheid nog belangrijker dan nu, omdat fietsen vroeger werden gemaakt van materialen die lang niet zo sterk waren als moderne fietsen, zoals hout.

Kan ik mijn fietszadelbuis doorsnijden?

Samengevat antwoord: Een fietszadelpen kan worden ingekort zolang de nieuwe maat de minimale insteeklengte van de zadelpen respecteert. Als de minimale insteeklengte wordt genegeerd en te veel van de zadelpen wordt afgesneden, ontstaat extra spanning op het frame (zitbuis) en kan een scheur ontstaan.

Waarom hebben mountainbikes een lagere bovenbuis?

De voor- en achterdriehoeken van fietsen met schuine bovenbuizen zijn kleiner en dus gemaakt van kortere buizen. Dit ontwerp geeft het frame een natuurlijke stijfheid en vermindert de noodzaak om het gebruikte materiaal extra te verstijven. Aangenomen wordt dat deze combinatie resulteert in een aangenamer rijgedrag.

Waarom staan de bovenbuizen schuin?

De reden die de fabrikanten daarvoor opgaven was dat door de schuine bovenkant van de buis, en dus de vrije ruimte boven de grond als fit-element, het nu mogelijk was meer rijders op minder frames te laten passen. (Het bleef niet onopgemerkt door de sceptici dat het ook de voorraadlast van de fabrikant sterk vermindert).

Kan een vrouw op een mannenfiets rijden?

Vrouwen kunnen fietsen die voor mannen zijn gemaakt. Het zadel van herenfietsen is echter anders gevormd dan dat van damesfietsen en kan bij vrouwen ongemak veroorzaken na een lange fietstocht. Het stuur van herenfietsen is ook breder dan dat van damesfietsen en kan schouderpijn veroorzaken.

Waarom hebben vrouwenfietsen een lagere stang?

De bar is een kwestie van traditie. Volgens Andrea van Bike City Recyclery, toen vrouwen in de jaren 1800 begonnen te fietsen, moesten ze zware rokken dragen. Door de lage stang konden ze “bescheiden” op de fiets stappen en was er ruimte voor hun rokken.

Waarom zijn vrouwenfietsen step-through?

Die jurken en lange rokken waren onmogelijk te dragen op een fiets met een horizontale bovenbuis. Dankzij het step-through frame konden vrouwen gemakkelijk en veilig fietsen. Daarom werden step-through bikes populair bij vrouwen en kwamen ze bekend te staan als de voorkeursfiets voor vrouwen.

Kunnen mannen step-through bikes gebruiken?

Het is ook een step-through frame, en zowel mannen als vrouwen kunnen er gemakkelijk op rijden. We komen veel mannen tegen die liever op een doortrapfiets rijden. Als je laag bij de grond zit, of als je korte benen hebt en gemakkelijk op en af wilt stappen, is een step-through frame een goede optie voor je.

Zijn fietsen unisex?

De waarheid is dat alle fietsen unisex-fietsen zijn en dat het verschil tussen fietsen die als “damesfiets” en die welke als “herenfiets” worden verkocht eigenlijk alleen een verschil in maat en pasvorm is.

Hoe heet de bovenste balk op een fiets?

De bovenbuis staat ook bekend als de dwarsbalk en is degene waar je overheen stapt om de fiets te monteren! Meestal loopt hij parallel met de grond, maar hij kan ook een lichte hoek hebben. En sommige fietsen hebben een zeer steile of geen bovenbuis om het op- en afstappen te vergemakkelijken.

Hoe verkort je het bereik op een mountainbike?

Een kortere stuurpen en/of stuur met meer setback (horizontale afstand van stuurpenklem tot handvatten) zal inderdaad de reikwijdte van je fiets verkorten en mogelijk je RAD (Rider Area Distance – afstand van trapas tot handvatten) verbeteren.

Wat is de effectieve lengte van de bovenbuis?

De effectieve bovenbuislengte is de horizontale afstand van de verbinding tussen bovenbuis en balhoofdbuis en de zitbuis. Deze maat is belangrijk geworden omdat steeds meer fietsen worden ontworpen met schuine bovenbuizen.

Maakt de lengte van de balhoofdbuis uit?


Citaat uit de video: Похожие запросы

Waarom is de lengte van de bovenbuis belangrijk?

Voor moderne fietsen worden vaker effectieve bovenbuismetingen gebruikt, omdat ze een consistentere manier zijn om de waargenomen horizontale lengte van de bovenbuis te meten bij fietsen met een compacte framegeometrie. In het bovenstaande voorbeeld hebben twee fietsen bovenbuizen met verschillende hellingsgraden (compacte framegeometrie).

Hoe belangrijk is de lengte van de bovenbuis?

Decennialang heeft de lengte van de bovenbuis gediend als een redelijke metriek voor het schatten van fietsmaten, maar het is een arbitraire metriek en dat is altijd zo geweest.

Wat is bovenbuis effectief?

Effectieve bovenbuis (ETT) is een traditionele manier om de lengte van een fiets te meten. Het meet een horizontale lijn, parallel aan de grond, van het midden van de balhoofdbuis tot het snijpunt met de zitbuis of zadelpen. Dit getal is nuttig om te bepalen hoe lang een fiets zittend aanvoelt.

Wat is een bovenbuis?

Bovenbuis. De bovenbuis wordt gewoonlijk horizontaal gemeten vanaf de verbinding tussen bovenbuis en balhoofdbuis tot aan de zitbuis. Deze meting wordt de effectieve bovenbuislengte genoemd en maakt een consistente meting mogelijk, zelfs wanneer een fiets een schuine bovenbuis heeft.

Hoe zwaar is een gemiddelde fiets?

Het gewicht van uw fiets kan variëren van 17 pond tot 80 pond, afhankelijk van het type en het gebruikte materiaal. Als je de voorkeur geeft aan lichtere fietsen, kun je kiezen voor racefietsen die gemiddeld rond de 17lbs wegen. Wil je echter voor stabielere fietsen gaan, probeer dan MTB’s die ongeveer 25 pond wegen of hybride fietsen met 80 pond.

Wat is een bovenbuis op een BMX?

Citaat uit de video: Dus meestal hebben BMX-fietsen twee belangrijke driehoeken dat's de bovenste twee de stadsbuis.