Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Is schroefdraadloos een merkbaar verschil met een headset met schroefdraad?

5 min read

Gevraagd door: Daniel Olvera

Zijn headsets met of zonder schroefdraad beter?

Voor het geval je het nog niet wist Threadless versus threaded stems vereisen ook verschillende vorken en verschillende headsets. Draadloze headsets zijn in mijn ogen over het algemeen beter dan headsets met schroefdraad. Als je een Threadless headset met afgedichte lagers koopt, is hij praktisch onderhoudsvrij.

Waarom zijn draadloze stelen beter?

Er zijn enkele voordelen voor het onderhoud: het is eenvoudiger en sneller om de voorspanning van de lagers af te stellen met de centrale bout door de bovenkap, dan met de borgringen op een balhoofdset met schroefdraad. Voor schroefdraadloos afstellen zijn ook alleen inbussleutels nodig, in tegenstelling tot specifieke borgringsleutels.

Kan ik mijn headset met schroefdraad veranderen in Threadless?

Kan ik mijn headset met schroefdraad veranderen in Threadless?

Wat is het verschil tussen een headset met en zonder schroefdraad?

In tegenstelling tot een balhoofdset met schroefdraad heeft een balhoofdset zonder schroefdraad geen bovenste balhoofdrace of een stuurbuis met schroefdraad. In plaats daarvan steekt de stuurbuis vanaf de vork helemaal door de balhoofdbuis en boven de headset uit, en wordt hij op zijn plaats gehouden door de stuurpen die erop geklemd zit.

Is kroonrace noodzakelijk?

Waarom heb je er een nodig? Zonder kroonring komt het onderste balhoofdlager na het aandraaien vast te zitten aan de stuurbuis. Het interne deel van het lager dat ooit vrij kon draaien, wordt nu ingesnoerd.

Hoe lang moeten balhoofdlagers meegaan?

Als je in goede, droge omstandigheden rijdt, kunnen balhoofdlagers 2-7 jaar meegaan, afhankelijk van het onderhoud. Maar als je in natte of stoffige omstandigheden fietst, gaan ze maar 2 tot 3 maanden mee. Twee factoren zijn dus doorslaggevend voor de levensduur van de balhoofdlagers: de fietsomstandigheden en het onderhoud van het balhoofd.

Wie heeft de schroefdraadloze headset uitgevonden?

John Rader
Het verhaal van de eerste draadloze headset
Een jongen van 20 met de naam John Rader liep door de pits en toonde zijn uitvinding – een compleet nieuw headset-ontwerp aan iedereen die maar wilde kijken.

Wanneer kwamen de draadloze stelen uit?

In de jaren negentig kwamen de draadloze headsets met stuurpennen die aan de buitenkant van het stuur worden vastgeschroefd, in plaats van dat de stuurpennen met een expander wig in het stuur worden gestoken en vastgezet.

Moet je de veerpen invetten?

Tenzij je van die circusfietsen wilt waar je stuur een andere kant op gaat dan het stuur. Een stuurpen die in een stalen stuur gaat, moet je wel een beetje invetten. Simpele regel: Vet alles in waar metaal in contact komt met metaal.

Kan ik de veerpen vervangen door Threadless?

Met de VO Draadloze Stuurpenadapter kun je draadloze stuurpennen gebruiken op fietsen die ontworpen zijn voor veerpennen. Veel draadloze stuurpennen hebben afneembare voorplaten, zodat het stuur niet “gestript” hoeft te worden om van stuur te wisselen.

Hoe monteer je schroefdraadloze vorken op een schroefdraadloos balhoofdstel?

Citaat uit de video: En schuif dit naar beneden en draai het vast. Dit in de stermoer daar. En we draaien dit vast tot de vork geen speling meer heeft. Maar hij draait soepel.

Hoe onderhoud je een headset met schroefdraad?

Citaat uit de video: Maak hem schoon en inspecteer hem zorgvuldig. Deze lijkt een beetje ontpit en als we hem uit de vork halen is een kroonverhoger nodig.

Heb je een nieuwe kroon race nodig met een nieuwe vork?

De headset van het nieuwe frame wordt geleverd met een kroonsteen. Het beste is om de kroonring te gebruiken die bij het balhoofd wordt geleverd. Ze helpen voorkomen dat er spul in de lagerafdichtingen komt als ze goed op elkaar aansluiten. Ook de hoek van de afgeschuinde randen van de lagers kan verschillen.

Heeft een conische vork een kroonloop nodig?

Rechte 1 ⅛ in stuurbuizen hebben een 30mm crown race seat, dus hebben ze een 30mm crown race nodig. Conische stuurbuizen kunnen taps toelopen tot 1 ¼ inch (33 mm kroonhouderzitting) en hebben soms geïntegreerde kroonringen (zoals op de tweede afbeelding), zodat er geen perspassing nodig is.

Hoe kom je van een kroonrace af?

Citaat uit de video: Neem de schroevendraaier en zet hem op de basis… Van de kroon race en tik het een beetje om. Naar de andere kant. Opzij. Tik een beetje en ga heen en weer.

Zijn Threadless juwelen beter?

Draadloze sieraden worden beschouwd als een van de veiligste en gemakkelijkste soorten sieraden om te gebruiken en te dragen. Helemaal geen draden maken deze stijl veilig om in te doen en bij goed gebruik minder kans om uit elkaar te vallen en dus kwijt te raken.

Wat is het verschil tussen sieraden met en zonder schroefdraad?

Citaat uit de video: Dus het springt er gewoon in en uit. Bij sieraden met schroefdraad is de paal aan de binnenkant voorzien van schroefdraad. En de uiteinden zijn ook voorzien van schroefdraad, dus je gaat in plaats daarvan een schroevende beweging gebruiken.

Hoe verwijder je een headset met schroefdraad?

Hoofdsetverwijdering

 1. Houd een lagere schroefdraad race vast met sleutel. …
 2. Verwijder voorwiel indien nog steeds op zijn plaats.
 3. Verwijder eventuele wasmachines/spacers uit de stuurkolom.
 4. Maak geen race met schroefdraad. …
 5. Installeer Park Tool RT-1 racetool met kleine zijde eerst omhoog door de onderkant van de headsetbekers.
 6. Wat is Threadless sturen?

  Citaat uit de video: En laat rij tot modern. Of alles van stoer tot elegant bovenop die woordspeling kun je ook spelen met het accentueren van je fiets met topkappen en spacers.

  Hoe strak moet een Threadless hoofdtelefoon zitten?

  Zorg ervoor dat het niet te strak zit.
  De stangen moeten vrij bewegen, zonder haperen of weerstand. Als de stang niet vrij ronddraait (zoals hier waar het stuur aanslaat), verminder dan de voorspanning tot hij vrij beweegt zonder lagerspeling.

  Hoe strak moet een balhoofdbout zitten?

  Een vuistregel is de dopbout van je balhoofd aan te draaien tot hij enige wrijving veroorzaakt bij het sturen, en hem dan terug te draaien tot hij strak genoeg zit om de stapel netjes op zijn plaats te houden. Dit is meestal 1/8e tot 1/4e slag. Geef je headset spacers een draai. Je zou ze niet of nauwelijks moeten kunnen bewegen.