mei 17, 2022

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Is lopen een zelfstandig naamwoord of een werkwoord?

3 min read

Werkwoord. Lopen naar het stadhuis is sneller dan met de auto.

Wat betekent lopen?

lopen – Werkwoord 1. (Noord-Nederlands) ergatief stappen, gaan ♢ Lopen naar het stadhuis is sneller dan met de auto. 2. (Zuid-Nederlands) ergatief rennen ♢ Je zal moeten lopen als je de trein nog wil halen.

Is het een zelfstandig naamwoord?

Wij is in het Nederlands het persoonlijk voornaamwoord voor de eerste persoon meervoud in de onderwerpsvorm. De onbenadrukte (gereduceerde) vorm is we. De tegenhanger van deze twee vormen in de voorwerpsvorm is ons.

Waar staat het zelfstandig naamwoord in de zin?

Zelfstandige naamwoorden kun je meestal combineren met een van de lidwoorden de, het of een. Het is de/een kast, het/een huis, de/een week, enz. Ze worden daarom ook wel ‘de-woorden’ en ‘het-woorden’ genoemd. In verbindingen als het grote huis is huis het zelfstandig naamwoord.

Is huiswerk een zelfstandig naamwoord?

huiswerkzelfstandig naamwoord uitspraak: huis-werk 1. opdrachten van school die je thuis moet maken ♢ hebben we nog huiswerk voor Engels?

Wat is een ander woord voor lopen?

lopen (ww): benen, gaan, ijsberen, kuieren, marcheren, pikkelen, schrijden, slenteren, stappen, stiefelen, treden, voortbewegen, wandelen, zich begeven. lopen (ww): draaien, functioneren, gaan, in bedrijf zijn, marcheren, werken.

Hoe begin je te lopen?

Tips om te beginnen met lopen

 1. Tip 1: Volg een loopschema. Je kent zonder twijfel het populaire Start to Run schema. …
 2. Tip 2: Begin rustig aan. …
 3. Tip 3: Kies voor een leuke playlist. …
 4. Tip 4: Zoek een loopmaatje. …
 5. Tip 5: Houd vol! …
 6. Tip 6: Kijk naar je vooruitgang. …
 7. Tip 7: Schrijf je in voor een wedstrijd. …
 8. Tip 8: Stretch.

Welke soorten zelfstandige naamwoorden zijn er?

Je hebt zelfstandige naamwoorden in twee soorten: concreet en abstract. Concreet wil zeggen dat het vorm en inhoud heeft: mensen, dieren, dingen. Abstract betekent dat het niet tastbaar is, zoals geloof, taal, opleiding, jeugd, organisatie, brutaliteit.

Welke naamwoorden zijn er?

Hier worden alle woordsoorten opgenoemd en uitgelegd die je dit jaar moet kennen.

 • Lidwoord.
 • Zelfstandig naamwoord.
 • Bijvoeglijk naamwoord.
 • Werkwoord.
 • Voorzetsel.
 • Telwoord.
 • Persoonlijk voornaamwoord.
 • Bezittelijk voornaamwoord.

Hoe kan je een bijvoeglijk naamwoord vinden?

Bijvoeglijke naamwoorden staan vaak direct voor het zelfstandig naamwoord waar ze bij horen, maar dat hoeft niet. Enkele voorbeelden (het bijvoeglijk naamwoord is gecursiveerd): de blonde jongen. de dronken vrouw.

Wat zijn alle bijvoeglijke naamwoorden?

Een bijvoeglijk naamwoord is een woord dat iets zegt over een zelfstandig naamwoord. Bij het ontleden van woordsoorten krijg je te maken met het bijvoeglijk naamwoord.

Hoe kun je een zelfstandig naamwoord herkennen?

Een ZNW herken je aan de volgende eigenschappen: § je kunt er een lidwoord voorzetten (het boek, een boek); § je kunt het in het meervoud zetten (boek – boeken); § je kunt er een verkleinwoord van maken (boek – boekje);

Hoe kun je het zelfstandig werkwoord vinden?

Het zelfstandig werkwoord (ZWW)

Wanneer een werkwoord in een zin de handeling aangeeft, dan is dat werkwoord een zelfstandig werkwoord. Het zelfstandig werkwoord is dus het belangrijkste werkwoord. Er staat altijd maar één zelfstandig werkwoord in een zin. (Vaak is het ’t laatste werkwoord van de zin).

Wat is een zelfstandig werkwoord voorbeeld?

Zelfstandig werkwoorden worden ook wel doe woorden genoemd. Ze geven in een zin aan dat er een handeling wordt uitgevoerd. Er staat altijd maar één zelfstandig werkwoord in de zin, dit is ook gelijk het belangrijkste werkwoord. Voorbeelden van zelfstandige werkwoorden zijn: ‘Lopen’, ‘maken’ en ‘houden’.

Wat is een zelfstandig werkwoord in een zin?

Een zelfstandig werkwoord is een woord dat een handeling of actie in een zin aangeeft. Ook geeft het aan in welke tijd de zin staat. Het is een werkwoord met een betekenis en kan zelfstandig een werkwoordelijk gezegde vormen. Als je het weglaat, krijg je een zin die niet te begrijpen is.

Copyright © All rights reserved. ProjectSports.nl