Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Is het veilig om multivitaminen met ijzer te nemen?

4 min read

Is het verstandig om vitaminepillen te slikken?

Is het dan niet nodig om extra vitamines of mineralen te slikken? De meeste mensen krijgen genoeg vitamines en mineralen binnen als ze gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf. Extra vitamines of mineralen in de vorm van voedingssupplementen zijn niet nodig. Er zijn ook geen extra gezondheidseffecten te verwachten.

Kan multivitamine kwaad?

De eerste en meest duidelijke conclusie is dat multivitaminen supplementen er niet voor zorgen dat je langer leeft. Ze hebben geen effect op je risico op hart en vaat ziekte, kanker of dementie. Het slikken van multivitaminen kan dus geen kwaad, maar het doet ook geen goed.

Waarom geen ijzer in multivitamine?

IJzer is een belangrijk mineraal, met verschillende functie in het lichaam. Daarom zult u in het assortiment van Plantina geen multivitamine zonder ijzer aantreffen. Vooral vrouwen in de vruchtbare leeftijd hebben een verhoogde kans op ijzergebrek door hun maandelijks bloedverlies.

Welke vitamine is goed voor ijzertekort?

Om genoeg ijzer binnen te krijgen kun je het beste ijzerrijke producten nemen in combinatie met voedingsmiddelen waar veel vitamine C in zit, zoals een sinaasappel: ijzer wordt beter opgenomen door vitamine C. Er zijn ook stoffen die de opname van ijzer juist tegenwerken.

Hoe gezond zijn vitaminesupplementen?

Vitaminesupplementen worden in het algemeen aanzien als onschadelijk. Een literatuurstudie toont aan dat het onschuldige imago van vitaminesupplementen niet zo terecht is: er kunnen nevenwerkingen optreden en het risico op sommige kankers zou kunnen stijgen. Vraag steeds raad aan een arts voor je vitamines neemt.

Wat is het effect van multivitamine?

Meestal ging het om supplementen met één of enkele vitamines. De onderzoekers concluderen dat er weinig bewijs is voor een preventief effect. Wel is in twee studies een klein, significant effect van multivitamines gevonden: bij mannen ging een multivitamine gepaard met een kleinere kans op kanker.

Hoe lang mag je multivitaminen gebruiken?

Doordat klachten als verkoudheid en griep vaker in de donkere maanden voorkomen denken sommigen dat je in de winter meer vitamines nodig hebt dan in de rest van het jaar. Dit klopt niet! Je lichaam heeft het hele jaar door evenveel behoefte aan vitamines.

Waarom is multivitamine niet goed?

In hoge doseringen kunnen sommige vitamines bij langdurig gebruik schadelijk zijn, waardoor vervelende bijverschijnselen kunnen ontstaan, zoals hoofdpijn en misselijkheid (bij vitamine A en D) of het uitvallen van bepaalde zenuwfuncties (bij vitamine B6).

Kun je moe worden van vitaminepillen?

Duizeligheid. Vermoeidheid. Afwijkingen aan ogen, huid en skelet. Langdurig hoge doseringen vitamine A kan ook de lever beschadigen en osteoporose veroorzaken.

Wat is een goed ijzersupplement?

Plantaardige bronnen van ijzer zijn volkorenproducten, brood, peulvruchten, noten en groene groenten als andijvie, spinazie en paksoi. Eieren en vleesvervangers bevatten alleen non-heemijzer. Deze variant wordt minder goed door je lichaam opgenomen.

Wat moet je niet eten bij ijzertekort?

Voedingsstoffen die de opname van non-heemijzer vermoedelijk afremmen:

 • Tannine in rode wijn, thee en druiven.
 • Voedingsvezels.
 • Oxaalzuur in rabarber.
 • Fytinezuur in granen en peulvruchten.
 • Polyfenolen in thee of koffie.


Hoe krijg ik mijn ijzer omhoog?

Als je je aan de volgende adviezen houdt kun je een ijzertekort voorkomen: Eet regelmatig vlees of kies vleesvervangers die ijzer bevatten. Eet volkoren brood, volkorenpasta en peulvruchten. Neem bij elke maaltijd groenten of fruitsoorten die rijk zijn aan vitamine C.

Welk fruit bevat veel ijzer?

Op zoek naar écht ijzerrijk fruit? Ga dan voor gedroogd fruit: dadels, vijgen en rozijnen. Maar ook vers fruit kan veel ijzer bevatten: watermeloen, zwarte bessen, abrikozen, perziken en pruimen.

Wat te eten en drinken bij ijzertekort?

Vitamine C zorgt dat je non-heemijzer uit plantaardige bronnen beter opneemt in het lichaam. Als je bij elke maaltijd groente of fruit eet, neemt je lichaam ijzer dus makkelijker op. Er zijn stoffen die de opname van heemijzer wat verminderen: fytaat (granen, peulvruchten) en polyfenol (thee, koffie).

Welke drank bevat veel ijzer?

Rode wijn en Guinness-bier zijn iets ijzerrijker dan andere alcoholhoudende dranken. Maar ter vergelijking: vitamine C bevordert de ijzeropname in hogere mate dan alcohol. Er is verhoudingsgewijs meer ijzer te vinden in rood vlees en lever dan in wijn en Guinness-bier.

Hoe krijg ik mijn ijzergehalte omlaag?

Tips om minder ijzer binnen te krijgen:

 1. Eet weinig rood vlees. Dat is vlees van koeien, schapen, geiten en varkens. In rood vlees zit veel ijzer.
 2. Neem bij de maaltijd geen fruit of vruchtensap met vitamine C . Bijvoorbeeld sinaasappel, kiwi en aardbeien. Door vitamine C neemt uw lichaam meer ijzer op uit uw voeding.


Wat niet eten bij teveel ijzer?

De volgende producten bevatten veel ijzer en kunt u daarom het beste vermijden:

 • Koffie.
 • Chocolade.
 • Zwarte olijven.
 • Vlees en vleeswaren. Orgaanvlees, zoals lever en nier, bevat meer ijzer dan andere vleessoorten. …
 • Volkorenproducten. …
 • IJzerrijke groenten. …
 • Peulvruchten. …
 • Vers fruit.