Nederlands | English | Deutsch

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Is het de moeite waard om droog hooi in te pakken?

5 min read

Kan hooi te droog zijn?

Voordroog maaien en hooien

Door het hoge vochtgehalte (ca. 25-30% vocht) kan een aangebroken baal kuil gaan schimmelen. Zorg ervoor dat een aangebroken baal voordroogkuil binnen 4 à 5 dagen wordt verbruikt.

Hoe droog moet hooi zijn?

Hooi kan als de knopen op de grasstengels helemaal droog zijn – vijf tot zeven dagen na het maaien – in balen geperst worden. Het heeft dan een drogestofgehalte bereikt van tachtig procent. Als het gras al na vijf dagen in de baal zit, kunnen de balen het beste nog twee dagen op het veld blijven staan.

Hoeveel vocht mag er in hooi zitten?

Het vochtgehalte mag niet meer dan 22% zijn, voor grote balen zelfs niet meer dan 18%. Daarnaast is het van belang dat de temperatuur regelmatig gemeten wordt. De kwaliteit gras is ook van belang, nieuw ingezaaid grasland, sterk bemest gras of bepaalde grassoorten zijn niet geschikt voor het maken van hooi.

Hoe oud mag hooi zijn?

Hooi is gedroogd gras en hierdoor is het lang houdbaar. Hooi kunt u onder droge omstandigheden met gemak een jaar bewaren.

Waarom hooi pas na 6 weken geven?

Hooi kan elk moment na oogsten gevoerd worden. Tot acht weken na het oogsten kan de samenstelling van het hooi nog iets veranderen. Daarom is het voor een hooianalyse beter om het hooi ongeveer zes weken te laten liggen. Zo is de analyse betrouwbaarder en kun je de rest van je voer beter afstemmen.

Hoeveel keer hooi keren?

Ofwel laat je het gemaaide gras persen en tot voordroog wikkelen op het moment dat het toch een beetje droog is. Ofwel wacht je toch op goed weer zodat je dan later toch hooi kunt maken. Ook al is het slecht weer, toch is het aan te raden het hooi minstens één keer per dag om te keren.

Waarom mag je hooi niet direct voeren?

Hooi wat vers geperst is kan koliek veroorzaken, Het hooi moet goed afgestorven zijn, zeker hooi wat in plastic zit, dit hooi gaat als het ware gisten, maar doordat de zuurstof (in de pak) verbruikt wordt en op raakt stopt het proces. Dit duurt ongeveer 4 weken.

Hoe vaak moet je schudden voor het hooien?

45 % droge stof) en bij de hooiwinning (ca. 65 % droge stof) (6). Hierbij werd zo mogelijk één keer per dag geschud. Er wordt echter nog vaak geadviseerd twee maal per dag te schudden om de droog- snelheid nog meer te bevorderen.

Hoe moet je hooien?

Keren van hooi

  1. Kneuzen: is het pletten of breken van de grasstengel zodat het vocht beter uit het plantenlichaam kan geraken waardoor het droogproces versneld wordt. …
  2. Hooikeren: is het omkeren en opschudden van het grasmaaisel met als doel het droogproces te versnellen.
  3. Ruggen: is het op rijen leggen van gras.

Kan hooi oud worden?

Zolang het droog heeft gelegen kun je het jaren “goed” houden. Hou er rekening mee dat vitamines/mineralen wel (sterk) verminderd zullen zijn. Begin de winter voerde ik hooi van 2011, nu van 2012. Ik heb enkele jaren terug nog hooi gevoerd wat 10 jaar oud was.

Wat te doen met oud hooi?

Conclusie: oud hooi kan zonder problemen gegeven worden als het er nog goed uitziet en goed ruikt, je extra vitaminen voert en de tijd neemt om over te schakelen naar ander voer.

Welke Sneede hooi is het best voor paarden?

Er wordt vaak gezegd dat de tweede snede het beste is voor een paard, omdat deze minder rijk aan eiwit en suiker zou zijn dan de eerste snede. Hier zit een kern van waarheid in, maar daarbij is het groeistadium op het moment van oogsten nog belangrijker. Hooi wordt in diverse sneden geoogst.

Wat is het beste hooi voor konijnen?

Beste hooi voor konijn: vers hooi

Het beste hooi voor jouw konijn is vers hooi. Deze moet wel minimaal 6 weken gedroogd zijn zodat hij het direct kan eten. Ook moet er geen onkruid in zitten die de spijsvertering kan verslechteren. Om zeker te zijn van de beste kwaliteit kun je vers hooi voor jouw konijn online kopen.

Welk hooi voor schapen?

Sommige robuuste rassen kunnen met grof ruwvoer, zoals langstengelig hooi of natuurgras beter overweg dan andere schapenrassen. Wanneer schapen grof ruwvoer krijgen of op een ruwe weide gehouden worden, dan moet er zeker aandacht besteed worden aan de voedingswaarde van het voeder.

Waarom is hooi goed voor konijnen?

Bij konijnen blijven de tanden maar doorgroeien. Ook daarom hebben ze vezelrijke voeding nodig waar ze flink op kunnen kauwen om de tanden te laten slijten. Het is daarom belangrijk om voldoende hooi aan je konijn te geven, de slijtage wordt namelijk bevordert door het aantal kauwbewegingen.

Hoeveel hooi konijn per dag?

Alle konijnen hebben altijd beslist dag en nacht ongelimiteerd hooi nodig. 25 Gram biks per kg. lichaamsgewicht (hangt af van het energieverbruik van het konijn, als het konijn magerder wordt mag je meer geven). Dit lijkt weinig, maar het is echt voldoende voor een huiskonijn dat goed hooi eet.

Heeft een konijn genoeg aan hooi?

ongeveer 160 gram hooi per dag horen te eten. 160 gram hooi per lichaamsgewicht is best behoorlijk veel, de meeste konijnen komen wel een eind in die richting qua hoeveelheid, maar halen dat niet volledig. Een andere richtlijn is dat een konijn ongeveer zijn eigen formaat in los hooi zou mogen eten.