Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Is er een verschil tussen een fietswiel spannen en balanceren?

5 min read

Gevraagd door: Demetrius Schaefer

Is het de moeite waard om een fietswiel te spinnen?

Om je fiets soepel en veilig te laten rijden, is het belangrijk om de wielen recht en kromvrij te houden door ze af en toe te spaken. Het spaken van een fietswiel bestaat uit het aandraaien en losdraaien van de spaaknippels om vervormde delen van de velg weer in lijn te brengen.

Moet mijn fietswiel worden getrimd?

Het wiel hoeft niet perfect rond of zuiver te zijn; kleine afwijkingen (enkele millimeters) zijn aanvaardbaar. Zolang er geen losse spaken zijn en het wiel redelijk recht is (de velg en de band mogen niet over de remblokken schuren), zal het mooi rijden en goed houden.

Wat betekent het spinnen van een fietswiel?

Wielen spaken is het proces waarbij een spaaksleutel wordt gebruikt om de spanning van de spaken te veranderen om de rechtheid en rondheid, of juistheid, van het wiel te verbeteren.

Hoe vaak moeten fietswielen worden nagetrokken?

ongeveer eenmaal per jaar
Je moet de wielen en spaken ongeveer één keer per jaar laten spaken en spannen (als je vaak fietst). Fietsspaakringen kunnen worden getokkeld, net als elk ander snaarinstrument zoals een gitaar of een harp.

Hoeveel kost het om een fietswiel te laten controleren?

Als het wiel te repareren is – het ziet er meestal goed uit, maar het wiebelt – kun je verwachten dat je plaatselijke fietsenmaker $20 – $30 vraagt om het wiel recht te zetten met professionele apparatuur zoals een spijkerstandaard voor de perfecte lijn en rondheid.

Hoe lang duurt het spinnen van een fietswiel?

10 minuten. Behalve als je klaagt. Dan duurt het 1-2 weken. Tijdens het drukke seizoen, wat nu is, kan een fietsenmaker 5-7 afstellingen per dag doen, minder als hij met klanten te maken heeft.

Hoe maak je thuis een fietswiel waar?

Hoe een fietswiel te waar te maken met een stand

 1. Plaats uw wiel in de trui -standaard. We kijken naar laterale uitlijning, waar het wiel opzij trekt. …
 2. Draai het wiel. Draai het wiel in de standaard. …
 3. Zoek de gesp. …
 4. Zoek de relevante spaak. …
 5. Pas de spanning aan. …
 6. Controleer en controleer opnieuw.


 7. Hoe strak moeten de spaken zijn?

  Leg je duim om een spaak en je vingers om de spaak ernaast en knijp. De spaken moeten strak en stevig aanvoelen. Ze moeten net een beetje meegeven als je er vrij hard in knijpt.

  Waarom gaan fietswielen uit de maat?

  Een van de meest voorkomende redenen waarom wielen niet meer kloppen: losse spaken. Controleer de spanning door twee spaken tegelijk tussen duim en vingers samen te drukken, zegt LaPorta. Een echt losse spaak zal duidelijk zijn (als je dit vaker doet, zul je subtiele verschillen kunnen voelen).

  Hoe stel je een fietswiel af zonder een spanner?

  Citaat uit de video: En je hebt geen buizenstandaard we hebben deze methode vele malen gebruikt je doet precies hetzelfde als wij met het kauwen. Stand.

  Hoe repareer je een wankel fietswiel?

  Citaat uit de video: Dus om het vast te draaien zal het met de klok mee zijn. Zoals je kijkt naar de naaf. Dus je gaat je spaken een beetje knijpen. En probeer te identificeren. Die losse spaken.

  Hoe balanceer je een fietswiel?

  Citaat uit de video: Voor zijwaartse en op-en-neer beweging om de spanning in deze box aan te passen heb je een spaaksleutel als deze nodig. Er zijn verschillende maten.

  Kun je een verbogen fietsvelg rechtzetten?

  Citaat uit de video: En hier hebben we een wiel dat's licht wiebelig is en het's wanhopig toe is aan trucage omdat het gewoon de remblokken of het frame zal schuren. En dat is geen goede ervaring.

  Wanneer moet ik mijn mountainbike wielen vervangen?

  Citaat uit de video: Klopt als je steeds spaken breekt. Of de echte nachtmerrie hier is wanneer de nippels beginnen te breken zodat oude ally nippels echt broos worden.

  Kun je rijden met losse spaken?

  Het hangt ervan af hoeveel spaken je in eerste instantie hebt gebroken. Als het maar één of twee gebroken spaken zijn, kan het geen kwaad als de fietser blijft fietsen. Wel moeten ze deze gebroken spaken uit de nippels van de velg verwijderen om extra schade te voorkomen.

  Waarom gaan fietswielen uit de maat?

  Een van de meest voorkomende redenen waarom wielen niet meer kloppen: losse spaken. Controleer de spanning door twee spaken tegelijk tussen duim en vingers samen te drukken, zegt LaPorta. Een echt losse spaak zal duidelijk zijn (als je dit vaker doet, kun je subtiele verschillen voelen).

  Wanneer moet je spaken aandraaien?

  Als er een grote hobbel is, of de wobbel strekt zich over meerdere spaken uit, dan moet je misschien meer spaken aanspannen die naar de andere kant van de velg gaan.

  Heb je een truukstandaard nodig?

  Je hebt geen spanstandaard nodig, maar het maakt het allemaal veel sneller en gemakkelijker. Als je lid bent van een club of naar een bijeenkomst van een fietsgemeenschap kunt gaan, is de kans groot dat je een standaard kunt lenen of zelfs iemand kunt vinden die je op weg kan helpen. Als je geen standaard kunt krijgen, kun je je frame en/of remmen als leidraad gebruiken.

  Hoe draai ik een fietswiel?

  Hoe een fietswiel te waar te maken met een stand

  1. Plaats uw wiel in de trui -standaard. We kijken naar laterale uitlijning, waar het wiel opzij trekt. …
  2. Draai het wiel. Draai het wiel in de standaard. …
  3. Zoek de gesp. …
  4. Zoek de relevante spaak. …
  5. Pas de spanning aan. …
  6. Controleer en controleer opnieuw.


  7. Hoe repareer je een wankel fietswiel?

   Citaat uit de video: Dus om het vast te draaien zal het met de klok mee zijn. Zoals je kijkt naar de naaf. Dus je gaat je spaken een beetje knijpen. En probeer te identificeren. Die losse spaken.