Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Is de stuurbuis van mijn carbon vork beschadigd door te strak aangedraaide stuurpenbouten?

5 min read

Gevraagd door: Brooke Hudgens

Hoe weet ik of mijn carbon vork beschadigd is?

Inspecteer de gehele buitenkant van de carbon vork op schade. Controleer op krassen, schaafwonden, gutsen of andere verstoringen van het carbonoppervlak van de vork. Controleer op scheuren of schilfers in de lak of blanke lak, die kunnen duiden op schade aan de carbonstructuur. Controleer alle delen van de vorkkroon op scheuren en/of gaten.

Wat is het koppel voor carbon stuurbuis?

Meestal is 6-8Nm daarvoor voldoende. U kunt het vereiste koppel verlagen door een koolstofwrijvingsmiddel toe te voegen, ook wel koolstofvet genoemd. Dat verhoogt de wrijving tussen de stuurpen en de stuurklem, waardoor minder klemkracht nodig is om stevig te blijven staan.

Hoe strak moet een carbon vork zijn?

Net strak genoeg om hem goed te centreren, maar niet zo strak dat hij vastzit. Gebruik ook een kartelring (of platte voor sommige carbon vorken) om hem op zijn plaats te houden.

Kunnen carbon vorken worden gerepareerd?

“Het repareren van een carbon composiet frame is zeker mogelijk, maar het is een ingewikkeld proces – een proces dat het beste kan worden uitgevoerd door mensen met ervaring, kennis en het juiste gereedschap. Originele fabrikanten en gespecialiseerde composiet fietsreparatiebedrijven zijn het meest geschikt om composiet frames te repareren.”

Hoe vaak gaan carbon vorken kapot?

elke 5000 cycli
elke 5000 cycli. Elke vork zal uiteindelijk breken. Sterke vorken gaan meer dan 10.000 cycli mee bij een belasting van 270 lb. Maar onze minimumnorm begint bij meer dan 15.000 bij 315 lbs.

Hoe weet je of koolstofvezel gebarsten is?

Kijk goed naar krassen, vooral als ze diep of door de lak heen zijn. Tik met een euromunt op een verdachte plek en luister of u een ander geluid hoort. Een normaal “tik”-geluid wordt een doffe plof als de koolstof is gebroken. Druk zachtjes op de verdachte plek om te voelen of die zachter is dan de omgeving.

Kun je een stermoer gebruiken op carbon vorken?

Gebruik nooit een stermoer met een vork met carbon stuurbuis (figuur 7). Stermoeren kunnen alleen worden gebruikt bij vorken met een aluminium stuurbuis. Gebruik alleen een compressiemiddel dat is ontworpen voor carbonstuurbuizen.

Hoe strak moet een stermoer zitten?

Gewoon vastdraaien. Draai de stuurpenbouten vast, maar niet genoeg om de stuurbuis te vervormen. De topkap zal niet op de stuurpen/het stuur blijven zitten.

Hoe span je een carbon vork?

Citaat uit de video: En het centreren van het balhoofdstel. Dus als je deze stuurpenbouten niet losdraait, probeer je effectief een stuurpen naar beneden te duwen die strak op de stuurbuis van de vork geklemd zit. Dus draai gewoon je inbussleutel los.

Wat is het koppel voor een fietspen?

Een typisch koppel is 4-6 Nm.

Hoe strak moet de compressieplug zitten?

In het beginstadium van de afstelling moet de plug net strak genoeg zitten om te voorkomen dat hij door de dopbout uit het stuur wordt getrokken. Dus 5-6Nm is een goed begin voor het aandraaien.

Hoeveel spacers heeft een carbon stuur?

Balhoofdset spacers. Beste Lennard, ik heb verschillende referenties gezien die suggereren dat 30mm spacers onder de stuurpen het maximum is dat je moet hebben voor een volledig carbon stuurbuis.

Verjaren carbon vorken?

In feite gaan staal en aluminium maar zo lang mee voordat het metaal vermoeid raakt en niet meer veilig gebruikt kan worden, maar carbon blijft onbeperkt stabiel. Mythe: Na een crash moet je je frame door een professional laten nakijken.

Degradeert koolstofvezel na verloop van tijd?

Nee, het gaat niet kapot na verloop van tijd, als het goed geconstrueerd is en de grenzen van het ontwerp niet overschreden zijn. De hars kan verkleuren.

Hebben carbon vorken metalen uitvaleinden?

Bij carbonvorken kunnen de uitvaleinden van aluminium of carbon zijn, maar het zijn twee afzonderlijke stukken die aan de vorkbladen worden bevestigd wanneer de vork wordt gebouwd.

Gaan carbon fietsen gemakkelijk kapot?

Carbon frames breken niet gemakkelijk, maar zijn gevoeliger voor bepaalde soorten schade dan standaard metalen fietsframes. Ze zijn gebouwd om de stoten en schokken van normaal rijden aan te kunnen, maar zijn niet goed bestand tegen valpartijen.

Zijn carbon vorken het waard?

Beste vorkmateriaal (carbon of aluminium)
Koolstofvezelvorken presteren slechts iets beter op het gebied van prestaties (snelheid en rijgedrag) en comfort. Maar ze zijn veel sterker dan aluminium vorken.

Kun je een gebarsten koolstofvezel fietsframe repareren?

Ja, dat kan! Het proces om een fietsframe van koolstofvezel te repareren dat gescheurd, beschadigd of gespleten is, bestaat uit het leggen van nieuwe koolstofvezels en deze in dezelfde richting epoxeren als de oorspronkelijke vezels. Het eindresultaat is een sterker fietsframe dan het origineel met een verwaarloosbare gewichtstoename.

Wat is de levensduur van een carbon fietsframe?

Mythe: Een carbon frame gaat minder lang mee dan een metalen frame. De realiteit: Zolang je niet hard crasht of met een hamer op het frame slaat, kan een carbon fiets in theorie eeuwig meegaan. In feite gaan staal en aluminium maar zo lang mee voordat het metaal vermoeit en niet meer veilig gebruikt kan worden, maar carbon blijft onbeperkt stabiel.

Is het de moeite waard om een carbon frame te repareren?

Het repareren van een carbon frame is in feite veel gemakkelijker en effectiever dan het repareren van een gebroken lichtmetalen frame, en de reparatie is even sterk of sterker dan het omringende materiaal. Ja, er is een kleine gewichtstoename, maar we hebben het over minder dan het verschil tussen een aluminium en titanium bidonhouderbout.