Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Installatie van moderne Deraileurs in een oud type mountainbikeframe

5 min read

Gevraagd door: Clint Howard

Zijn ze uitwisselbaar?

Een algemene vuistregel is dat je beter geen onderdelen van verschillende merken met elkaar kunt combineren. Terwijl zaken als cranks, kettingen en cassettes meestal compatibel zijn tussen merken, zijn shifters en derailleurs dat over het algemeen niet.

Kan ik mijn achterderailleur upgraden?

Het aantal ondersteunde versnellingen verandert
Hoe hoger de rang van de Shimano achterderailleur, hoe meer versnellingen deze kan verwerken. Voor zowel racefietsen als MTB’s is 12 versnellingen het maximaal ondersteunde aantal. Natuurlijk verandert een upgrade tussen 11-speed derailleurs het aantal ondersteunde versnellingen niet.

Zijn fietsderailleurs uitwisselbaar?

Nee, fietsderailleurs zijn niet universeel. Een derailleur die werkt met de ene fiets kan niet werken met een andere fiets op basis van factoren zoals de kooilengte. Controleer het verschil tussen de kleinste en grootste tandwielen en ook de kettingringmaat om de compatibiliteit van de derailleur te bepalen.

Zijn alle achterderailleurs hetzelfde?

Achterderailleurs verschillen in de lengte van de kooi, of de afstand tussen de bovenste poelies en de onderste. Deze lengte bepaalt hoeveel versnellingen de ketting aankan — een langere kooi kan de speling van een groter aantal versnellingen opvangen, terwijl een kortere ketting ontworpen is voor een kleiner bereik.

Hoe installeer ik een nieuwe derailleur?

Citaat uit de video: Dus als je de staart van de derailleur omhoog zwaait, zodat de bout boven dat lipje uitkomt… Neem dan gewoon je 5 mil. En draai het met de klok mee. De derailleur zal er precies op passen.

Wat is het verschil tussen een derailleur met lange en korte kooi?

Citaat uit de video: Dus die kooi moest helemaal naar voren. Hoe langer de kooi, hoe meer verschil in verhouding tussen de kleinste en grootste tandwielen.

Heb ik een nieuwe derailleur nodig als ik een grotere cassette neem?

Je hebt grotere sprongen tussen de versnellingen, maar je hebt een groter bereik. Met een bredere cassette heb je misschien een nieuwe achterderailleur met een langere kooi nodig.

Wat doet een derailleurverlenger?

Wat doet een derailleurverlenger? De derailleurverlenger maakt de originele hanger langer en verlaagt de achterderailleur, om het bovenste tandwiel onder de grotere tandwielen te plaatsen om het schakelen mogelijk te maken, meestal nodig bij het upgraden naar een cassette met een grote overbrengingsverhouding.

Heb ik een nieuwe ketting nodig als ik een grotere cassette neem?

Over het algemeen moet je je ketting vervangen. De enige keer dat je weg zou kunnen komen zonder het vervangen van ketting is als het net is vervangen. Dat wil zeggen, minder dan honderd km rijden of in de laatste ~ week. Een verlengde ketting op een nieuwe cassette verhoogt de slijtage van de cassette dramatisch.

Hoe vervang je een derailleur op een mountainbike?

Citaat uit de video: Zet de mech op het kleinste tandwiel met behulp van je sti's. Trek de kabelkrimp van het uiteinde van de binnenkabel met een tang en draai dan de kabelkrimpbout los door hem tegen de klok in los te draaien.

Hoe weet ik welke derailleur ik nodig heb?

Als je een nieuwe achterderailleur koopt, zorg er dan voor dat deze past bij de snelheid van je aandrijving. 10-speed drivetrains gebruiken smallere kettingen dan 9-speed, dus heb je een bijpassende mech nodig. De meeste mechs zijn gemaakt van een mix van polymeer en legering, maar in de topmodellen vind je koolstofvezel om nog meer gewicht te besparen.

Kun je een 7-speed derailleur gebruiken op een 8-speed cassette?

Ja, het zal werken.

Hoeveel kost het om een achterderailleur te vervangen?

Als je je MTB naar een plaatselijke fietsenwinkel brengt, kost het vervangen van een achterderailleur gemiddeld 110 dollar. Zelf een derailleur vervangen kost ongeveer $50 (plus je tijd) Deze prijs hangt sterk af van de derailleur die je nodig hebt. Meestal zal een fietsenwinkel ook voor andere problemen zorgen.

Hoe monteer je een Shimano achterderailleur?

Citaat uit de video: En het gaat rond de cassette omhoog. En over het bovenste wiel naar beneden. En in de kooi. En dan rond de onderkant van het onderste jockeywiel, dus zorg ervoor dat je dat goed doet.

Hoe installeer je een front pull top derailleur?

Citaat uit de video: Voor de hoekafstelling draai je de derailleur tot de kooi evenwijdig is met je kettingringen. Draai dan de bevestigingsbout van de klemmen volledig vast als je ketting nog op de fiets zit los.

Kan ik SRAM derailleur gebruiken met Shimano cassette?

Aangezien deze onderdelen nooit zijn ontworpen om goed samen te werken, werken de Sram GX AXS shifter en derailleur perfect op de Shimano XTR cassette.

Kun je een 12-speed derailleur gebruiken op een 11-speed cassette?

Dus je kunt geen 12-speed derailleur gebruiken op een 11-speed setup of omgekeerd, maar je kunt wel een xtr 12/11-speed shifter gebruiken op een 11-speed aandrijving.

Kan ik een 8-speed derailleur gebruiken op een 7-speed cassette?

8 speed shifter en cassette, 7 speed derailleur? Het komt wel goed. Er is geen “waarschijnlijk” aan. 6-, 7- en 8-speed versnellingen zijn allemaal compatibel qua kettingbreedte.

Kan ik een 9-speed derailleur gebruiken op een 7-speed cassette?

Kan ik een 9-speed derailleur gebruiken op een 7-speed cassette? Het antwoord is ja, want de schakelverhouding van 9-speed en 7-speed derailleurs is hetzelfde als je bij hetzelfde merk blijft.

Kan een 10-speed derailleur werken op een 8-speed cassette?

Je hebt een 10 spd achterderailleur nodig voor een 10 spd cassette, omdat de tussenruimte kleiner is bij een 10 spd setup. Je hebt een 10 speed ketting nodig voor een 10 speed setup, een 9 speed ketting voor een 9 speed setup en elke 8 speed ketting werkt op 8-7-6 speed of lager.

Zijn 6 7 8 speed kettingen hetzelfde?

Kettingen voor 6-, 7- of 8-speed cassettes zijn over het algemeen universeel compatibel voor alle merken en snelheden. Dat betekent dat als op een ketting “8-speed Shimano” staat, je hem ook in je oude 6-speed kunt gebruiken.