mei 24, 2022

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

In welke tijd van het jaar bloeit edelweiss?

3 min read

Edelweiss is een bijzondere vaste plant die in juni/juli bloeit met witte wollige bloemen. Omdat het een plant is dat goed gedijt in de zon op schrale kalkhoudende grond, is het zeer geschikt voor de rotstuin. Deze plant wordt aan u geleverd als potplant.

Hoe lang bloeit Edelweiss?

De edelweiss is winterhard en de bloeitijd is van juni tot augustus. Ze worden ongeveer 20 cm hoog. Het zijn witviltig behaarde planten met bloemhoofdjes in groepen omgeven door een sierlijke ster van witviltige blaadjes.

Kan Edelweiss groeien in Nederland?

Standplaats en verkrijgbaarheid:

Edelweiss is geschikt voor de rotstuin. Hij houd van arme kalkrijke grond en een zonnige plek. Vermeerdering kan gemakkelijk door zaaien in februari tot maart in potten, of door scheuten. Edelweiss wordt dan ook op vrij grote schaal gekweekt, onder andere in Nederland.

Is Edelweiss zeldzaam?

Edelweiss is misschien wel de meest bekende alpenbloem en dat merk je ook wel. Je ziet de Edelweiss overal, maar dan vooral op logo’s en vlaggen, want de edelweiss is inmiddels vrij zeldzaam aan het worden. De bloem is zo vaak geplukt, dat je ‘m tegenwoordig lang niet meer zo veel ziet als vroeger.

Hoe Edelweiss verzorgen?

Verlangt een zonnige plek en een matig voedselrijke, bij voorkeur kalkhoudende bodem. Deze plant staat het liefst op een licht vochtige plek, maar kan redelijk tegen droogte. U kunt haar goed uitplanten In kleine groepjes of als eenling. Het is een plant voor de liefhebber.

Is Edelweiss beschermd?

Edelweiss is een vaste plant. Met zijn bijzonder mooie uiterlijk en spectaculaire witte bloemen is Edelweiss zeer geschikt om in potten te planten. Leuk voor op het terras of de tuintafel. Inmiddels is de plant in het wild beschermd en mag deze niet meer worden geplukt.

Hoe Edelweiss drogen?

Hang de bosjes ondersteboven.

Hang ze op een warme, droge, donkere plek zodat ze zo min mogelijk gaan rotten of verkleuren. Goede luchtcirculatie helpt de bloemen te drogen en voorkomt dat het gaat schimmelen, dus hang ze in een ruimte waar een briesje waait, minstens 15 cm onder het plafond.

Waar komt Edelweiss oorspronkelijk vandaan?

Edelweiss is een rotsplantje en woont hoog in de bergen in de Alpen, Jura of Balkan. Oorspronkelijk komt de plant uit de hooggebergten van Aziƫ en behoort tot de composietenfamilie (Asteraceae). Het zijn wit-viltig behaarde plantjes, ze houden van zon, ze bloeien van juni tot augustus en ze zijn uiteraard winterhard.

Kan Edelweiss binnen?

Zaai de Edelweiss zaden in de maanden mei, juni of juli in een zaaibed, buiten of binnen in potjes. In de maanden oktober tot en met november uitplanten op de plek waar je ze graag wilt hebben staan. Edelweiss is een meerjarige bloemensoort en je kunt er dus meerdere jaren van genieten.

Wat is een Edelweiss?

(Hd.), o., bloempje (Leontopodium alpinum), dat op vochtige plaatsen op aanzienlijke hoogten in de Alpen groeit, met witte bloemen en lange, witte, wolachtige haren op de stervormig uitstaande bladen.

Copyright © All rights reserved. ProjectSports.nl