Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Ik vraag me af of dit crankstel uit 1990 nog steeds veilig te gebruiken is.

5 min read

Gevraagd door: Ernesto Smith

Hoe weet ik of mijn crankstel compatibel is?

In de meeste gevallen zijn drie- en tweedelige cranksets compatibel met dezelfde trapassen, zolang de as dezelfde diameter heeft. Ze worden meestal gebruikt in combinatie met de middenstijl trapasstandaard. Eendelig: Hierbij zijn de as en crankarmen uit één stuk staal.

Hoe lang gaat een krukarm mee?

Zolang de crankarmen regelmatig op dichtheid worden gecontroleerd, moeten ze jaren en jaren meegaan. Ik heb oude Sugino Aero Tour (AT) crankarmen die ik al meer dan vijfentwintig jaar gebruik zonder enige slijtage aan de vierkante taps. Ik heb vier of vijf kettingbladen gemonteerd en versleten met dezelfde crankarmen.

Zijn alle crankstellen hetzelfde?

Cranks zijn er in verschillende maten, meestal van 165 mm tot 190 mm, en de ideale cranklengte wordt vaak bepaald door drie factoren: je lengte, je fietsdiscipline en je persoonlijke voorkeuren. Als je je cranklengte verandert, verandert dat hoe het voelt om op je fiets te trappen, en het kan je pasvorm op je fiets veranderen.

Kan ik een ander crankstel gebruiken zonder de trapas te veranderen?

Om je vraag specifiek te beantwoorden: ja, cranksets vereisen een specifieke trapas, vooral dus het nieuwe aanbod van SRAM en Shimano en anderen.

Hoe weet ik welk type crankstel ik heb?

Afdrukken. Shimano cranks worden allemaal geïdentificeerd met modelinformatie boven of rondom het gebied aan de achterkant van de pedaaldraad. Bijvoorbeeld; FC-6700/6750 = Shimano Ultegra. De cranklengte bevindt zich vaak in hetzelfde gebied, wat handig is om te weten voordat u een bestelling plaatst.

Kan ik elk crankstel op mijn fiets zetten?

Crankset compatibiliteit. U kunt de kettingbladen van uw crankstel vervangen, maar niet alle kettingbladen passen op alle cranks. Ten eerste kunnen verschillende crankstellen een verschillend aantal armen of directe montage-interfaces (die de cranks met de kettingbladen verbinden) hebben, en ze kunnen anders gepositioneerd zijn.

Slijten crankstellen?

Absoluut! Net als de andere onderdelen van de fiets, zijn ook het crankstel en zijn onderdelen aan slijtage onderhevig.

Wanneer moet u het crankstel vervangen?

“Ruw/ruisend lopen is de beste manier om te zien of een kettingblad aan vervanging toe is,” zegt Chris Mckenney van SRAM. “Tenzij een kettingblad ver over zijn levensduur heen is, is het heel moeilijk om dit visueel te zien; de tanden van een kettingblad nemen tijdens het gebruik langzaam de vorm aan van een haaienvin.

Waarom zijn kortere cranks beter?

Ze maken soepeler en comfortabeler trappen mogelijk. Ze kunnen lage rug-, heup- en kniepijn verminderen of elimineren. Voor triatleten wordt de overgang van fietsen naar hardlopen gemakkelijker. Kortere cranks kunnen zelfs het zadel comfortabeler maken.

Passen alle cranks op alle trapassen?

In het algemeen kunnen de meeste crankstellen op verschillende trapassen worden gemonteerd, hoewel deze compatibiliteit grotendeels afhangt van de beschikbaarheid van geschikte hardware (zie volgende hoofdstuk). Eventuele incompatibiliteiten hebben vaak te maken met de lengte en/of diameter van de trapas.

Wat is het verschil tussen 50 34 en 52 36?

De 52/36 maakt in principe 5% hogere topsnelheden mogelijk alvorens uit te spinnen in vergelijking met de 50/34. (Velen zeggen dat je aero-tuck en andere factoren toch belangrijker zijn bij die snelheden). Maar op de heuvels zul je merken dat de 36 moeilijker te draaien is dan de 34.

Kun je crankarmen mengen?

in het algemeen, ja. In de begindagen van Stages mengden mensen verschillende crankarmen met elkaar, verschillende kleuren soms, verschillende Q-factoren ook. Dit ligt misschien voor de hand, maar om het hier te zeggen – de crankarmen moeten bij elkaar passen, je kunt niet zomaar twee verschillende bij elkaar zetten.

Wat betekenen crankstelnummers?

De nummers op de kettingbladen verwijzen gewoon naar het aantal tanden op elk kettingblad. Een standaard racefietscrankstel heeft 53 en 39 tandringen (de 53 tand is uiteraard de grote en de 39 tand de kleine), terwijl een compactcrankstel doorgaans 50 en 34 tandringen heeft.

Wat is kruk oud?

Crank is een pejoratieve term voor iemand met een onwrikbare overtuiging die door de meeste tijdgenoten als onjuist wordt beschouwd. Gangbare synoniemen voor crank zijn onder meer crackpot en kook. Een gek is een overtuiging die zo sterk afwijkt van wat algemeen wordt aangenomen, dat ze belachelijk wordt geacht.

Hoe strak moeten crankarmen zijn?

Geregistreerd. De meeste vierkante crankarmen moeten 29 ft-lbs zijn. Dat is behoorlijk krap. Zoals gezegd, als hij loskwam, is de crankarm waarschijnlijk al onherstelbaar beschadigd en moet hij worden vervangen.

Kun je crankarmen combineren?

Terug naar je vraag: als je bij hetzelfde type arm en interface blijft (zoals racefiets of mountainbike), kun je over het algemeen links en rechts met elkaar combineren. Je kunt dus een 105 power crankarm combineren met een Ultegra crankarm. Zorg ervoor dat de crankarmlengte overeenkomt en je bent klaar. Dat is het idee!

Zijn crankarmen uitwisselbaar?

Nee, cranks zijn over het algemeen niet altijd uitwisselbaar, maar je kunt waarschijnlijk de crank van de kapotte fiets overzetten. Ten eerste, hebben beide fietsen 6, 7 of 8 tandwielen in het achterste cluster? Zo ja, dan gebruiken ze dezelfde kettingbreedte en zal de afstand tussen de kettingbladen hetzelfde zijn.

Welke cranks zijn compatibel met Shimano?

Bij Shimano wordt 110mm of 104mm vaak gebruikt voor zogenaamde compacte cranks (50T buitendiameter), terwijl 130mm wordt gebruikt voor 53T buitendiameter.

Zijn alle Shimano crankarmen compatibel?

Shimano crankstellen voor de weg zijn uitwisselbaar tussen andere onderdelen die gebruik maken van de dubbele knelbout. Bijna alle Shimano road cranks in pinch-bolt stijl zijn uitwisselbaar in gelijke lengtes.

Passen alle cranks op alle trapassen?

In het algemeen kunnen de meeste crankstellen op verschillende trapassen worden gemonteerd, hoewel deze compatibiliteit grotendeels afhangt van de beschikbaarheid van geschikte hardware (zie volgende hoofdstuk). Eventuele incompatibiliteiten hebben vaak te maken met de lengte en/of diameter van de trapas.

Hoe weet ik welke maat crankstel ik moet kopen?

Hoe meet je de cranklengte? De cranklengte wordt gemeten vanaf het midden van de trapas tot het midden van de pedaalas. Als u niet zeker weet welke lengte de cranks op uw fiets hebben, is de snelste manier om daar achter te komen meestal door gewoon naar de achterkant van uw cranks te kijken, net onder de pedaalas.