Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hulp bij het identificeren van een vrijloopborgring

5 min read

Gevraagd door: Lisa Williams

Wat voor soort vrijloop heb ik?

Om vast te stellen welk type je op je fiets hebt, moet je eerst het achterwiel van de fiets halen. Draai dan met de hand de tandwielen achteruit, als alles behalve de as beweegt, dan is het een cassette. Als een deel van het blok stilstaat wanneer de tandwielen bewegen, dan is het een vrijloop.

Hoe weet ik welke cassette ik heb?


Citaat uit de video: Hoe weet je welke maat cassette je hebt je telt de tanden. In de grootste en de kleinste ring. Dus één twee drie vier 27 28 dus dit is een 28.

Hoe herken je freewheel van freehub?

Citaat uit de video: Zoals dit en was om te zien of de splines of inkepingen ook draaien als je dat doet als je de splines of inkepingen ziet bewegen zoals bij dit wiel dan heb je een vrije naaf en cassette.

Zijn alle freewheels even groot?

Verreweg de meest voorkomende maat voor freewheels op trialbikes is 18T en alle modellen die wij verkopen zijn in deze maat verkrijgbaar – sommige zijn er ook in 16T en 17T. Voor een fiets met 20″ wielen is de standaardverhouding 18T voor en 12T achter.

Zijn alle freehub bodies uitwisselbaar?

Bijna altijd is het antwoord nee, er is geen uitwisselbaarheid tussen verschillende merken – en vaak beperkte uitwisselbaarheid binnen een merk.

Wat is een HG freehub?

HG, kort voor ‘HyperGlide’, is het meest voorkomende en traditionele ontwerp van de freehub. Gemaakt door Shimano, is het de standaard voor cassettes met tenminste een 11-tands tandwiel als kleinste tandwiel op de cassette. HG specifieke cassettes zijn verkrijgbaar in 8, 9, 10 en 11 versnellingen.

Hoe weet ik welke cassette compatibel is met mijn fiets?

U kunt weten welke cassette u voor uw fiets moet aanschaffen door het aantal tanden te bepalen op het grootste tandwiel en het kleinste tandwiel van uw huidige cassette. Bijvoorbeeld, een maat 12-25t cassette, die standaard is voor racefietsen, heeft 12 tanden op het kleinste tandwiel en 25 tanden op het grootste tandwiel.

Wat betekenen cassettenummers?

Een cassette kan dus de maat 11-32t hebben. Het eerste getal verwijst naar het aantal tanden op het kleinste tandwiel (de hoogste versnelling, voor snel trappen op snelheid) en het tweede getal naar het grootste tandwiel (de laagste versnelling, voor het beklimmen van heuvels).

Maakt het aantal tanden op een cassette uit?

Het aantal tanden maakt niet uit, maar de cassette op de trainer kan in een iets andere positie ten opzichte van de derailleur staan dan de cassette op je wiel. Dit geldt zelfs als het exact dezelfde cassette zou zijn.

Wat is het verschil tussen een freewheel en een freehub?

Freewheel vs. Freehub – Verschillen in schroefdraad
Een van de belangrijkste verschillen is dat freewheels meestal een naaf met schroefdraad hebben. Fietsen met cassettes hebben geen schroefdraad, maar glijden op de naaf met splines. Maar de verschillen gaan – zonder al te technisch te worden – dieper dan dat.

Heeft mijn fiets een freewheel of een freehub?

Om te bepalen of een tandwiel een vrijloop- of cassettesysteem is, verwijdert u het achterwiel van de fiets. Zoek het gereedschap op de tandwielset. Draai de tandwielen achteruit. Als de fittingen meedraaien met de tandwielen, is het een cassettesysteem met een vrijloop.

Is freewheel en freehub hetzelfde?

De term “vrijloop” verwijst naar de hele tandwielgroep met het vrijloopmechanisme erin. De vrijloop wordt op een set schroefdraad aan de rechterkant van de naaf van het wiel geschroefd. Bij een vrijloopsysteem is het vastzetmechanisme een onderdeel van de naaf van het wiel.

Hoe weet ik mijn naafmaat?

Citaat uit de video: Heel voorzichtig. Ik pak mijn liniaal. En ik kan zien dat deze 15 millimeter is. Dus zo meten we de naafbreedte. En door de as diameter.

Zijn alle freewheels compatibel?

Alle huidige (sinds het jaar 1990) freewheel naven zijn compatibel met alle 6 en 7 speed freewheel tandwielen. Freewheel achternaaf met schroefdraad, en freewheel tandwielen die erop geschroefd worden.

Kan ik een andere naaf gebruiken?

Niet dat verschillende naaffabrikanten verschillende naafmechanismen hebben, 99% van hen kan niet worden uitgewisseld, maar slechts een klein aantal naven hebben exact hetzelfde mechanisme en dezelfde maten.

Zijn 6 en 7 versnellingen uitwisselbaar?

Als je fiets momenteel een 6-speed freewheel met normale tussenruimte heeft, kun je meestal zonder veel moeite upgraden naar 7-speed. Aangezien de tandwielen bij een 7-speed freewheel dichter bij elkaar staan, is de totale breedte slechts iets breder dan bij een gewone 6-speed.

Passen alle cassettes op alle naven?

De meeste cassette naven zijn compatibel met Shimano cassette tandwielen. SRAM cassettes en de meeste Miche, IRD en SunRace cassettes gebruiken dezelfde tandwielafstand als Shimano, maar tenminste sommige SRAM 10-speed cassettes passen niet in aluminium Dura-Ace naven.

Wat is het verschil tussen Freecoaster en cassette naven?

Citaat uit de video: De basis van een vrije naaf is de koppeling. Die grijpt in langs een spiraaldraad mechanisme. Waar een cassette vertrouwt op een bel en veer mechanisme.

Kun je een vrijloop vervangen door een cassette?

Anders hebben vrijloopnaven een gedeelte met schroefdraad. Het freewheel zelf heeft schroefdraad aan de binnenkant en gaat als een moer op de naaf. Bijgevolg is het onmogelijk om een freewheel op een cassette-naaf te monteren, omdat cassette-naven geen schroefdraad hebben.

Hoe weet ik welke cassette ik moet kopen voor mijn fiets?

Geregistreerd. De cijfers geven het aantal tanden van het kleinste en grootste tandwiel aan, dus een 12-28 cassette heeft een 12-tands klein tandwiel en een 28-tands groot tandwiel. Het kleinste tandwiel is je hoogste versnelling (hoge snelheden) en het grootste is je laagste (laagste snelheden).

Waarom zijn sommige Freehubs luidruchtig?

Het lawaai in de freehub/freebody is meestal te wijten aan de zeer lichte olie die wordt gebruikt om de binnenste delen te smeren. Dikkere olie kan worden gebruikt om het geluid te verminderen en in sommige gevallen zelfs vet, maar de hoge viscositeit ervan wordt aangewezen als niet zo efficiënt.