Nederlands | English | Deutsch

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hoeveel kosten hooibalen?

4 min read

De kosten per maand zijn erg afhankelijk van de kosten van het ruwvoer. Indien een baal hooi ingekocht wordt voor € 5,- i.p.v. € 3,50 per baal stijgen de kosten van het voer per maand vanaf € 54,04 naar ca. € 70,-.

Wat kost hooi per maand?

Als we uitgaan van een paard van gemiddelde grootte moet je rekenen op ongeveer €100,- per maand aan hooi. In de zomer eten paarden namelijk een halve baal hooi per dag, in de winter vaak één tot anderhalve baal. Een baal kost rond de €4,- per stuk. Krachtvoer kost ongeveer €15,- per maand.

Wat kost Weidehooi?

Nieuw weidehooi kost rond € 185 en meer. Al is de grasproductie niet overal slecht geweest, in het algemeen geldt dat de ruwvoerpositie op veel bedrijven zwaar te wensen overlaat. Weidehooi is daardoor gevraagd en inmiddels krap beschikbaar. Nieuw weidehooi kost rond € 185 en meer per ton.

Hoeveel kilo grote baal hooi?

De meest gangbare balen zijn circa 240 cm lang, 120 cm breed en 70 cm hoog. Het gewicht van deze balen ligt rond de 300 kg.

Wat brengt hooi op?

Goed hooi is smakelijk, suikerrijk en bevat bestendig eiwit. De VEM kan oplopen tot boven de 900. Daarnaast is er nog hooi van natuurgebieden. Uiteraard zit daar minder voedingswaarde in, maar des te meer kruiden en andere positieve elementen voor de gezondheid van de koe.

Hoeveel kost een paardenstalling?

De gemiddelde kostprijs per paard bij een gemiddelde pensionstalling ligt rond de € 231 exclusief btw. Deze prijs is berekend op basis van de cijfers van ABAB en KWIN 2019-2020.

Wat levert een baal hooi op?

Prijzen van veevoer per ton

De prijs van stro ligt gemiddeld tussen de 100 en 150 euro per ton. De prijs van hooi ligt tussen de 150 en 250 euro per ton.

Hoeveel kilo hooi eet een paard per dag?

Een kilo droog hooi bestaat ongeveer voor 85% uit droge stof en voor 15% uit water. Een gemiddeld paard van 500 kilo heeft als je hem 1,5% aan zijn totaalgewicht aan ruwvoer wil geven in totaal 8,8 kilo aan ruwvoer per dag nodig.

Wat is het beste paarden hooi?

Vroeg gemaaid gras (tussen eind april en half mei spreekt men van een eerste snede) zorgt meestal voor het beste hooi op vlak van voedingswaarde. Hoe ouder het gras, hoe meer stengelachtig het wordt en hoe lager de voedingswaarde van het hooi zal zijn.

Waar goed hooi kopen?

Hooi te koop, in grote en kleine hooibalen

Willem Kooter B.V. voorziet u graag van deskundig advies voor de juiste keuze weidehooi, kruidenhooi, graszaadhooi en luzerne. Alle producten zijn in zowel kleine hooibalen (+/- 17 kg tot 25 kg) als in grote hooibalen (variërend van 330 kg tot 550 kg) te koop.

Hoeveel kg hooi per hectare?

Het gewicht van kleine pakken varieert gemiddeld van 20 tot 25 kg. Dit komt overeen met resp. 16 en 20 kg droge stof per pak. Bij een snedeopbrengst van 3500 kg droge stof per ha komt dit neer op 175 tot 220 pakken per ha.

Waarom hooibalen inpakken?

Als men hooit, en het hooi is niet goed droog gaat het schimmelen of rotten. Als men de balen in plastic wikkelt kan het goed bewaard worden ook al is het niet droog. Als men de balen opent, zijn ze binnen een paar weken verschimmeld.

Hoe oud mag hooi zijn?

Zolang het droog heeft gelegen kun je het jaren “goed” houden. Hou er rekening mee dat vitamines/mineralen wel (sterk) verminderd zullen zijn. Begin de winter voerde ik hooi van 2011, nu van 2012. Ik heb enkele jaren terug nog hooi gevoerd wat 10 jaar oud was.

Wat te doen met oud hooi?

Je kunt ook nog kijken of het te gebruiken is om de stal mee op te strooien. Er is recent onderzoek naar gedaan dat oud hooi wel veel vitamines verloren heeft, maar geen suikers! Dus oud hooi aan hoefbevangen paarden geven heeft niet meer nut dan jonge oogst.

Hoe lang blijft hooi vers?

Wat is de houdbaarheid van hooi? Hooi is gedroogd gras en hierdoor is het lang houdbaar. Hooi kunt u onder droge omstandigheden met gemak een jaar bewaren. Controleer regelmatig uw hooibalen op eventuele schimmels of ongedierte.

Hoe lang hooi laten liggen?

Gras laten drogen tot het hooi wordt, duurt ongeveer 5 dagen, afhankelijk van de weersomstandigheden. Door het lage vochtgehalte is het lang te bewaren (meer dan een jaar), omdat het ongevoeliger is geworden voor schimmels en andere micro-organismen. Hooi moet je wel droog opslaan.

Waarom mag je hooi niet direct voeren?

Paarden krijgen diaree en koliek van jong hooi. Hooi wat uit een grasdrogerij komt kan wel omdat door de hoge temperatuur het proces sneller gaat. Bladrijk hooi van koeien weides niet goed voor paarden.

Hoe vaak moet je schudden voor het hooien?

45 % droge stof) en bij de hooiwinning (ca. 65 % droge stof) (6). Hierbij werd zo mogelijk één keer per dag geschud. Er wordt echter nog vaak geadviseerd twee maal per dag te schudden om de droog- snelheid nog meer te bevorderen.