Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hoe wordt een judo band genoemd?

4 min read

Bij het judo is de judoband (Japans: Obi) is een belangrijk onderdeel van het judopak. Het geeft de gradatie aan van de judoka en wanneer de knoop van de judoband goed gemaakt is houdt de judoband de judojas (Uwagi) stevig bij elkaar.

Hoe heet een Judoband?

Bij het judo is de judoband (Japans: Obi) is een belangrijk onderdeel van het judopak.

Wie heeft 12e dan judo?

Jigoro Kano heeft de twaalfde dan, omdat hij het judo heeft uitgevonden. De witte tot en met de bruine band kun je bij je eigen club of school halen.

Wat is een ipon?

INNOVATIE PLATFORM ONDERWIJS NEDERLAND (IPON)

IPON is al 15 jaar het ontmoetingsplatform voor het PO, VO en MBO. Op 6 & vindt alweer de 11de editie van IPON plaats in de Jaarbeurs Utrecht.

Wie heeft de hoogste dan in judo?

De hoogste dan die we kennen, de 11e dan, is (na zijn dood) toegeschreven aan de bedenker van het judo: Jigoro Kano. In principe kan iedereen deze band halen, maar in de praktijk heeft niemand die ooit gehaald en is deze dan tot nu toe nog steeds exclusief voorbehouden tot Jigoro Kano.

Hoe noem je een judoleraar?

Een van de belangrijkste dingen hier is dat je altijd goed naar je SENSEI (de judomeester) luistert. Alleen dan kan je later een goede judoka worden. Aan het begin en aan het einde van de judoles gaan alle kinderen netjes op een rij aan de kant van de mat zitten om een buiging te maken.

Welk commando wordt het begin van een judowedstrijd aangegeven?

Het begin van een wedstrijd wordt aangegeven door het commando hajime (begin). De wedstrijdtijd loopt continu door en kan alleen onderbroken worden door een stopcommando van de scheidsrechter: mate (wacht) of sono-mama (niet bewegen).

Hoe maak je een slip aan een Judoband?

De twee slippen die je kind ontvangt na afloop van het slipexamen, worden op de uiteinden van de band er plat op gezet, dus: aan iedere kant één. Ikzelf naai deze altijd met de naaimachine met een grote zigzagsteek vast. Met aan de bovenkant garen in de kleur van de slip, in het spoeltje garen in de kleur van de band.

Wie hebben 10e dan judo?

De meeste houders van de 10e dan zijn Japanners. Slechts twee Nederlandse, Anton Geesink en Jaap Nauwelaerts de Agé, en twee Britse judoka’s, Charles Palmer en George Kerr, zijn in het bezit van deze dangraad.

Hoe oud moet je zijn voor blauwe band judo?

Leeftijd Judo slips

7 – 8 jaar: 4e kyu (oranje band) 9 – 10 jaar: 3e kyu (groene band) 10 – 11 jaar: 2e kyu (blauwe band) 11 – 12 jaar: 1e kyu (bruine band)

Hoe gaat een judowedstrijd in zijn werk?

Een judowedstrijd vindt altijd plaats tussen twee judoka’s waarvan de ene judoka een rode band heeft omgeknoopt en de andere een witte band. Of een blauw of wit pak heeft aangetrokken, zodat de scheidsrechter en het publiek tussen de twee judokas onderscheid kan maken.

Hoe groet je iemand bij judo?

De groetceremonie

  • Als je begint met de training ga je op jouw plaats staan. …
  • Hierna ga je in opdracht van de sempai in seiza (op de knieën op de grond) zitten met je achterwerk dus op de beide hakken. …
  • De sempai geeft het commando: Za-zen, wat betekent dat je goed gaat zitten om te groeten.

Hoe begint een judowedstrijd?

Een judogevecht begint altijd in staande positie, dat heet ‘Tachi-Waza’. Tijdens het gevecht kan men overgaan naar een grondgevecht, dat heet ‘Ne-Waza’ De scheidsrechter start de wedstrijd door ‘Hajime’ te roepen. Als het gevecht onderbroken moet worden, roept de scheidsrechter: ‘Mate’.

Wat is Maté bij judo?

Mate wordt gegeven als de scheidsrechter het nodig vindt de wedstrijd tijdelijk te onderbreken. Er zijn talrijke mate voorbeelden te noemen. Veel voorkomend zijn de momenten als één van de judoka bestraft moet worden of de veiligheid van één van de judoka in het geding is, maar ook als er geen voortgang in ne-waza is.

Hoelang judo wedstrijd?

De duur van een wedstrijd judo hangt af van de competitie waar de judoka in speelt. Senioren spelen een wedstrijd van 5 minuten met een eventuele verlenging. Junioren spelen een wedstrijd van 2 tot 4 minuten. Dit hangt af van de leeftijd van de junior judoka.

Wat mag er niet bij judo?

Lang haar moet opgebonden zijn om zodoende ongemak voor de andere deelnemer te vermijden. Meisjes dragen een wit T-shirt met kort mouwtjes. Een hemdje met spaghetti bandjes mag niet, want die trek je gauw kapot. Als je op slippers loopt, bijvoorbeeld zomers, dan eerst je voeten wassen voordat je de mat oploopt.

Wat is een gele kaart bij judo?

JES houdt de richtlijnen van de Judo Bond Nederland (JBN) aan. De JBN heeft per band een zogenaamde kyukaart uitgegeven waar de eisen per band op staan. Zo is er een gele kaart voor de gele band, een oranje kaart voor de oranje band, en zo helemaal door tot aan de zwarte kaart.

Welke scores kun je halen bij judo?

De hoogste score die een judoka kan behalen in een wedstrijd is een ippon, wat gelijkstaat aan tien judopunten. Een ippon wordt ook wel volpunt genoemd. Een judoka kan punten scoren door zelf een techniek uit te voeren.