Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hoe werd volleybal voor het eerst gespeeld?

4 min read

Het toen al bekende basketbal vond hij iets te hard voor deze groep en hij bedacht in 1895 een ander spel, mintonette. Morgan verzamelde spelregels uit de bestaande sporten als tennis, basketbal en honkbal. Deze regels bij elkaar vormden het spel, dat kort na zijn ontstaan werd omgedoopt tot volleybal.

Hoe heette volleybal vroeger?

Morgan combineerde regels uit andere sporten zoals tennis, basketbal en honkbal. Volleybal werd oorspronkelijk mintonette genoemd, maar is vlug daarna omgedoopt.

Hoe vaak overspelen volleybal?

Het aanraken van de bal door een blok telt niet mee als aanraking door het team. Hierna mag je binnen je team dus nog maximaal driemaal overspelen. Je mag de service van je tegenstander niet blokkeren.

Wat doet een libero bij volleybal?

De libero is de speler in het ‘andere shirt’ in een volleybalteam. De functie van een libero is uitsluitend passen en verdedigen. De liberospeler mag ook alleen in de achterste 3 posities van het volleybalveld staan. Je zult een libero dus nooit zien aanvallen of serveren.

Hoeveel wissels in volleybal?

Ongeacht het aantal wisselspelers heeft ieder team altijd recht op zes wissels per set. Een wisselspeler mag meerdere keren (maximaal drie keer) gewisseld worden voor een veldspeler. De veldspeler moet wel weer terugkeren in het veld voor de wisselspeler die hem vervangen heeft.

Wie heeft volleybal bedacht en hoe is het ontstaan?

Ontstaan van het volleybal

Uit tekeningen blijkt dat al in de 16e eeuw aan het Engelse hof van koningin Elizabeth een spel werd gespeeld dat veel op volleybal leek. Maar officieel geldt de Amerikaan William G. Morgan als de bedenker van het volleybal.

Hoeveel punten heb je nodig om een set te winnen?

Een set wordt gewonnen door de speler die het eerst 6 games wint, met een verschil van twee games. Als de stand in een set 6-5 is en de speler die op 6 staat de volgende game wint, dan wordt het 7-5 en is de set afgelopen.

Hoe lang duurt een gemiddelde volleybalwedstrijd?

Gemiddeld genomen duurt een beachvolleybalwedstrijd 45 tot 90 minuten. Afhankelijk van of er 2 of 3 sets gespeeld moet worden en hoeveel het aantal punten in de sets is, kan dit dus flink verschillen.

Hoeveel bar moet er in een volleybal?

Soms staat de maximale toegestane luchtdruk/bar ook vermeld op de bal. Bij een handbal ligt de luchtdruk meestal rond de 0,4 bar. Een volleybal wordt opgepompt tot ongeveer 0,3-0,325 bar.

Hoe lang inspelen volleybal?

– Beide ploegen hebben minimaal 15 minuten inspeeltijd. – Beide ploegen krijgen ± 10 minuten inslaan aan het net. – Het serveren vanaf de achterlijn valt onder de inspeeltijd.

Hoeveel challenges bij volleybal?

Hoeveel maal kan er een challenge aangevraagd worden? Een team kan steeds opnieuw een challenge aanvragen tot het twee onsuccesvolle challenges achter zijn naam heeft. Iedere nieuwe set komt dit aantal terug op nul en kan er opnieuw een challenge aangevraagd worden.

Wat is een gestolen bal bij volleybal?

Gestolen bal: de bal wordt op jouw speelhelft gespeeld (meestal geprikt) door een speler uit het andere team voor of tijdens de set-up terwijl de bal nog net niet over het net is geweest.

Wat is een voetfout bij volleybal?

Geen bal in de buurt. Analoog aan netsituaties. Als je met je voet(en) onder het net door in de speelruimte van de tegenstander komt (je voet(en) blij(ft)(ven) boven het speelveld “zweven”) en je hindert verder niemand. X Geen hinderen Geen speelveld geraakt.

Wat is een netfout bij volleybal?

fout in het volleybal. fout waarbij op onreglementaire wijze het net aangeraakt wordt door een speler, waarna het punt en de opslag naar de tegenstander gaan; het ongeoorloofd aanraken van het net; fout in het volleybal. Net als het grondwoord fout vaak als object van het werkwoord maken.

Welke kleur hebben de lijnen van een volleybalveld?

Nationaal geel, internationaal wit. Markeringslijnen van hard materiaal zijn verboden. Kijk hieronder naar onze volleybal tekening.

Wat zijn de afmetingen van een badmintonveld?

Het speelveld voor badminton ziet er zo uit: Het veld is 13,40 meter lang en 6,10 meter breed. Het net moet bij de palen 155 cm hoog zijn. Hierbij is links (in grijs aangegeven) het speelveld bij een dubbelspel waarbij het donkergrijze gedeelte (“kort en breed”) een serveervak is.

Wat is de hoogte van een volleybalnet?

2.1.1 Verticaal boven de as van het veld hangt een net waarvan de bovenkant op een hoogte van 2.43m hangt voor heren en 2.24m voor dames.