Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hoe specificeer je metrische schroefdraad?

2 min read

Wat is de maat van de schroefdraad van het draadeind?

Er zijn twee belangrijke maten bij een schroefdraad: de nominale diameter: deze wordt aangegeven in millimeter, bij Engelse draad in inch. de spoed: is de rechtlijnige afstand tussen twee overeenkomstige punten van dezelfde schroeflijn, het is de verplaatsing langs de as per omwenteling.

Wat is de spoed van M10?

Bevestigingsmaterialen.

Draaddiameter Spoed Inbus binnenzeskant
M10 1,5 8,0
M12 1,75 10,0
M14 2,0 12,0
M16 2,0 14,0

Hoe wordt schroefdraad gemeten?

Gebruik een schuifmaat om de diameter om de 1e, 4e en laatste volle draadgang op te meten. Als de diameter bij de een buitendraad oploopt, of bij een binnendraad afloopt, is er sprake van een conische draad. Als de diameter op de verschillende meetpunten gelijk is spreken we van een rechte draad.

Welke schroefdraad gebruiken bij het verbinden van buizen?

Voor een optimale verbinding wordt een R draad (conisch buitendraad) in een Rp (cilindrisch binnendraad) of Rc (conisch binnendraad) gedraaid.

Hoe dik is M16 draadeind?

Welke sleutelmaat?

Metrisch Maat Buitendraad diameter in mm Binnendraad kerndiameter in mm
M16 16 13.84
M20 20 17.29
M24 24 20.75
M27 27 23.75

Wat is metrisch fijn schroefdraad?

Metrisch fijne schroefdraad heeft net zoals de gewone metrische schroefdraad een buitendiameter die correspondeert met de naam van de schroefdraad. De buitendiameter van M10x0. 75 is gewoon 10mm. Alles de spoed is anders.

Wat is Whitworth schroefdraad?

British Standard Whitworth (BSW of WW) schroefdraad

BSW schroefdraad is ontworpen met een tophoek van 55°. De schroefdraad dankt haar naam aan de Engelsman Sir Joseph Whitworth, die in 1841 voorstelde om schroefdraden te standaardiseren.

Welke soorten schroefdraad zijn er?

Zo bestaat er het metrische schroefdraad, British Standard Whitworth schroefdraad en British Standard Pipe schroefdraad. De verschillen in deze soorten schroefdraad zit met name in de toepassing daarvan. Het meest bekend is het ‘metrische’ schroefdraad. Deze schroefdraad wordt veel gebruikt in de werktuigbouwkunde.

Wat is het verschil tussen BSP en NPT?

BSPT vs.

De schroefdraden verschillen echter op nog twee fundamentele punten van elkaar. Bij NPT zijn de pieken en dalen van de draad vlak, bij BSP zijn ze afgerond. Ten tweede is de tophoek van NPT draad 60° en van BSP 55°.

Is BSP draad hetzelfde als Gasdraad?

Deze draad – vaak ook gasdraad genoemd – kom je vaak tegen op malleabele fittingen en appendages. BSP draad bestaat in 2 varianten, namelijk BSPP en BSPT. BSPP is rechte schroefdraad, de laatste P staat voor ‘Parallel’. De draadmaat wordt vaak aangeduid met een ‘G’, bijvoorbeeld G 1/2”.

Waar staat NPT voor?

NPT: Taps toelopende draad, wat betekent dat de binnen- en buitendraad taps toelopen. NPT-schroefdraden worden vaker gebruikt.