Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hoe rek je een hek dat langs is gekomen?

4 min read

Hoe werkt Bindbuis?

Bindbuis is een elastisch materiaal van PVC dat gebruikt wordt om houtige gewassen (waaronder leibomen) vast te binden aan een frame, een paal of stok. Door de elastische eigenschappen veert het materiaal mee en vindt er geen insnoering of ingroeien plaats, zodat de groei van het gewas niet gehinderd wordt.

Hoe klimplanten geleiden?

Wikkeldraad: dit speciale draad kun je gebruiken om twijgen vast te knopen en ze op hun plek te houden, ook op iets grotere afstand. Draadspanset: in plaats van een klimrek plaatsen kun je ook draden spannen om de klimplanten langs te laten groeien. Dit is bedoeld voor rankende klimmers zoals clematis.

Hoe kom je van klimop af?

Glyfosaat is de chemische stof die het best in staat is om klimop te doden.

  1. Spuit de klimop die je wilt verwijderen in met de verdelger, maar pas op. Spuit het glyfosaat niet op de planten die je wilt houden.
  2. Onkruidverdelgers werken langzaam, en dienen ongeveer elke zes weken opnieuw te worden aangebracht.

Hoe klimop leiden?

Bij lange hedera planten bevelen wij aan om de takken allereerst onderop, vervolgens om ongeveer 40 a 50 cm vast te zetten met het bindbuis. Hiermee voorkomt u dat de takken breken, want dat zal jammer zijn. Bovenaan kunt u de hedera vervolgens wel door het gaasscherm leiden.

Hoe bind je planten op?

Het opbinden van planten kan op verschillende manieren. Je kunt een stuk touw pakken en dat om je plant slingeren. Het is effectief, maar ik hou van een wat subtielere aanpak. Meestal hebben planten niet extreem zwaar bindmateriaal nodig.

Hoe takken binden?

Met een knevel kun je makkelijk een paar takkenbossen binden: knoop een touw in het midden rond de takken, zonder te spannen. Steek er een stok van 30 à 40 cm onder en draai. Is de spanning voldoende, bind dan de bussel met ijzerdraad of touw voor balen (bij vee- en paardenhouders te bekomen).

Hoe klimmen klimplanten?

Klimplanten werken zich op alle mogelijke manieren (met hechtwortels, rankend, windend, enz.) omhoog naar het licht. Dat kan via planten en muren, maar ook tegen klimsteunen waar ze zich aan op kunnen trekken. Die steunen moeten sterk genoeg zijn om het gewicht van zo’n klimmer te dragen.

Hoe laat je klimplanten klimmen?

Je kunt betongaas tegen de schutting of tegen de muur bevestigen om de klimplant de mogelijkheid te geven om te klimmen. Het is meestal het beste als je een kleine afstand houdt tussen het betonijzer en de wand, want dan kan de klimplant zich goed vastgrijpen. Betongaas is te vinden in verschillende afmetingen.

Hoe kamperfoelie laten klimmen?

De Kamperfoelie vormt geen hechtwortels zoals de klimop en moet daarom gesteund worden. Wanneer je de Lonicera mooi in je tuin wilt laten klimmen kun je deze slingerplant het beste een beetje op weg helpen door langs een latwerk, een plantenrek of grof gaas naar boven te leiden.

Hoe Toscaanse Jasmijn leiden?

Sterjasmijn of Toscaanse jasmijn is een wintergroene klimmer. De ranken zoeken steun, als ze het vinden draaien ze zich eromheen. Een stuk gaas of trellis biedt ze genoeg steun, hij is minder geschikt om pergola’s te begroeien. Draai tijdens de zomer naar steun zoekende takken in het gaas of zet ze vast.

Waar hecht klimop niet aan?

,,Dat gaat niet. De plant hecht zich nou eenmaal op meerdere materialen, waaronder hout en steen. Daarom kan je de plant beter tegen (beton)gaas laten groeien. Probeer daarnaast bij het aanplanten de klimop dusdanig te planten dat het niet de kans krijgt om op materiaal te hechten waar je het niet wil.”

Hoe laat je klimop sneller groeien?

Door regelmatig de zijscheuten van de jonge Hederahaag bij te snoeien (u kunt de zijtakken gewoon halveren) zal het aantal scheuten verdubbelen en de bladerdikte snel toenemen en de haag u eerder 100% privacy geven; Vooral in het najaar kan de klimop lange ranken hebben.

Wat is de snelst groeiende klimop?

Hedera hibernica is de bekende snelgroeiende klimop, hij wordt veel gebruikt tegen gaaselementen, schuttingen, etc. Het is een wintergroene klimplant, maar kan ook als bodembedekker worden gebruik. De Hedera is geschikt voor zowel de zon als in de schaduw en groeit in iedere grondsoort.

Hoe rap groeit klimop?

Klimop wordt in het algemeen gesnoeid omdat de plant hard groeit. Deze snelle groeier kan, afhankelijk van de juiste weersomstandigheden in het groeiseizoen, in een rap tempo betongaas schuttingen en gaashekwerken beklimmen. Het is een van de snelst groeiende klimplanten en kan wel 60 tot 100 cm per jaar groeien.

Kan klimop doodgaan?

Je hedera is de dood nabij, vooral wanneer de takken ook bruin kleuren. Zijn je takken nog groen? Dan ben je nog op tijd om het proces om te keren. De verkleuring van jouw hedera (klimop) kan het gevolg zijn van uitdroging in de winter.

Is het blad van klimop giftig?

De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.

Is klimop slecht voor je muur?

Vaak wordt gezegd dat klimop slecht is voor de muur. Dat is onzin. Sterker nog, klimop houdt de muur juist droog. De bladeren liggen als dakpannen over elkaar en houden zo regen tegen.