Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hoe maak je een wormenbak?

3 min read

Dit heb je nodig voor je wormenbak

  1. 3 plastic bakken (van bijvoorbeeld Curver, Allibert of van de bouwmarkt)
  2. 1 bijbehorende deksel.
  3. Dubbelzijdig kleefband.
  4. Fijn gaas of een oud gordijn óf een metalen roostertje.
  5. Handvol compostwormen (geen regenwormen!)* + compost.
  6. Boormachine.
  7. Boor van 6 mm.

Wat is een Compostworm?

Compostwormen zijn strooiselwormen, ze leven vlak onder de oppervlakte. Ze eten wel bijna hun eigen gewicht aan GFT afval per dag als de omstandigheden goed zijn. In de Balkonton dus onder de afvallaag. Vooral de Eisinia Fetida zal niet veel door de aarde in je ton op zoek gaan naar voedsel.

Hoe start je een wormenbak?

Breng een laag van 5 cm aan bestaande uit stro, loofhoutsnippers of fijne, dorre in stukken gesneden stengels van planten. Daarboven komt een laag halfverteerde compost met een paar honderd compostwormen van een goed werkend compostvat of compostbak. Hierop leg je een laag van 5 cm vers keukenafval.

Wat is Wormenthee?

Percolaat is het vocht wat vrijkomt bij composteren. Het wordt ook wel wormenthee of natuurlijke Pokon genoemd. Het ziet er uit als een niet-doorzichtige vloeistof, zwarte of heel donker bruin (90% chocola) van kleur, vaak wat stroperig.

Hoe kom je aan Compostwormen?

Compostwormen vangen

  1. Ga op zoek naar paardenmest, of een composthoop. Daarin krioelt het soms van de dunne rode wormen, zie ook het filmpje bovenaan.
  2. Vang de compostwormen met een lokmiddel.

Hoeveel eet een Compostworm?

Hoeveel eten wormen? Wormen composteren 3-5 keer hun eigen gewicht per week. Dus een halve kilo wormen eten ongeveer 2 kilo afval per week.

Wat moet je niet doen bij een wormenbak?

Wat kan niet in de wormenbak: Composteerbare plastic zakjes (ook niet met OK compost logo) Uitwerpselen van honden, kattenbakkorrels. Grof tuinafval, planten met aardkluiten.

Hoe krijg je wormen in de grond?

Om ervoor te zorgen dat de regenwormen de grond in kunnen gaan moet de temperatuur tussen de 8°C en 30°C zijn, daarnaast is een vochtige bodem van belang.

Wat is een Beluchtingsstok?

Een beluchtingsstok mag niet ontbreken als je gaat composteren in een compostvat. Je moet regelmatig zuurstof in het materiaal brengen. Dit doe je door de stok erin te steken, een kwartslag te draaien en dan omhoog te trekken.

Hoe werkt een Wormentoren?

Hoe werkt deze wormentoren? De wormentoren bestaat uit een stapel compostringen, met daaronder een opvangbak voor het vrijkomende vocht. De compostwormen die onderin de opvangbak terecht komen, kunnen via de speciaal ontworpen bodem terug naar boven kruipen.

Hoe werkt een wormen hotel?

Wat is een wormenhotel

Een wormenhotel is een gestapelde laag emmers of bakken. De bovenste is afgesloten met een deksel. In één bak wonen de wormen in snijafval en maken daar wormenmest en in de andere emmer komt de wormenthee.

Wat is de beste compostbak?

De Garantia Thermo-Wood Composteerbak 600 l is wat wij het beste compostvat noemen. Het gaat om een heel stevige composteerbak met twee grote vulkleppen, waardoor de beste compostbak eenvoudig te vullen is. De twee verwijderingskleppen maken het weghalen van het compost minstens even eenvoudig.