Hoe maak je een paardenstal vloer?
3 min readWat voor vloer in paardenstal?
De vloeren van paardenstallen zijn vaak van beton. Dit beton is vaak gestort en gevlinderd of glad afgewerkt. Betonvloeren die te glad zijn afgewerkt kunnen binnen een jaar al problemen geven. Door slijtage van de vloer kan de vloer na verloop van tijd glad worden.
Wat is de beste ondergrond voor paardenstal?
Kies een goed stalstrooisel dat droog, geur- en stofvrij is en gemakkelijk af te voeren. De ideale bodembedekking is ook veerkrachtig en absorbeert goed. Er zijn heel wat mogelijkheden om een comfortabele stal voor je paard te maken. De ene keuze is niet per se beter dan de andere.
Hoe maak ik zelf een paardenstal?
Een paar tips:
- Gebruik liefst schuifdeuren in de paardenstal.
- Laat deuren goed op elkaar aansluiten.
- Gebruik naast grendels ook veiligheidspallen.
- Hou elektrische leidingen, verlichting en stopcontacten buiten het bereik van paarden.
- Zorg voor meerdere brandblussers.
Heb je een vergunning nodig voor een paardenstal?
Vergunning paardenstal. Niet alleen bij stallenbouw, maar ook bij het optrekken van verhardingen, stapmolens, pistes, … Heb je een bouwvergunning en eventueel ook een milieuvergunning nodig. Ontbreekt 1 van de 2, dan kan je niet starten.
Welke ondergrond in schuilstal?
De vloer van de schuilstal is bij voorkeur verhard. Dit is van belang voor een goede reiniging en ontsmetting. Bovendien is een harde ondergrond bevorderlijk voor een natuurlijke slijtage van klauwen en hoeven. Rondom de schuilstal kan het noodzakelijk zijn bestrating aan te brengen.
Wat heb je nodig voor een paardenstal?
De hoogte van de stal kan een belangrijke bijdrage leveren aan een goede ventilatie, maar ook luiken en deuren om de lucht in beweging te zetten. De meeste paardenstallen kunnen voldoen met natuurlijke ventilatie bijvoorbeeld een opening in de nok van het dak waar de warme lucht uit kan ontsnappen.
Hoeveel paarden mag je houden zonder vergunning?
Hoeveel paarden mag ik als particulier houden? Wanneer je paarden particulier houdt, ben je dus niet bedrijfsmatig. Er zijn geen wettelijke voorschiften vastgelegd hoeveel paarden je particulier mag houden. Let wel op dat je bij een grote hoeveelheid paarden te maken kan krijgen met milieuvergunningen en de mestwet.
Heb je een vergunning nodig voor een schuilstal?
In principe heb je voor de bouw van een schuilstal een vergunning nodig tenzij aan alle onderstaande voorwaarden wordt voldaan: Het hok bestaat enkel uit houten wanden. De maximale hoogte van het hok is 3 meter.
Hoe groot mag schuilhok zijn?
De toegelaten oppervlakte voor het plaatsen van schuilhokken zonder stedenbouwkundige vergunning wordt dus verdubbeld van 20 tot 40 m². Dit geldt vanaf nu per goed zodat er meerdere schuilhokken zonder vergunning kunnen worden opgericht, als de totale oppervlakte onder de 40 m² blijft.
Hoe groot moet een schuilstal zijn?
De meest voorkomende schuilhokken hebben een afmeting van 6 m breed x 3 m diep en hebben een oversteek van 1 meter. Een schuilhok met deze afmetingen is ruim voldoende voor het schuilen van een 3-tal paarden samen op de weide.
Wat is een kwetsbaar gebied?
4 Onder ruimtelijk kwetsbaar gebied worden de volgende gebieden, aangewezen op plannen van aanleg, verstaan: agrarische gebieden met ecologisch belang, agrarische gebieden met ecologische waarde, bosgebieden, brongebieden, groengebieden, natuurgebieden, natuurgebieden met wetenschappelijke waarde, …
Wat is een agrarisch gebied?
Agrarisch gebied is in principe bestemd voor de beroepslandbouw. Enkel de gebouwen die noodzakelijk zijn voor een landbouwbedrijf horen hier thuis. Voor deze zone-eigen constructies zijn er weinig beperkingen bij het aanvragen van een stedenbouwkundige vergunning.
Wat mag je op agrarisch gebied?
Wat je zeker mag doen, is alles wat landbouwgerelateerd is. Het plaatsen van een moestuin, het houden van kippen, een weide maken voor paarden of schapen… Zelfs een boomgaard of wijngaard op landbouwgrond zetten, is toegelaten. Een serre of stal plaatsen op landbouwgrond kan ook.
Wat mag je met agrarische bestemming?
Een agrarische bestemming houdt in dat een woning of object -met agrarische bestemming– alleen voor agrarische doeleinden gebruikt mag worden. Denk hierbij aan een melkveehouderij of een akkerbouwbedrijf.