Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hoe maak je een leiding?

4 min read

Hoe maak ik een waterleiding?

Het aanleggen van de waterleidingen doe je best door het starten van de collectoren en de leidingen te leggen naar de aftappunten. Sluit ze dus eerst aan op de collectoren en daarna aan de aftakpunten. Je kan daarna de sleuven terug dichten met metselmortel.

Welke buizen gebruiken voor waterleiding?

Voor de aanvoer van water gebruikt men ‘druk’-pvc leidingen. Afhankelijk van de versie kunnen ze een druk van 16Bar weerstaan. De buizen en fittingen worden verlijmd met een speciale lijm. Belangrijk hierbij is dat de buizen voor de verwerking grondig ontvet worden.

Hoe bevestig je een Perskoppeling?

Gebruik voor het persen van de koppeling op de leiding een handperstang of elektrische perstang. Zoals elke koppeling van 14 t/m 32 mm diameter een aparte kleur heeft, hebben de benodigde persbekken ook hun eigen kleur. Pers vervolgens de koppeling op de leiding.

Hoe leg je een waterleiding in betonvloer?

Wicu leidingen mogen gewoon in het beton in gestort worden. Het knellen van een wiculeiding kan alleen als er gebruik wordt gemaakt van een steunhuls. Solderen is altijd mogelijk. Een waterleiding in het beton moet minimaal 15 cm bij een andere leiding vandaan.

Hoe hard moet je een knelkoppeling aandraaien?

Vervolgens de moer met een sleutel volgens voorschrift aandraaien. Eén complete draai voor de diameters 12 en 15 mm, voor de 22 mm een 1/2 – 3/4 draai en voor diameters groter dan of gelijk aan 28 mm circa 3/4 draai. Het overmatig aandraaien van de knelmoer kan leiden tot breuk of lekkage.

Welke waterleiding onder de grond?

Als u een flexibele waterleiding wilt laten aanleggen is een tyleen leiding de beste oplossing. Deze leidingen zijn gemaakt van een kunststof dat flexibel maar heel sterk is. Deze leidingen kunnen zowel onder de grond als in muren en vloeren worden weggewerkt.

Welke maat waterleiding heb ik?

Hoofdleiding = diameter 22 mm. Aftakking van de hoofdleiding = diameter 15 mm. Douche-, bad– en keukenkraan = diameter 15 mm. Toilet, toiletkraan en wastafelkraan = diameter 12 mm.

Wat is een alpex buis?

Een Alpex buis, ook wel een Alpulex of een meerlagenbuis genoemd, wordt gebruikt bij het aanleggen van de centrale verwarming of vloerverwarming. Het zijn buizen die bestaan uit 2, 3 of zelfs 5 verschillende lagen.

Welke diameter Socarex?

In de overgrote meerderheid der gevallen is een socarex van 1/2′ het meest aangewezen. Twee zulke leidingen kan je met gemak door een wachtbuis zonder haakse bochten trekken of duwen.

Welke waterleiding in betonvloer?

Alle leidingen voor de riolering, elektra en het gas kunnen gewoon worden ingestort in de betonvloer. Je kunt ze over de isolatieplaten leiden, maar ommantel ze wel goed met PVC. CV-leidingen en waterleidingen mogen niet direct met het beton in aanraking komen! Deze leidingen kunnen namelijk uitzetten.

Waarom mantelbuis om waterleiding?

Leg de leidingen in de muur in een mantelbuis, dat vangt uitzetting en krimp op en voorkomt eventuele schade aan tegel- of stucwerk. Bij het leidingwerk dat in het zicht blijft, zijn knelfittingen handig. Ook voor het bevestigen van de waterleiding wat tips.

Kan koper in beton?

Corrosie in koperen leidingen kan o.a. ontstaan als deze onbeschermd (zonder kunststof mantel) in de betonnen vloer zijn gestort. Het komt in zowel koud- als warmwatersystemen voor. Laat de kwaliteit van de standleiding van uw riolering beoordelen door een deskundig bedrijf.

Waar kan koper niet tegen?

Er bestaat een antagonisme tussen koper en zink. Algemeen geldt dat een inname van dagelijks 5 mg koper uit redenen van gezondheid beter niet overschreden kan worden. Bij drinkwater gelden gehaltes van onder 1 mg/L als ongevaarlijk.

Waardoor wordt koper aangetast?

Waardoor wordt koper aangetast? Wat blijkt na onderzoek: in de drinkwaterinstallatie is zowel ijzer (oude situatie) als koper (nieuwe situatie) gebruikt. De ijzerdeeltjes hebben door elektrisch potentiaal kleine gaatjes en putjes veroorzaakt in het koper.

Wat tast koper aan?

Er zijn veel verschillende soorten corrosie die tot de lekkage kunnen leiden; denk bijvoorbeeld aan putcorrosie, erosie-corrosie of spanningscorrosie. De mogelijke oorzaken zijn talrijk.

Hoe blink je koper op?

De koperen bodems van potten en pannen worden weer glanzend schoon als je ze ‘au bain-marie’ een paar uur laat pruttelen in sodawater. Daarna opblinken met koperpoets. Koper blijft langer glanzen als je het na het poetsen opwrijft met citroenolie. Voor het koper buiten gebruik je beter vaseline of kleurloze was.

Hoe krijg je koper weer mooi?

Verweerd koper poetsen

Koper poetsen kan echter ook zeer efficiënt met een simpel huis-tuin-en-keuken mengsel van zout en azijn. Doe een beetje zout in een kommetje en voeg hier een flinke scheut azijn aan toe. Roer het goed door en doe het mengsel op je poetsdoekje. Je zult merken dat het koper meteen schoner wordt.