Nederlands | English | Deutsch

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hoe maak je een honkbalveld klaar?

3 min read

Wat is een Foutslag bij softbal?

Bij een foutslag is het spel ‘dood’ en mogen honklopers dus niet opschuiven. Het verschil met een foutslag is ook dat alleen bij slag drie in de ‘count’ de slagman uit is vanwege de gevangen bal. Bij de eerste twee slag in de ‘count’ is de slagman dus niet uit.

Wat is de taak van de catcher softbal?

De achtervanger, vaak met het Engelse woord catcher aangeduid, is een speler in het honkbal of softbal die, als zijn team verdedigt, achter de thuisplaat gehurkt zit en de aangegooide ballen van de werper ontvangt. Bovendien bewaakt hij de thuisplaat als honk. De rol is vergelijkbaar met een wicketkeeper bij cricket.

Hoe ziet een honkbalveld eruit?

Aan weerszijden van de thuisplaat liggen de twee slagperken voor de slagmensen. De thuisplaat ligt op een van de vier hoeken van een vierkant van 27,5 bij 27,5 meter. Op de andere drie hoeken liggen – tegen de klok in – het eerste, tweede en derde honk. Rond deze drie honken ligt het binnenveld, ook de diamond genoemd.

Hoeveel innings MLB?

Een wedstrijd bestaat uit negen innings en elke inning bestaat uit twee speelhelften.

Wat is slag en wijd?

4 Slag Een opgeworpen bal is ‘slag‘ als deze tussen knieën en schouders van de slagman en over de thuisplaat wordt gegooid. (zie plaatje bij 3) Page 2 2 5 Wijd Een opgeworpen bal is ‘wijd‘ als die te hoog (boven de schouders), te laag (onder de knie) of niet over de thuisplaat wordt gegooid.

Wat is de afstand tussen de honken bij softbal?

Het softbalveld

Het buitenveldhek, is de derde begrenzing en staat gemiddeld op 90 tot 120 meter van de thuisplaat. De afstand tussen de honken bedraagt 18,30 meter.

Hoe ver gooit een honkballer?

Sommige werpers in het honkbal zijn in staat hun fastball een snelheid van 160 km/u mee te geven. Een ultieme werpprestatie is de zogenaamde perfect game waarbij er geen enkele slagman het honk weet te bereiken waardoor de werper in negen innings met drie slagmannen elk deze naar huis stuurt.

Wat is Binnenhoog bij softbal?

Binnenhoog is een goed geslagen hoge bal (geen line-drive of stootslag) welke redelijkerwijs kan worden gevangen door een binnenvelder, terwijl eerste en tweede, of eerste, tweede en derde honk zijn bezet met nul of één uit. Wanneer binnenhoog wordt afgeroepen, is de slagman uit.

Hoe win je bij softbal?

De slagman:

De aanvallende partij moet de goed geworpen ballen in de goede richting slaan (dus binnen de foutlijnen). Na het slaan laat hij de knuppel los en rent naar het 1e honk. Na het 1e, 2e en 3e honk te hebben aangeraakt en tot slot de thuisplaat heeft de slagman één punt gescoord.

Hoe speel je trefbal?

Het spel wordt gespeeld in twee teams, die elk een eigen helft van het speelveld hebben. De partij die de bal heeft, probeert iemand van de andere partij te raken op het lichaam. Het hoofd telt niet. Hierbij mag de bal niet eerst de grond raken.

Hoeveel innings hebben we in softbal?

Een softbalwedstrijd duurt gemiddeld minder lang dan een honkbalwedstrijd, gemiddeld namelijk zo’n 1,5 uur, dit heeft onder andere te maken met het aantal innings (7 in plaats van 9) en de snelheid van handelen op een kleiner veld.

Hoe lang duurt een wedstrijd softbal?

Een softbalwedstrijd duurt gemiddeld minder lang dan een honkbalwedstrijd, gemiddeld namelijk zo’n 1,5 uur, dit heeft onder andere te maken met het aantal innings (7 in plaats van 9) en de snelheid van handelen op een kleiner veld.

Hoe lang duurt een honkbal wedstrijd?

De wedstrijd

Een honkbalwedstrijd duurt gemiddeld zo’n 2,5 tot 3 uur, dat zijn dan 9 innings (9 keer slaan en 9 keer het veld in).