Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hoe lang moet de schroefas van een trollingmotor zijn?

4 min read

Hoe vaak vetpot aandraaien?

Doe de motor uit en probeer zelf de schroef vrij te maken. Als je een vetgesmeerde schroefaskoker hebt moet je om de zes motoruren de vetpot aandraaien. Ook als je zeilt moet je dit regelmatig doen omdat de schroef meedraait.

Hoe werkt een vetgesmeerde schroefas?

Hierin worden vijf pakkingringen aangebracht. Een pakkingdrukker zorgt er vervolgens voor dat het vetkoord wordt samengeperst in de pakkingbus. Zo klemt het koord zich om de as heen en ontstaat een waterdichte afsluiting om de nieuwe schroefas.

Hoe weet je hoe hard je boot gaat?

Hoe snel een boot kan varen, is vast te stellen door de theoretische rompsnelheid te berekenen. Deze snelheid is een benadering, dus geen exacte wetenschap, maar vormt wel een handige vuistregel. Het rekensommetje is relatief simpel: vermenigvuldig de wortel van de waterlijn van het schip in meters met 4,54.

Hoe werkt een schroefas?

De schroefas verbindt de motor binnen met de schroef buiten en steekt dus door de romp van de boot heen. Als we de as niet geleiden dan gaat de as slingeren en breekt. We lossen dit op met een bus, vlakbij de schroef, geklemd in de schroefaskoker. Dit noemen we het lager.

Hoe vaak Vetkoord vervangen?

Alleen wanneer het vetkoord in de pakkingbus is vergaan, moet het vernieuwd worden. Ik schat dat dit zich zo éénmaal in de 25 jaar zal voordoen. Je merkt het snel genoeg: je kunt het pakkingdrukstuk dan aan blíjven zetten, de lekkage blijft of verergert.

Hoe vul je een vetpot?

De vetpot staat met een leiding in verbinding met de schroefaskoker. Door te draaien, perst je vet in de koker. Je kunt het ook via een nippel doen op de koker, maar dan moet je er bij zien te komen. De pot zit als het goed is op een makkelijk bereikbare plaats.

Welke olie voor schroefas?

Re: oliegesmeerde schroefasIn principe is iedere motorolie goed maar als er water binnen komt kan motorolie daar niet mee om gaan. Een staartolie van een buitenboordmotor zou wel met iets water om moeten kunnen gaan. Is duurder maar wellicht een stuk beter.

Wat voor vet moet in schroefas?

Starbrite Lithium Schroefasvet Waterbestendig 454 gramHet metaal waar schroefassen en andere lagers van gemaakt zijn kan door water of vuil worden aangetast. Daarom is het van belang om deze onderdelen goed te beschermen met schroefasvet!

Welke soort lagers heeft een watergesmeerde schroefas koker?

De meest voorkomende methode zijn vet- en watergesmeerd. Bij watergesmeerde lagers zorgt water tussen het lager en de schroefas voor een smering en koeling van de schroefas. Dit type schroefaslagers zijn voorzien van een Nitriel rubber met daarin gleuven voor het watertransport.

Waarom komt er water uit een boot?

Lekkende elementen op het dek (schroefgaten, platen, verstaging). Overal waar door de huid van het schip is geboord, of zaken bevestigd zijn, (handvatten, wandputtingen) kunnen – zeker mits onvoldoende gekit – lekkages ontstaan waarvan het water zich uiteindelijk in de bilge verzameld.

Wat kost een schroefas?

Schroefassen

Product Eigenschappen Prijs (ex BTW)
Schroefas TM403000 RVSRVS630 Ø as (mm)40 Lengte (mm)3000 € 1.274,00 Voorraad1
Schroefas TM404000 RVSRVS630 Ø as (mm)40 Lengte (mm)4000 € 1.740,00 Voorraad3
Schroefas TM504000 RVSRVS630 Ø as (mm)50 Lengte (mm)4000 € 2.535,00 Voorraad0

Wat is de pitch van een schroef?

Hoe bepaal je de Pitch van de schroef? (De pitch is de theoretische afstand die een schroef aflegt door het water bij 1 omwenteling. Een 13 inch schroef zou dus 13 x 2,54 = 33 cm per omwenteling verplaatsen, ervan uitgaande dat er geen verlies aanwezig is ( bv doorslippen).

Hoe meet je de spoed van een schroef?


Рекомендуемый клип

Heb ik een linkse of rechtse schroef?

Eén van de eenvoudigste manieren is je boot te stoppen met wind achter . Als de boot gestopt en stabiel ligt, even goed gas geven in achteruit . Wijkt het achterschip naar bakboord, dan heb je een rechtse schroef. Wijkt het achterschip naar stuurboord, dan heb je een linkse schroef.

Welke propeller voor boot?

RVS schroeven zijn sterker dan aluminium schroeven en daardoor minder kwetsbaar voor bijvoorbeeld krassen door zand. Doordat het metaal sterker is kunnen er ook dunnere bladen worden gebruikt wat de efficientie van de propeller ten goede komt. RVS propellers zijn echter wel duurder ten opzicht van aluminium propellers.

Hoe werkt een scheepsschroef?

Een scheepsschroef ontwikkelt stuwkracht door verplaatsing van water. De ronddraaiende schroefbladen verplaatsen het water met een draaiende beweging in de richting van de lengteas (axiaal) naar achteren bij vooruitvaren en naar voren bij achteruitslaan.

Hoe maak je een boot sneller?

Om lift om te zetten in snelheid moet de waterweerstand verminderen. Dat lukt als de lift voldoende is om boven de boeggolf uit te komen. De eerste vereiste daarbij is het gewicht naar achteren verplaatsen en zo gelijk mogelijk over de romp verdelen. Veel boten zijn daar qua romp niet voor gebouwd.