Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hoe koud is te koud voor Mandevilla?

4 min read

Mandevilla is niet winterhard en heeft minimaal 10 graden nodig om te overleven. Echter kan je de plant in de winter wel als kamerplant houden en in het voorjaar weer buiten plaatsen. Er zijn ook andere oplossing die genomen kunnen worden om de Mandevilla te overwinteren.

Hoe snoei je een Mandevilla?

Wanneer je de plant overwintert kan je de stengels tot ongeveer 30 cm afknippen; een mandevilla bloeit op nieuwe stengels. Gedurende het groei- en bloeiseizoen is snoeien niet nodig. Vanaf maart/april wanneer er nieuwe groeischeuten verschijnen kan je de plant geleidelijk aan meer water geven.

Wat is het verschil tussen Sundaville en Mandevilla?

Sundaville is een klimplant die oorspronkelijk uit tropisch Zuid Amerika komt. Deze plant wordt ook wel mandeville of Dipladenia genoemd. De Sundaville staat graag op een warm en beschut plekje, maar niet in de volle zon. Ook houdt Sundaville van vochtige grond zonder ‘natte voeten’ te krijgen.

Hoeveel water moet een Mandevilla?

Je kunt je Mandevilla het beste één keer per week water geven (als het niet regent). Als het langere tijd erg warm is, geef je de plant om de dag water.

Hoe Overwinter ik Mandevilla?

Een Mandeville is niet winterhard, maar je kunt haar eenvoudig overhouden voor volgend jaar. Als het seizoen op zijn eind loopt (oktober), laat je haar overwinteren op een lichte plek die boven de 10 graden blijft. Knip eventueel de ranken weg die te lang geworden zijn. Af en toe wat water geven is voldoende.

Hoe verzorg ik een Dipladenia Mandevilla?

De Mandevilla houdt van warmte en heeft het liefst een standplaats in de halfschaduw of in de volle ochtend- of avondzon. Zet de plant in goed doorlatende, matig vochtige grond en geef deze regelmatig water. In het voorjaar heeft de Mandevilla behoefte aan extra voeding zodat hij lang en rijk blijft bloeien.

Hoe hoog wordt een Mandevilla?

De plant, met heerlijk geurende bloemen, is geschikt voor balkon en terras. Het is een klimplant die geleid en aangebonden moet worden. Hij kan tot ongeveer viereneenhalve meter hoog groeien.

Hoe verzorg je een Sundaville?

In de zomer (vanaf half mei) staat hij liefst buiten op een zonnige tot licht beschaduwde plek. Geef regelmatig water (de potkluit niet laten uitdrogen), maar zorg wel dat overtollig water kan weglopen. Deze planten houden niet van ‘natte voeten’. Geef eens per veertien dagen plantenvoeding in het gietwater.

Hoeveel water moet een Sundaville?

In het algemeen is het voldoende om een Sundaville® 1x per week water te geven. Zorg ervoor dat er een gat in de bodem van de pot zit, zodat het overtollige water kan weglopen. Zo voorkom je dat de wortels gaan rotten.

Is een Dipladenia een vaste plant?

Het is een klimplant en tussen de rankende takken verschijnen de wonderschone, vaak geurende bloemen. De verzorging van Dipladenia is supereenvoudig. Vanaf half mei kan de plant dag en nacht buiten staan.

Kan een Mandevilla tegen vorst?

Sundaville (Mandevilla of Dipladenia) is helaas niet winterhard. Hij verdraagt dus geen vorst. Ook kan de plant buiten in de winter niet tegen veel nattigheid. Veel regen in deze periode zorgt ervoor dat de wortels kunnen gaan rotten.

Kan je een Mandevilla stekken?

Stekken doe je bij voorkeur in de maand juni

Je snijdt of je knipt de stekken van de mandevilla nu. Neem daarbij stekken van rond de 6 centimeter. Met daarbij tenminste één volgroeid bladpaar. Je knipt ondertussen de bloemtros van de stekjes af.

Kun je Canna overhouden?

Cannaknollen zijn heel eenvoudig te overwinteren. Haal de knollen van het bloemriet na de eerste nachtvorst uit de pot of uit de volle grond. Knip alle stelen 15 cm boven de knol af. Schud de aarde van de knol en plaats de Canna ‘Brilliant’ in een kistje met turfmolm of zand.

Wat te doen met uitgebloeide Canna?

VERZORGING CANNA

Ze bloeit langer door de uitgebloeide bloemen te verwijderen met steel en al door deze vlak boven de grond af te snijden. Geef regelmatig water en mest. De grond mag niet uitdrogen, omdat ze een oeverplant is.

Hoe bewaar ik Canna knollen?

Knollen van dahlia’s, Canna, begonia en gladiool en zomerbollen zoals die van de lelie kunt u prima bewaren tot de volgende lente. Als ze zijn uitgebloeid en de eerste nachtvorst dient zich aan, rooit u ze. Knip eventueel de stengels tot circa vijftien centimeter af. Bewaar ze op een vorstvrije en donkere plek.

Hoe Canna vermeerderen?

Canna’s kun je vermeerderen door de wortelstokken in stukken te snijden waarbij je zorgt voor minimaal 1 liever 2-3 groeipunten per stuk. Scheuren in het voorjaar en scheuten direct in potten planten. In februari-maart kan ze gezaaid worden. De zaden zien er uit als noten en hebben een harde zaadhuid.

Hoe kweek je zaad op?

Het is belangrijk dat de grond vochtig maar niet te nat is. Zaaien op deze manier kan het hele jaar door. Door klein te beginnen, zaai je als het ware voor. Als de zaadjes zijn ontkiemd en de plantjes groot genoeg zijn, kun je ze buiten uitzaaien in de volle grond, in een grotere moestuinbak of in potten.

Kan een Canna in de volle grond?

Omdat de planten niet bestand zijn tegen vorst, kun je de wortelstokken pas na half mei in de volle grond planten. Het is echter ook mogelijk om Canna eerst (vanaf begin april) voor te trekken in een pot, dat levert een flinke voorsprong op. Plaats ze in een niet te ruime pot, de rhizoom moet er net inpassen.