Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hoe kies je een compatibele set ketting, cassette en kettingblad?

5 min read

Gevraagd door: Vivian Bailey

In general, cassettes, chains and chainrings are compatible with each other across manufacturers. You just have to make sure you select a chain and chainrings that are compatible with the number of sprockets in the cassette. The number of rings on the crank does not matter.

Hoe weet je of een kettingblad compatibel is?

Een vervangend kettingblad moet dezelfde BCD hebben als het crankstel, evenals dezelfde plaatsing van de bouten, zodat de twee op elkaar aansluiten. De BCD van een bepaald crankstel bepaalt ook de onderste tandgrens voor de compatibiliteit van kettingbladen. Als je bijvoorbeeld een 130mm BCD crankstel hebt, is het kleinste compatibele kettingblad een 38t.

Hoe weet ik welke cassette op mijn fiets past?

De grootte van een cassette wordt meestal uitgedrukt door de kleinste en grootste tandwielen op te geven. Een typische moderne racefietscassette is bijvoorbeeld een 11-32t cassette. Voor een mountainbike cassette is dat bijvoorbeeld 10-52t.

Passen alle kettingen op alle kettingbladen?

Zolang je ze maar probeert te vervangen door een of meer kettingbladen die geschikt zijn voor jouw kettingset. Uw cranks hebben een specifieke bout lay-out of montage specificaties, dus je kunt niet zomaar een BMX kettingblad monteren op uw triatlon fiets.

Hoe weet ik welke maat kettingblad ik moet nemen?

Het grotere kettingblad geeft u grotere, moeilijker te draaien tandwielen die u verder brengen per pedaalomwenteling – dus geschikt voor hogere snelheden – terwijl het kleinere kettingblad u tandwielen geeft die gemakkelijker te draaien zijn maar u een kortere afstand per pedaalomwenteling laten afleggen – dus geschikt voor lagere snelheden, inclusief rijden.

Zijn grotere kettingbladen sneller?

Grotere kettingbladen en cassettetandwielen lopen efficiënter dan kleinere, maar extreme kruiskettingen kunnen die efficiëntiewinst tenietdoen.

Hoe beïnvloedt de grootte van de kettingbladen de snelheid?

Hoe kleiner het kettingblad, hoe gemakkelijker de laagste versnelling om te klimmen; hoe groter het kettingblad, hoe sneller je kunt gaan in de hoogste versnelling. U kunt de overbrengingsverhouding berekenen door de tanden van het kettingblad te delen door de tanden van het tandwiel op de cassette.

Is een 11slash28 cassette goed voor heuvels?

Als je je beenspieren hebt opgebouwd en je de meeste heuvels op kunt rijden, wissel dan een cassette met een lager bereik, zoals een 11-28, in. U hoeft dit niet te doen als u vaak fietst, jong bent, sterke benen heeft, fitter bent dan gemiddeld, of als u op een vlakke plek woont waar geen heuvels zijn.

Is 11slash32 cassette goed voor heuvels?

Voor heuvelklimmen en bergachtig terrein raden wij een wegcassette aan, zoals de 11-32T SRAM Red 22 XG1190 11 Speed Cassette (A2), of de 11-34T Shimano Ultegra R8000 11 Speed Cassette.

Passen alle cassettes op alle naven?

De meeste cassette-naven zijn compatibel met Shimano cassette tandwielen. SRAM cassettes en de meeste Miche, IRD en SunRace cassettes gebruiken dezelfde tandwielafstand als Shimano, maar tenminste sommige SRAM 10-speed cassettes passen niet in aluminium Dura-Ace naven.

Hoe weet ik mijn kettingmaat?

Om de steek (kettingmaat) te bepalen, moet u de afstand tussen drie opeenvolgende klinknagels meten en het resultaat delen door 2. De klinknagels zijn de kleine, ronde pinnen/stiften die de kettingsegmenten bij elkaar houden. Meet van de eerste tot de derde, deel dat getal dan door de helft om uw kettingsteek te krijgen.

Kan ik een 12 speed ketting gebruiken op een 11 speed kettingblad?

Beknopt antwoord: Een 12-speed ketting kan werken met een 11-speed cassette. Het is echter aan te raden een Shimano 12-speed ketting te vermijden, omdat die niet goed werkt met 11-speed kettingbladen.

Werkt een 10-speed ketting op een 7-speed cassette?

10-speed derailleurs zijn niet compatibel met 7-speed cassettes en mogen niet worden gecombineerd op uw fiets. U kunt het echter wel voor elkaar krijgen als u de versnellingsbak en ketting van uw fiets ook vervangt door 10-speed, maar het is niet raadzaam om onderdelen met verschillende snelheden te combineren.

Moet ik de ketting vervangen als ik van kettingbladmaat verander?

Nee. Het verkleinen van het kettingblad met twee tanden betekent dat de ketting één tand korter moet worden, dus een halve schakel. Je kunt een ketting alleen inkorten met een hele schakel, wat neerkomt op twee tanden, dus als de ketting voorheen optimaal was, kun je hem te kort maken.

Welke maat kettingblad is het beste voor klimmen?

Mountainbike kettingbladen zijn verkrijgbaar in kleinere maten tot 26t, hoewel ik de meeste rijders zou aanraden eerst een 30t of 28t te proberen om te ervaren hoeveel gemakkelijker het is om te klimmen. Voor gravelfietsen zou ik niet kleiner dan 38t aanraden om de topsnelheid op afdalingen te behouden.

Welke versnelling is het snelst op een fiets?


Citaat uit de video: Похожие запросы

Zijn crankstellen uitwisselbaar?

Crankstellen zijn niet altijd uitwisselbaar. Elke crank is ontworpen voor een specifieke trapas. Zelfs als de cranks dezelfde interface gebruiken (octalink, square taper, of hollow tech), is het moeilijk om ze om te wisselen tussen fietsmerken of zelfs modellen van hetzelfde merk.

Zijn alle kettingbladen hetzelfde?

Ringen worden geleverd in verschillende maten met verschillende hoeveelheden tanden. Hoe meer tanden, hoe groter het kettingblad. Het aantal tanden beïnvloedt hoeveel inspanning nodig is om de pedalen te draaien. Hoe groter het kettingblad, hoe meer omwentelingen van het achterwiel je bereikt met één omwenteling op het voorste kettingblad.

Zijn Shimano kettingbladen uitwisselbaar?

Cranks van Shimano, SRAM en Campagnolo zijn dus vrij uitwisselbaar, evenals die van alle aftermarket merken (bv. FSA, Rotor, Praxis, enz.). En hoewel het de voorkeur verdient de kettingbladen/crankstel af te stemmen op de transmissie, is dat niet strikt noodzakelijk.

Hoe meet je kettingbladen op een fiets?

Citaat uit de video: Oké dus ik meet de midden tot midden diameter hier op deze boutgaten op de kettingring en het lijkt erop dat het ongeveer zesenzeventig punt vier millimeter is dat betekent omhoog kijkend op een tafel.

Wat betekent 110mm BCD?

De diameter van die cirkel is de BCD. Als je een maat ziet als 110 of 130 BCD, betekent dat dat de diameter respectievelijk 110 of 130 millimeter is.

Wat is het verschil tussen PCD en BCD?

Kettingbladen worden verkocht per aantal bouten en PCD of BCD, wat hetzelfde is en staat voor Pitch Circle Diameter of Bolt Circle Diameter. Gemakkelijker dan diameter te meten is de hart-op-hart afstand tussen twee aangrenzende bouten.