Nederlands | English | Deutsch

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hoe heet het als je een boot uit het water haalt?

3 min read

werfbeurt = (werfbeurt, hellingbeurt) het schip voor onderhoud en/of reparatie van het onderwaterschip uit het water halen. De `standaard` werfbeurt bestaat uit schoonmaken en 2x teren, beter bekend als `knippen en scheren`.

Hoe werkt een Zelflozer?

Als deze zelflozer op een laag punt in de boot, of bij voorkeur zelfs aan weerszijden in de romp gemonteerd wordt, zal het langsstromende water de boot (na openen van de zelflozer) leeg zuigen. De lensbal werkt simpelweg middels het openen en afsluiten van een opening in de spiegel (achterkant) van de boot.

Hoe werkt Zelflozende boot?

Zelflozende kuip

Ligt de kuipvloer boven de waterlijn, dan volstaan enkele standpijpen tussen de kuip en het vlak; het waterniveau zal zich dan altijd stabiliseren op het waterpeil buiten de boot en de kuip dus drooghouden.

Hoe heet de zijkant van een boot?

Looppad (het dek) aan de zijkanten van een boot.

Hoe heet de achterkant van een boot?

Een platte achterkant van een boot of een schip noemt men de spiegel.

Hoe werkt een Loosplug?

In de meeste trailerbare boten zit er in de spiegel een lensplug. Deze lensplug dient ervoor om het water uit de boot te laten lopen wanneer deze op de kant ligt. Op deze manier wordt het overtollige gewicht afgevoerd en kan het water wanneer de boot op de trailer ligt tijdens het rijden niet heen en weer gaan klotsen.

Wat is een Lensplug?

Lenspluggen worden in een boot gebruikt om de zelflozers waterdicht af te sluiten. Ook worden ze veel gebruikt in laser zeilboten. Er zijn lenspluggen die geleverd worden met doorvoer en zonder doorvoer. De lenspluggen zijn van duurzame materialen en hebben een lange levensduur.

Waar is een Bilgepomp voor?

Een bilgepomp is een pomp die gebruikt wordt om water uit de bilge van een schip te pompen. De bilge is het laagste punt aan de binnenzijde van de romp waar beide zijden van het schip bij elkaar komen. Het woord Bilge werd voor het eerst in het jaar 1513 opgetekend.

Hoe heet het midden van een schip?

In het eerste geval wordt het centrale deel dan het middenschip of de middenbeuk genoemd en de vaak aan weerszijden gelegen delen worden dan de zijbeuken genoemd.

Hoe heet het voor en achterstuk van een schip?

stevens (meerv.) 1) voor- of achterstuk van een schip; de steven wenden een andere koers inslaan. 2) langsscheeps constructiedeel, dat een voortzetting vormt van de kielbalk.

Hoe heet voor en achterstuk van een schip?

Wat is de Preekstoel? De Preekstoel is het stevige deel van de railing op de voorzijde van het schip/de boot. Op de achterkant van het schip/boot bevindt zich de hekstoel.

Wat vervoeren zeeschepen?

Een vrachtschip is een schip dat goederen vervoert over water. Goederen zijn spullen zoals speelgoed en meubelen. Of grondstoffen zoals zand of olie. Het varen met schepen over zee noemen we zeevaart.

Hoe noem je een keuken op een schip?

Een kombuis is een keuken op een schip. In de zestiende eeuw, ten tijde van de Hollandse glorie op de grote wereldzeeën, werd het woord veel gebruikt. Tegenwoordig noemen hobbyschippers hun kookplek aan boord nog wel eens kombuis, maar op de professionele binnenvaart wordt het niet meer gebruikt.

Hoe noem je de onderkant van een schip?

Een kiel kan veel verschillende vormen hebben en uit verschillend materiaal bestaan. Bij de meeste boten is het een dikke plank die onder het schip bevestigd is. Bij veel jachten is sprake van een vinkiel met onderaan een bulb, die van lood of gietijzer is.

Hoe noem je een boot bestuurder?

De gezagvoerder aan boord van een binnenvaartschip is degene die verantwoordelijk is voor de veilige vaart. In de praktijk is dat altijd een kapitein of schipper. In de continuvaart varen dus meerdere kapiteins of schippers aan boord, waarvan er op een bepaald moment altijd maar één als de gezagvoerder optreedt.

Hoe noem je iemand die vaart?

[beroep] iemand die een vaartuig bestuurt.