Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hoe groot zijn de trekverhoudingen in Shimano 9-speed voorderailleurs bij MTB en racefietsen?

5 min read

Gevraagd door: Jason Knain

Kun je de voorderailleur van een mountainbike gebruiken op een racefiets?

Dezelfde logica geldt voor Shimano voorderailleurs, je kunt geen weg (shifter of derailleur) combineren met een MTB (shifter of derailleur) om precies dezelfde reden, ook al hebben de kettingbladen dezelfde tussenruimte.

Kan MTB FD werken op een racefiets?

MTB vs weg FD
Shimano FD’s voor de weg en MTB hebben verschillende trekkrachtverhoudingen – dat is de hoeveelheid FD-beweging voor elke mm kabelbeweging. Dit betekent dat MTB FD’s mogelijk niet goed werken met geïndexeerde road shifters en omgekeerd.

Wat is de capaciteit van de voorderailleur?

De capaciteit van een voorderailleur is eenvoudigweg het verschil tussen het aantal tanden op je grootste en kleinste kettingring. Als je bijvoorbeeld een 39/53 kettingring hebt (53 – 39 = 14), heb je een voorderailleur nodig met een capaciteit van 14 tanden of meer.

Zijn alle voorderailleurs hetzelfde?

Er zijn twee verschillende soorten interfaces voor de voorderailleur: de ene is gebruikelijk bij racefietsen, de andere bij mountainbikes. De interfaces zijn zo verschillend dat je met een snelle visuele inspectie kunt bepalen welk type interface je nodig hebt.

Is de voorderailleur dood?

SRAM kondigt het einde aan van de voorderailleur bij het mountainbiken. De 1x aandrijving die verschillende fabrikanten aanbieden, gekoppeld aan de reeks versnellingen die een 11-speed cassette biedt, hebben de voorderailleur overbodig gemaakt.

Is het beter om een voorderailleur te hebben?

Zijn voorderailleurs noodzakelijk? Tegenwoordig zijn voorderailleurs in wezen niet meer nodig, tenminste niet op mountainbikes. Nu beginnen zelfs high-end racefietsen hun voorderailleurs te verliezen. Met een grotere achterste cassette is het mogelijk om hetzelfde aantal versnellingen te krijgen zonder dat een voorderailleur nodig is.

Zal een 7 speed voorderailleur werken met 9 speed?

Ja. Een voorderailleur die voor een 9-speed systeem wordt verkocht, zal normaal werken met je 7-speed set-up.

Wat is een dual pull voorderailleur?

Dual pull. Dual pull is een oplossing om de opties voor de voorderailleur universeler te maken. Met een dual-pull derailleur kan de kabel zowel boven als onder worden geleid.

Zijn SRAM en Shimano voorderailleurs compatibel?

Ja, je kunt Shimano en SRAM voorderailleurs en shifters combineren. Het is de achterderailleur die niet compatibel is, met de uitzondering dat SRAM ‘Attack’ shifters heeft gemaakt die werken met de Shimano achterderailleurs.

Zal een 9 speed voorderailleur werken met 8 speed?

Het zal werken met een 8 tandwielen cassette en 8 speed ketting, maar het zal eerder schuren bij kruiskettingen.

Wat is beter een derailleur met lange of korte kooi?

Het is over het algemeen het beste om voor een zo kort mogelijke derailleurkooi te kiezen, zolang je maar kunt voorkomen dat de ketting aan de uiteinden van de cassette kronkelt, bijvoorbeeld door het grootste tandwiel en kettingblad te gebruiken. Kleinere kooien schakelen sneller, zijn lichter en minder gevoelig voor schade.

Hoe stel je een Shimano voorderailleur af?

Citaat uit de video: Wat we willen gaan voor deze een beetje te hoog ingesteld. Dus Shimano beveelt aan dat je hem op één tot drie millimeter van de bovenkant van deze tand tot de onderkant van de derailleurkooi hebt staan.

Waarom worden fietsen verkocht met maar één versnelling voor?

V: Waarom worden er fietsen verkocht met slechts één versnelling vooraan? Deze fietsen worden 1X of OneBY aandrijvingen genoemd. Zij hebben slechts één enkel kettingblad en een cassette met een bredere verhouding achteraan. Hun voordeel is dat ze geen voorderailleur of shifter hebben.

Hoe voorkom ik dat mijn voorderailleur gaat schuren?

Citaat uit de video: Schakel eerst naar het kleine tandwiel. Draai de buitenste begrenzingsschroef tegen de klok in. Dat is naar buiten trekken ongeveer 1/4 van een draai. En probeer opnieuw te schakelen dat zorgt voor de.

Waarom schakelt mijn voorderailleur niet omhoog?

Het is mijn! Fiets

Hebben racefietsen een voorderailleur nodig?

De voorderailleur is een belangrijk onderdeel van veel weg-, gravel- en hybride fietsen. Hoewel het een eenvoudige taak is, het verplaatsen van de ketting tussen de kettingbladen op het crankstel, zit er meer achter de voorderailleur dan je op het eerste gezicht zou denken.

Kan ik een 9-speed voorderailleur gebruiken op een 8-speed?

Je kunt een 9 speed FD gebruiken op een 8 speed crank.

Waarom hebben mountainbikes nu maar 11 versnellingen?

Waarom hebben mountainbikes minder versnellingen? Mountainbikes hebben om heel wat redenen minder versnellingen, maar de voornaamste redenen zijn minder onderhoud, lichter gewicht en de noodzaak om alleen de snelste versnellingen te gebruiken wanneer je op zo’n gevarieerd terrein rijdt.

Hoe stel je een voorderailleur af op een racefiets?

Citaat uit de video: De hoogte moet worden gecontroleerd met de onderste rand van de buitenste kooi. Direct over de grootste ring hier trekken we'de shifter of kabel om deze twee vlakken op één lijn te krijgen.

Moet de voorderailleur de ketting raken?

Een goed afgestelde voorderailleur moet de ketting tussen de voorste kettingringen verschuiven, maar zal de ketting niet van de ringen afwerpen. De basisafstellingen voor de voorderailleur zijn de hoogte, de rotatie, de limietschroeven en de binnendraadspanning (indexinstelling).

Hoe voorkom ik dat mijn fietsketting over de voorderailleur schuurt?

Als de ketting langs de buitenrand van de derailleurkooi schuurt, probeer dan de kabelspanning te verhogen door de stelschroef tegen de klok in een kwart tot een halve slag per keer te draaien.