Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hoe gebruik je geit in een zin?

4 min read

Op de dag van haar afstuderen zei ze: “Ik ben het gelukkigste meisje ter wereld dankzij een geit.”

Hoeveel geiten mag je houden?

Dan mag je tot tien schapen of geiten houden. Heb je er meer, dan is er een milieuvergunning klasse 2 nodig. In woongebied met landelijk karakter verhoogt het aantal zonder vergunning tot 25 dieren en in landbouwgebied mag je tot 150 schapen en geiten houden zonder vergunning.

Wat moet een geit eten?

Geiten eten graag grofvezelig ruwvoer. Dat wil zeggen gras, en dan het liefst geen kort, sappig, groen gras, maar gras dat even heeft kunnen doorgroeien. Ook hooi is onontbeerlijk om een geit gezond te houden, ook voor geiten die in de wei lopen. Pas op dat er geen Jacobskruiskruid in het hooi zit, dit is giftig.

Waar woont een geit?

Verspreiding. Wilde geiten komen voornamelijk voor in bergachtige streken in Zuid-Europa, Centraal- en Zuidwest-Azië en Noordoost-Afrika tot het Ethiopisch Hoogland. Het zijn gespecialiseerde klimmers, die zelfs op steile rotshellingen voorkomen. Geiten leven meestal in grotere kudden.

Waar kan ik een geit kopen?

Geiten zijn vriendelijke en leuke dieren, maar je hebt wel wat kennis, ruimte én een goede omheining nodig om de dieren goed te kunnen houden.
Je vraagt dus best raad aan een ervaren fokker of een fokvereniging, bijvoorbeeld:

  • Steunpunt Levend Erfgoed.
  • Kleine Herkauwers Vlaanderen.
  • Belgische Dwerggeiten Organisatie.

Hoeveel honden mag je hobbymatig houden?

Jurisprudentie

Uitspraak Datum Aantal dieren
E03.99.0161 26-09-2001 Honden: 5 honden met maximaal 4 nesten pups per jaar.
200700895/1 03-10-2007 Honden: 9 honden
200601120/1 23-08-2006 Honden: 10 honden en maximaal 4 nesten pups per jaar tot leeftijd van 2 maanden.
200206115/1 18-06-2003 Katten: 10 katten op zolder.

Hoeveel dieren mag je hobbymatig houden?

Het houden van een of enkele huisdieren bij een woning vormt over het algemeen geen probleem. Maar wat nu als het gaat om grotere aantallen (zoals 24 chihuahua’s of 10 katten) of wat minder gebruikelijke huisdieren, zoals schapen, koeien of paarden.

Wat mogen geiten wel en niet eten?

Geiten zijn wat voer betreft kieskeurige dieren. Ze nemen alleen genoegen met schoon voer (hooi en brok) en schoon water. Het basisrantsoen voor hobbygeiten bestaat uit gras, goed gewonnen hooi en een beetje brok. Een beetje bietenpulp mag ook, als het hoofdbestanddeel maar uit hooi bestaat.

Welke groenten eet een geit?

In het bijzonder:

  • Worteltjes, eventueel met loof.
  • Groene onbespoten groentes (geen sla, uien, aardappelschillen en keukenafval)
  • Stukjes appel (geen hele appel, deze wordt heel ingeslikt en kan voor verstikking zorgen.)
  • Lang gras, geen gazon gras.
  • Kool- en bloemkool blad.

Wat mogen geiten eten en wat niet?

Het voedsel van dwerggeiten bestaat in de zomer vooral uit gras en in de winter uit brokjes en hooi. Gras dat vermengt is met zaad laten ze ook niet staan, evenals boerenkool, wortelen, maïs en brood. Daarnaast drinken ze iedere dag water. Geiten eten op een aparte manier.

Hoe groot moet een geitenhok zijn?

Extra informatie

Afmeting 160 x 125 x 170 centimeter (lengte x breedte x hoogte)
Houtsoort Geïmpregneerd vuren

Kan je een geit als huisdier hebben?

Als u hobbymatig een geit wilt houden moet deze geïdentificeerd zijn en geregistreerd worden. Ongeacht het aantal geiten wat u wilt houden. De houder moet zich registreren en aangeven waar de dieren gehouden worden.

Is brood goed voor geiten?

Brood is overigens ook geen handig voedsel om mee te nemen naar een kinderboerderij, zodra deze weer open gaan. Zeker op kinderenboerderijen waar herten, geiten of schapen wonen is dit niet verstandig. Dit zijn herkauwers, waardoor het brood kan gaan gisten in de maag en daar kunnen de dieren aan overlijden.

Welke dieren mogen oud brood eten?

Volgens Anouchka Mulder van de Dierenambulance is het dier helemaal de oude en heeft het schaap een gezonde eetlust. Het advies om dieren geen brood te voeren geldt behalve voor paarden, koeien en schapen ook voor eenden en andere vogels, want brood bevat veel zout en dat is erg schadelijk voor ze.

Waarom mogen dieren geen brood?

In brood zitten voedingsstoffen waar honden vaak niet goed tegen kunnen. Vooral gluten in brood gemaakt van tarwe, kunnen bij honden vervelende reacties veroorzaken, zoals jeuk en doffe vacht. Vaak veroorzaakt brood ook winderigheid of diarree.

Waar houden geiten niet van?

Geiten houden niet van wind en ze worden niet graag nat. Daarom raden we een hoog en droog hok aan. Mijn bokjes hebben een hok op hoge poten, waar ze via een trapje in kunnen. Dat vinden ze geweldig!

Hebben geiten vachtverzorging nodig?

Geiten kunnen jeuk hebben, schuren en korsten op de huid ten gevolge van parasieten, zoals luizen en mijten. Luizen zijn over het algemeen met het blote oog te zien tussen de haren.Om een beter inzicht te krijgen is microscopisch onderzoek van een haarmonster/huidafkrabsel aan te raden.

Wat heb je nodig om dwerggeitjes te houden?

Dwerggeiten hebben land nodig, en een onderkomen om te schuilen tegen regen en kou. Ze kunnen niet goed tegen vocht en tocht. Op warme dagen eten ze weinig, op koude dagen eten ze veel. De dwerggeit wordt vaak gezien op kinderboerderijen.