juli 5, 2022

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hoe behandel je een gezwollen vetlok bij een paard?

4 min read

Wat te doen bij zwelling paard?

Bij een zwelling door trauma is het verstandig om de zwelling goed en regelmatig te koelen. Wanneer er sprake is van een infectie, raden we je aan je paard te temperaturen. Een normale lichaamstemperatuur ligt tussen de 37,4 en 38,0 graden.

Kan een schiefel verdwijnen?

In een acuut stadium zal de behandeling bestaan uit het afkoelen van de plaats van de schiefel of het toedienen van medicamenten. Het is bekend dat schiefels in sommige gevallen vanzelf verdwijnen, maar in de meeste gevallen zullen ze blijvend zijn.

Waar zit Griffelbeen paard?

Het griffelbeen bevind zich in de onderste helft van het paardenbeen, zowel aan de achterbenen als aan de voorbenen. Het is een botje met nagenoeg geen funktie.

Wat te doen bij Piephak paard?

De behandeling van een piephak kan op verschillende manieren. Een ‘verse’ piephak kun je het beste koelen met koud water en daarna insmeren met een zalf die ontstekingsremmend werkt. Als de piephak groter is van formaat, haalt de dierenarts het vocht er soms uit. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen.

Wat is een Sarcoid?

Een sarcoïd is een huidtumor die op ieder deel van het lichaam kan ontstaan. Vochtige en dunbehaarde plekken lijken het meest aangetast. Denk hierbij aan het gebied rond de ogen, neus, oren, buik, liezen en benen van het paard. Een sarcoïd wordt veroorzaakt door overmatige weefselgroei in de huid.

Wat te doen bij dik been?

U krijgt drukverband om uw onderbeen en moet veel gaan lopen. Zo drukken de spieren in uw kuiten het bloed beter terug naar uw hart. Als uw been niet meer dik is, kunt u elastische steunkousen gaan dragen. Er zijn geen medicijnen om uw aderen beter te laten werken.

Kan een schiefel groter worden?

Het botvlies zal door de opgelopen schade een plaatselijke zwelling vertonen. In een later stadium wordt dit door mineralisatie omgezet in botweefsel en kan de zwelling blijvend worden. Het is afhankelijk van de uitgebreidheid en locatie van de zwelling welke problemen het paard ondervindt.

Wat is Bolspat?

Simpelweg gezegd is bolspat een overvulling van het spronggewricht van het paard. Het overvullen van dit gewricht zorgt ervoor dat het gewrichtskapsel naar buiten komt. Bolspat is anders dan spat een zacht beengebrek waarbij er enkel sprake is van een overvulling.

Wat is een Overhoef?

Overhoef staat voor artrose in het hoefgewricht of in het kroongewricht bij paarden, en kan worden onderverdeeld in hoge overhoef en lage overhoef. Artrose in het hoefgewricht heet ‘lage’ overhoef. En artrose in het kroongewricht heet ‘hoge’ overhoef. Het onderbeen van het paard eindigt in 6 botdelen.

Hoe ontstaat een Piephak?

De piephak is in feite een verdikking op het hielbeen van het paard. De verdikking op dit hielbeen wordt veroorzaakt door een slijmbeurs op de punt van het hielbeen. Deze verdikking kan komen doordat het paard bijvoorbeeld ergens tegenaan geslagen heeft in de stal.

Wat is een Hazehak?

Een hazenhak kenmerkt zich door een verdikking aan het spronggewricht van het paard; in het specifiek op de achterkant van de hak. Er zijn verschillende varianten van de hazenhak; zo kan het paard last hebben van een zachte, harde of valse hazenhak.

Wat te doen bij hematoom paard?

Zachte zwellingen die niet warm aanvoelen kun je behandelen met een product dat de bloedsomloop stimuleert. Van oudsher worden hier onder andere arnica, aloe vera en rozemarijn voor gebruikt.

Wat is mouw paard?

Een overvulling op het kniegewricht van het achterbeen wordt ook wel een mouw genoemd. Het gevulde kniegewricht zorgt ervoor dat het gewrichtskapsel bol komt te staan. De mouw bij een paard kan een gevolg zijn van verschillende oorzaken.

Wat is een legger paard?

Een legger typeren we als een zwelling die plaatsvindt op de voorbenen van het paard, maar aan de achterkant van de elleboog zit. Een legger kan ontstaan doordat het paard op een harde ondergrond gelegen heeft of doordat het ijzer tijdens het liggen in de elleboog duwt.

Wat kun je doen tegen hoefbevangenheid?

Wanneer je paard bevangen is, kun je het beste het volgende doen:

  1. Raadpleeg direct je dierenarts.
  2. Geef geen krachtvoer en weidegang meer, maar voer uitsluitend arm en stengelig hooi. …
  3. Zet je paard op nat zand of in de modder om zo de hoef continue te koelen en de druk op de hoef te verdelen/ verlichten.

Wat is OCD bij een paard?

De afkorting OCD staat voor osteochondrose dissecans en is een gewrichtsaandoening die het meest voorkomt in het spronggewricht, de knie en de kogel van een paard. Bij warmbloedpaarden, volbloeden en dravers komt OCD veel vaker voor dan bij kleine en sobere ponyrassen.

Copyright © All rights reserved. ProjectSports.nl