Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Het meten van een spaak die al in een wiel zit

4 min read

Gevraagd door: Ali Williams

Als u alleen het gebouwde wiel wilt opmeten om een ideale spaaklengte te verkrijgen, gebruik dan een meetlint, touwtje, enz. om een zo nauwkeurig mogelijke meting te verkrijgen van de binnenkant van de J (het eigenlijke contactpunt met de naafflens) tot het punt waar de spaak in zijn nippel het binnenoppervlak van de …

Hoe weet ik de maat van mijn spaken?

Trek beide spaakkoppen naar binnen in de richting van het midden om de nippels vast te zetten. Meet met de smalle punten van de schuifmaatbekken van binnen naar binnen elke J-bocht. Noteer deze meting op een tiende van een millimeter nauwkeurig. In ons voorbeeld meet elke spaak 266 mm, met de J-bocht tot J-bocht op 35,7 mm.

Hoe meet je een vervangende spaak?

Citaat uit video: En klem ze aan elkaar zodat je nu je totale velgdiameter hebt, dan neem je je kleine meetlint. En je gaat meten tussen deze kleine zilveren stukjes.

Hoe controleer je een spaak op een wiel?

Citaat uit video: Pak op je achterwiel gewoon een kleine moersleutel. Dit is een 10 mm steeksleutel. En laat het wiel opkrikken, zodat je op elke spaak kunt tikken. En je zorgt ervoor dat ze allemaal rinkelen.

Welke maat hebben de spaken van mijn fiets?

Citaat uit video: De manier waarop we dat doen is door een spaak aan elk uiteinde van een nippel te schroeven. Het door tegenovergestelde kanten en dan kunt u de meting van het verschil in lengte nemen.

Moet de spaaklengte exact zijn?

Nee. Een millimeter te lang is prima, als de effectieve velgdiameter (ERD) zeer nauwkeurig wordt gemeten (maar misschien niet nauwkeurig genoeg).

Hoe gebruik je een spaak liniaal?

Citaat uit video: Echt gemakkelijk zoals plastic linialen werken ook prima je hoeft alleen maar om ervoor te zorgen dat u kunt hangen dat haak einde van de spaak voeg de nul van de liniaal deze spaken zijn onder vrij hoge spanning op dit wiel.

Welke maat spaak voor 29er?

Spaak voor achterwiel – 28-29 inch, 13G*225mm, Zilver.

Wat voor soort spaken heb ik nodig?

Wanneer het tijd is om je naven, velgen en spaken te bestellen, wil je er zeker van zijn dat zowel de naven als de velgen hetzelfde aantal spaken gebruiken. De meeste mountainbikewielen hebben 24, 28 of 32 spaken per wiel, afhankelijk van het gebruik waarvoor ze bestemd zijn.

Kun je een wiel waarmaken met de band erop?

Zolang er geen losse spaken zijn en het wiel redelijk recht is (de velg en de band mogen niet over de remblokken schuren), zal het mooi rijden en goed houden.

Kun je spaken aandraaien zonder spaaksleutel?

Om ze met de vingers te kunnen aandraaien, moet de spanning erop worden losgelaten, zodat de tepels gemakkelijk kunnen ronddraaien. Dat gaat eenvoudig door het wiel zo ver mogelijk naar rechts te trekken, wat heel gemakkelijk gaat door het wiel en de achtervork vast te pakken en ze samen te drukken.

Hoe maak je thuis een wiel in orde?

Citaat uit video: Je wilt de nippel nemen. Hier met je kleine moersleutel. En om hem aan te draaien, draai je hem tegen de klok in. En bij het afstellen van de spaken wil je het in kleine stapjes doen.

Maakt 1 mm verschil in spaaklengte?

Een van de redenen daarvoor is dat als de spaak 1 mm langer is dan nodig, de bouwer misschien niet de juiste spanning op de spaak kan krijgen, omdat er te weinig schroefdraad op de spaak zit omdat je de nippel verder moet indraaien om de extra lengte goed te maken.

Kun je spaken op lengte knippen?

Citaat uit video: Je kunt niet zomaar de spaak doorknippen, want dan verknoei je de schroefdraad.

Wat is de maat van de spaken voor een 27.5 wiel?

Gangbare spaaklengtes

Holes Rim Type Rear-O/S
32 517 & 717 258
32 XM319 650B (27.. 5″) 270
32 XM419 650B (27,5″) 270
36 221 258

Hoeveel spaken heeft een 26 inch wiel?

BICYCLE WHEEL SPOKES FOR STANDARD 26″ WHEEL SCHWINN BIKES AND OTHERS 10 – 5/8″ DIT IS EEN COMPLETE SET SPAKEN VOOR 26″ BANDENMAAT / WIELEN. ZE PASSEN OP VELE WIELEN VAN VELE MERKEN, U KRIJGT ALLE 36 SPAKEN MET NIPPELS, ZE ZIJN MAAT 10 – 5/8″ LANG.

Welke maat spaak voor 29er?

Spaak voor achterwiel – 28-29 inch, 13G*225mm, Zilver.

Hoe worden MTB-spaken gemeten?

Citaat uit video: Soms gaan mensen uit van de bovenkant en de onderkant. Maar idealiter meet je vanuit het midden van die twee gaten. Dus als je de flenzen van die naven meet.

Hoe worden BMX spaken gemeten?

Een eenvoudige manier om dit te meten is door te meten van de conusmoer tot het midden van uw flens, en dat dan te nemen en af te trekken van 55. (Standaard conus tot conus bij een naaf is 110 mm) Als uw naaf twee verschillende maten flenzen heeft, hebt u deze meting voor elke kant nodig.

Welke maat zijn BMX spaken?

Spaak

Spaak Patroon Niet-aandrijfzijde lengte
36 3x 188. 0 mm
36 4x 196,0 mm

Hoeveel spaken zitten er in een 20 inch BMX?

24 spaken
20 inch/406 velg, 24 spaken, schijfrem/velgrem/V-rem, voor 20*1.0-1.75 banden.