Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Heb je veel testosteron nodig om spieren op te bouwen?

3 min read

Hormonen van een vrouw en spieren opbouwen Testosteron is het belangrijkste hormoon om spieren aan te maken. Mannen hebben over het algemeen een hoger percentage aan Testosteron en maken dit ook veel meer aan dan vrouwen. Of je veel of weinig testosteron aanmaakt, is vooral genetisch bepaald.

Wat doet testosteron met je spieren?

Mannen (met name bodybuilders) die op korte termijn meer testosteron in hun lichaam willen, nemen dit hormoon in de vorm van anabole steroïden. Je lichaam heeft zo een grote hoeveelheid testosteron waardoor het sneller spieren opbouwt.

Hoe zorgt testosteron voor spiergroei?

Het beïnvloedt onder andere de ontwikkeling van het lichaam en de bloedvorming. In de sportindustrie staat het hormoon bekend als spiergroeihormoon. Dit is in eerste instantie juist, want testosteron heeft een anabole werking in het lichaam. Het stimuleert de eiwitstofwisseling en zorgt zo voor een betere spiergroei.

Hoe lang duurt het voordat je spieren opbouwt?

Het antwoord op hoe snel je spieren kunt opbouwen, hangt van veel factoren af, maar onder de juiste omstandigheden kun je gemiddeld ongeveer 1 kg spiermassa per maand opbouwen, of 0,25 kg per week. Dit gaat ervan uit dat je goed eet en een consistent trainingsplan volgt.

Waar krijg je meer testosteron van?

Door elke dag te bewegen en voldoende aan krachttraining te doen, bouw je meer gezonde stofjes op. Vooral krachttraining is belangrijk voor de aanmaak van spiermassa en activatie en het verhogen van testosteron. Met name door een lager vetpercentage en/of meer spiermassa en een verminderde insulineresistentie [14,15].

Kan testosteron kwaad?

Het hormoon heeft veel te maken met het geheugen, botontkalking, de gemoedstoestand en hart-en vaatziekten. Oudere mannen met een laag testosterongehalte hebben een iets grotere kans om vroegtijdig te overlijden dan oudere mannen met een normaal testosterongehalte.

Hoe lang kan en mag je testosteron gebruiken?

Testosteron wordt in de spier toegediend door een injectie of via een gel op de huid. Uw huisarts kan de injectie toedienen, maar u kunt dit ook zelf leren. De prikken kunnen pijnlijk zijn. U start met een lage dosis die we elke 3 tot 6 maanden ophogen tot een maximale dosis na 1 tot 2 jaar.

Welk hormoon zorgt voor spiergroei?

Testosteron is een hormoon dat de spierontwikkeling positief beïnvloedt. De effecten van krachttraining zijn groter als er meer testosteron in het lichaam aanwezig is. Cortisol is een hormoon dat, vooral in grote hoeveelheden zoals tijdens stress, zorgt voor de afbraak van spieren.

Wat gebeurt er als je meer testosteron?

Een hoge testosteronspiegel wordt door volwassen mannen meestal als prettig ervaren. Maar bij een overmaat aan testosteron kunnen mannen zich agressief en antisociaal gedragen. Ook worden zij vroeg kaal. Afgezien hiervan leidt een toename van het testosterongehalte bij mannen niet tot zichtbare lichamelijke symptomen.

Wat gebeurt er bij meer testosteron?

Meer testosteron levert je meer spieren, maar het gebruiken van testosteronsupplementen of anabole steroïden op lange termijn heeft flink wat bijwerkingen. Wetenschappelijk tijdschrift PLOS One ontdekte dat een kunstmatige testosteronboost ervoor zorgt dat je eigen lichaam minder testosteron aanmaakt.

Hoe weet je of je te weinig testosteron hebt?

Bij volwassen mannen kan een laag testosterongehalte leiden tot klachten als minder zin om te vrijen, onvruchtbaarheid, erectiestoornissen, haaruitval, verminderde spiermassa en lusteloosheid. Bij mannen met diabetes is de kans groter dat ze last hebben van testosterontekort.

Wat kun je doen als je testosteron te laag is?

“Bij een te laag testosteronniveau kan de man een gel krijgen, die hij dagelijks op de huid moet smeren. Er zijn ook tabletten, of je kunt iedere drie maanden een injectie met testosteron krijgen.

Welke vitamine voor testosteron?

Vitamine D is een hormoon dat o.a. voor de aanmaak van testosteron zorgt. Helaas heeft de meerderheid van de Nederland bijna altijd te weinig vitamine D in zijn bloed heeft. Dat komt omdat onze voeding weinig vitamine D bevat en we het dus vooral van onze lichaamseigen aanmaak van vitamine D moeten hebben.