Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Heb ik een nieuw kettingblad nodig?

5 min read

Gevraagd door: Jessica Sanders

Ruwloop is de beste manier om te zien of een kettingblad aan vervanging toe is,” zegt Chris Mckenney van SRAM. “Tenzij een kettingblad ver over zijn levensduur heen is, is het heel moeilijk om dit visueel te zien; de tanden van een kettingblad nemen tijdens het gebruik langzaam de vorm van een haaienvin aan.

Hoe vaak moeten kettingbladen worden vervangen?

Mijn vuistregel is om ze te vervangen bij 75% slijtage (gemeten met een kettingslijtage-indicator). Als u zich aan deze richtlijn houdt, gaan uw cassette en kettingbladen veel langer mee. Een cassette gaat in de meeste gevallen ongeveer twee tot drie keer mee als de ketting op het juiste moment wordt vervangen.

Heb je een nieuwe ketting nodig met een nieuw kettingblad?

Wij adviseren altijd een nieuwe ketting met nieuwe kettingbladen. De ketting en de kettingbladen werken samen – en slijten samen.

Maakt het kettingblad verschil?

Het grotere kettingblad geeft u grotere, moeilijker te draaien tandwielen die u verder brengen per pedaalomwenteling – dus geschikt voor hogere snelheden – terwijl het kleinere kettingblad u tandwielen geeft die gemakkelijker te draaien zijn maar u een kortere afstand per pedaalomwenteling laten afleggen – dus geschikt voor lagere snelheden, inclusief rijden.

Hoeveel kost het om een kettingblad te vervangen?

De kosten om een cassette of freewheel te vervangen kunnen oplopen van $25 tot meer dan $300 bij duurdere fietsen en kettingbladen kunnen oplopen van $40 tot $250 bij duurdere fietsen.

Hoe lang gaat een kettingblad mee?

Een racefiets kettingblad kan meer dan 50.000 kilometer meegaan. Dat is gelijk aan een levenslange levensduur voor de meeste fietsers. De belangrijkste reden waarom een kettingblad vaker moet worden vervangen is slecht onderhoud van de aandrijving, zoals het te vaak vervangen van de ketting.

Kan ik het kettingblad vervangen zonder de crank te verwijderen?

Samengevat antwoord: Als het grote kettingblad via bouten aan de crank aan de aandrijfzijde is bevestigd, is het mogelijk het te vervangen zonder de cranks te verwijderen. Als het kettingblad permanent aan de cranks is bevestigd via klinknagels, is het niet mogelijk het eraf te halen zonder de cranks te verwijderen.

Hoeveel kilometer moet een fietsketting meegaan?

2.000 tot 3.000 mijl
Het regelmatig vervangen van uw ketting kan de levensduur van uw aandrijving verlengen. De meeste monteurs zijn het erover eens dat u uw ketting moet vervangen ongeveer elke 2.000 tot 3.000 mijl, afhankelijk van uw rijstijl.

Waarom klikt mijn krukas?

Naast de trapas zijn er meerdere onderdelen die kunnen bijdragen aan een klikkend of knarsend geluid in je aandrijving, waaronder de ketting, de pedalen, de derailleur en de achternaaf. Dat gezegd hebbende, lijken de symptomen die je beschrijft te wijzen op een probleem met de pedaallagers of de trapas.

Welke informatie is nodig om een kettingblad te vervangen?

Wat heb je nodig:

  • Zeskantsleutelset of Torx-sleutelset, afhankelijk van het type kettingbladbout.
  • Moersleutelgereedschap, afhankelijk van het kettingbladbouttype.
  • Schroefdraadborgmiddel, zoals Loctite.
  • Fietsvet.
  • Nieuw kettingblad.
  • Bij voorkeur koppelgereedschap om kettingbladbouten en crankbout goed vast te draaien.


Is 32T kettingblad goed?

In het algemeen zijn de standaard kettingbladmaten 32t en 42t goed, maar ik denk dat veel rijders meer plezier zullen beleven aan het rijden met een kleiner ringetje. Laat je niet meeslepen door macho racers die taart plaat grootte ringen pushen. Het kan wat experimenteren vergen.

Hoeveel verschil maken 2 tanden op het kettingblad?

In deze maat is twee tanden vooraan ongeveer hetzelfde als één tand achteraan. Het is een heel klein verschil, maar soms is het net dat kleine verschil dat de weegschaal in je voordeel doet doorslaan.

Is een groter voorste kettingblad sneller?

Grotere kettingbladen en cassettetandwielen lopen efficiënter dan kleinere, maar extreme kruiskettingen kunnen die efficiëntiewinst tenietdoen.

Hoe weet je of je een nieuwe cassette nodig hebt?

Zodra de kettingslijtage 1% “rek” nadert, is het meestal tijd om ook de cassette te vervangen. Omdat de tanden van de cassette zijn afgesleten en min of meer overeenkomen met de slijtage van de ketting, zal een nieuwe ketting op een versleten cassette niet goed passen en verspringen, vooral bij het schakelen.

Hoe lang moet een crankstel meegaan?

Zolang de crankarmen regelmatig op dichtheid worden gecontroleerd, moeten ze jaren en jaren meegaan. Ik heb oude Sugino Aero Tour (AT) crankarmen die ik al meer dan vijfentwintig jaar gebruik zonder enige slijtage aan de vierkante taps. Ik heb vier of vijf kettingbladen gemonteerd en versleten met dezelfde crankarmen.

Moet je ketting en cassette samen vervangen?

Hoe weet ik of mijn kettingblad aan vervanging toe is? Wat …

Hoe weet ik of mijn cassette versleten is?


Citaat uit de video: Er's bepaalde dingen waar je naar moet kijken op je cassette wanneer je'normaal onderhoud doet om je te helpen weten wanneer je hem moet vervangen. Laten we eens kijken naar enkele dingen waar je op moet letten bij

Hoe vaak moet ik mijn cassette vervangen?

In onze winkel stellen we voor een nieuwe cassette elke 2 keer dat je je ketting vervangt, ALS je je aan je onderhoudsschema houdt. Bij 99% van de klanten zou dit betekenen een nieuwe cassette om de 1-2 jaar, afhankelijk van hoeveel je rijdt. Als je een forens bent en elke dag rijdt, wordt je tijdsbestek voor vervanging veel kleiner.

Hoe lang moet een fietscassette meegaan?

Grofweg: fietscassettes kunnen 4000 tot 6000 mijl meegaan, en sommige tot 10.000 mijl, een equivalent van 3 tot 4 kettingen, het hangt af van de kwaliteit van de cassette zelf, het onderhoud en de rijomstandigheden.

Wanneer moet ik mijn 11 speed ketting vervangen?

Als u een ketting met elf of twaalf versnellingen gebruikt, vervangt u uw ketting zodra deze 0,5 procent slijtage heeft bereikt. Voor fietsen met twee tandwielen of één versnelling, vervangt u uw ketting wanneer deze de slijtagegrens van 1 procent bereikt.

Hoeveel kilometer moet een 11 speed ketting meegaan?

De meeste monteurs zijn het erover eens dat u uw ketting moet vervangen ongeveer elke 2.000 tot 3.000 mijl, afhankelijk van uw rijstijl.

Hoe lang moet een 11 speed ketting meegaan?

“Het kan variëren van 3.000 km tot 8.000 km in het algemeen, maar het kan in sommige gevallen minder of zelfs meer zijn.” Ten eerste moet u uw ketting vervangen wanneer u schade constateert (een vervorming of scheur). U moet uw ketting ook regelmatig controleren om te zien of hij zo ver is versleten dat u hem moet vervangen.