Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Fietsfitting aanpassen aan FAI (misvorming van de heup)

4 min read

Gevraagd door: Kurt Barnish

Hoe train je je benen met een heupblessure?

Oefeningen om op te treden met fai

 1. Heup flexor en piriformis strekken.
 2. Klamshells.
 3. Bridges en bridges met één been.
 4. Isometrische heupverhogingen .
 5. Pelvic kantelt.
 6. Zwemmen.
 7. Staat op een balansbord.


 8. Wat verergert heup impingement?

  Patiënten met heupimpingement melden vaak anterolaterale heuppijn. Veel voorkomende verergerende activiteiten zijn langdurig zitten, voorover leunen, in of uit de auto stappen en draaien bij sport. Het gebruik van flexie, adductie en interne rotatie van de liggende heup reproduceert meestal de pijn.

  Veroorzaakt fietsen heup impingement?

  Heupimpingement, ook bekend als femoraal acetabulair impingement (FAI), is een aandoening die een grote groep fietsers treft, maar de meerderheid van deze groep blijft asymptomatisch en pijnvrij. FAI wordt gekenmerkt door de vorming van extra bot rond de kop en de nek van het dijbeen.

  Hoe zit het met de FAI?


  Citaat uit de video: Dat zorgt ervoor dat ze hier een open heup houdt en de voorkant van de heup niet samendrukt. Ik zal je rechtop laten zitten.

  Moet je stretchen met FAI?

  Deze spieren, aan de voorkant van je heupen, helpen je heup omhoog te buigen. Spanning hier kan een oorzaak zijn van het knellende gevoel aan de voorkant van uw heup bij zitten of buigen. Het rekken van uw heupbuigspieren kan een onderdeel zijn van uw FAI-oefenprogramma.

  Hoe kom ik van FAI af?

  Femoroacetabulair impingement (FAI), ook wel heupimpingement genoemd, is een aandoening waarbij het heupgewricht niet normaal gevormd is. Hierdoor schuren de botten pijnlijk tegen elkaar. Deze aandoening kan worden behandeld met corticosteroïden, niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s), fysiotherapie, rust en een operatie.

  Hoe zit je met een FAI heup?

  U kunt deze hoek op een aantal manieren verkleinen om uw heuppijn tijdens het zitten te verminderen:

  1. Kies geen lage stoelen of lounges/banken.
  2. Kantel indien mogelijk uw stoelbasis een klein beetje naar voren, om de heupen iets hoger dan je knieën te brengen.
  3. Gebruik een wigkussen.
  4. Laat de rugleuning iets achterover leunen.


  Is fietsen OK met een labrale scheur in de heup?

  Helaas is je trouwe cross-training vriend, fietsen, ook verboden terrein. “De meest belastende positie voor het heuplabrum is heupflexie in combinatie met andere bewegingen”, zegt Yuen. Dit komt neer op fietsen, dus de elliptische of het zwembad zijn veiligere cardio-opties terwijl je herstelt.

  Hoe voorkom ik dat mijn heupen pijn doen tijdens het fietsen?

  Verhoog uw zadel om de heupflexie en het voorste bekken te verminderen. U kunt ook uw stuur verhogen, zodat u wat meer rechtop zit en uw heup minder buigt. Als u herstelt van een slijmbeursontsteking kan het nodig zijn uw zadel iets lager te zetten wanneer u weer gaat fietsen.

  Hoe repareer je FAI zonder operatie?

  Niet-operatieve behandeling van FAI kan worden geprobeerd. Dit vereist echter een verandering in levensstijl van actief naar minder actief en een verbintenis om de heup te versterken. Een goed fysiotherapieprogramma gericht op versterking van de heup in plaats van rekken kan nuttig zijn.

  Kan een chiropractor een heupverstopping verhelpen?

  De laatste jaren zijn ervaren sportchiropractors en fysiotherapeuten in staat geweest meer atleten te helpen bij het verminderen van heupklachten door ervaring met myofasciale technieken in combinatie met op oefening gerichte therapie.

  Is massage goed voor heupklachten?

  Citaat uit de video:

  Waarom gebeurt een heupblessure?

  Het wordt veroorzaakt wanneer de femurkop (het kogelvormige bot bovenaan het dijbeen) en het acetabulum (de kom in het bekken waarin de femurkop past) niet goed op elkaar aansluiten. Dit is vaak het gevolg van extra bot in de heup, maar kan ook worden veroorzaakt door een misvorming van het bot.

  Doet een heupblessure altijd pijn?

  Het veroorzaakt symptomen zoals pijn en stijfheid in de lies- en dijstreek. Patiënten met het heupimpingement syndroom voelen pijn bij langdurig buigen of zitten, maar niet iedereen die het heeft ervaart symptomen.

  Hoe lang duurt het voor een heupblessure genezen is?

  De meeste patiënten herstellen echter volledig binnen vier tot zes maanden. Veel gevallen van FAI kunnen adequaat worden behandeld met een persoonlijke benadering van conservatieve zorg. Artroscopische procedures worden echter steeds populairder bij wedstrijdsporters en actieve volwassenen.

  Hoe zit je met een heupblessure?

  Kies geen lage stoelen of lounges/sofa’s. Kantel uw zitvlak indien mogelijk iets naar voren, om uw heupen iets hoger te brengen dan uw knieën. Gebruik een wigkussen. Zet uw rugleuning iets achterover.

  Hoe repareer je FAI zonder operatie?

  Niet-operatieve behandeling van FAI kan worden geprobeerd. Dit vereist echter een verandering in levensstijl van actief naar minder actief en een verbintenis om de heup te versterken. Een goed fysiotherapieprogramma gericht op versterking van de heup in plaats van rekken kan nuttig zijn.

  Welke bewegingen zijn beperkt met FAI?

  Bij femoroacetabulaire impingement (FAI) leiden vervormingen van de femurkop of de acetabulaire rand tot botvorming, met als gevolg beperkte heupbeweging, pijn en progressieve schade aan het labrum.