Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Fietsband datum decoderen

5 min read

Gevraagd door: Edwin Cunningham

The chronological age of any tire can be found on the tire sidewall by examining the characters following the symbol “DOT”. The last four numbers identify the date of manufacture of the tire to the nearest week. The first two of these four numbers identify the week of manufacture (which range from “01” to “53”).

Hoe lees je de datumcode van een band?

Vergeet niet dat de laatste vier cijfers van de code de productiedatum van de band zijn. U kunt de eerste twee cijfers van de DOT-code controleren om de productieweek te weten te komen. De laatste twee cijfers onthullen het productiejaar. Als er bijvoorbeeld 0203 staat, is het productiejaar 2003.

Hoe lees je een 3-cijferige band datum code?

Banden van vóór 2000 hebben een driecijferige datumcode aan het einde van het bandidentificatienummer. De eerste twee cijfers van de datumcode vertellen je de week waarin de banden werden gebouwd, en het laatste cijfer vertelt je het jaar.

Hebben fietsbanden een houdbaarheidsdatum?

Elke band heeft een geboortedatum – de dag waarop hij werd geproduceerd – en een vervaldatum die zes jaar na die fabricagedatum ligt.

Hoe lees je het nummer van een fietsband?

Controleer de zijwand van uw band – de cijfers geven uw bandenmaat aan (ongeveer de buitendiameter en de breedte, maar niet altijd in die volgorde). Typische racefietsband: 700 x 32c wijst op een band met een buitendiameter van 700 mm en een breedte van 32 mm.

Hoe weet ik hoe oud een band is?

De chronologische leeftijd van een band kan worden gevonden op de zijwand van de band door de tekens na het symbool “DOT” te bekijken. De laatste vier cijfers geven de fabricagedatum van de band aan, tot op een week nauwkeurig. De eerste twee van deze vier cijfers geven de week van fabricage aan (van “01” tot “53”).

Zijn 10 jaar oude banden veilig?

Elke band ouder dan tien jaar is te zwak om veilig te rijden. Op deze leeftijd is het noodzakelijk dat u uw banden vervangt. Voor uw veiligheid onderhouden wij geen banden van 10 jaar of ouder.

Zijn 5 jaar oude banden veilig?

The National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) and official manufacturers suggest a tire is only 100% safe to use until it turns 5-6 years old. However, some admit that a tire can be operable up to 10 years if you check it for issues annually after the 5th year.

Hoeveel jaar verloopt een band?

Het is misschien voorlopig, maar banden hebben een houdbaarheidsdatum. Men is het er algemeen over eens dat de meeste banden na ongeveer zes jaar moeten worden gecontroleerd, zo niet vervangen, en na tien jaar absoluut moeten worden vervangen, ongeacht hoeveel profiel ze nog hebben.

Hoeveel jaar is een band goed voor?

Gemiddeld rijden mensen tussen 12.000 en 15.000 mijl per jaar, wat betekent dat de gemiddelde all-seasonband van goede kwaliteit ergens tussen drie en vijf jaar meegaat, afhankelijk van onderhoud, rijstijl en -omstandigheden, enz.

Zijn 15 jaar oude banden veilig?

Oude banden zijn gevaarlijk, ongeacht de profieldiepte. Hoewel er geen federale veiligheidsrichtlijnen zijn die aangeven wanneer een band te oud is om nog veilig te zijn, raden veel autofabrikanten aan om banden zes jaar na de productiedatum te vervangen. Oude banden zijn de oorzaak van dodelijke ongevallen.

Hoe vaak moeten fietsbanden worden vervangen?

Als u meer dan één keer per week rijdt, gaan uw banden ongeveer 1-2 jaar mee voordat ze moeten worden vervangen. Als u echter minder dan één keer per week fietst, kunnen ze tot 4 jaar meegaan voordat ze moeten worden vervangen. Dit hangt vooral af van hoeveel u de fiets gebruikt en hoe goed hij wordt onderhouden.

Hoe voorkom ik dat mijn fietsbanden droogrotten?


Citaat uit de video: In principe. Als je band in contact komt met iets anders dan de grond, spoel hem dan af. Het belangrijkste wat je kunt doen om droogrot te voorkomen is fietsen.

Kunnen banden te oud worden?

Hoe lang gaat een band mee? De meeste autofabrikanten raden aan om banden ouder dan zes jaar te vervangen, ongeacht de profieldiepte. Sommige bandenfabrikanten zoals Michelin en Continental hanteren een limiet van 10 jaar. Naarmate rubbermengsels ouder worden, verslechteren ze en worden ze zwakker, net als andere rubberen en plastic onderdelen van uw auto.

Wat betekenen de nummers op de banden?

Deze 12-cijferige code geeft aan in welke fabriek de fabrikant de band heeft gebouwd, en in welke week en welk jaar de band is geproduceerd. Deze datumcode bestaat uit de laatste vier cijfers van de code. De eerste twee cijfers staan voor de productieweek en de tweede twee voor het productiejaar.

Hoe oud kunnen banden zijn en nog als nieuw worden verkocht?

Een nieuwe band mag bij aankoop niet ouder zijn dan 18 maanden. Dat komt omdat het rubber begint af te breken zodra ze van de lopende band van de fabrikant rollen. De meeste bandenwinkels mogen banden verkopen tot ze 5 jaar oud zijn.

Hoe lees je een DOT-letter op een band?

Het DOT-serienummer bevindt zich aan de binnenkant van de zijwand bij de velg. De letters “DOT” worden gevolgd door acht tot dertien letters en/of cijfers die aangeven waar de band werd geproduceerd, de bandenmaat en de code van de fabrikant, samen met de week en het jaar waarin de band werd geproduceerd.

Wat betekenen de letters en cijfers op een band?

Het getal is het draagvermogen, of de hoeveelheid gewicht die de band aankan. De letter is de snelheidsindex, of de maximumsnelheid waarvoor de band gebouwd is.

Hoe oud kunnen banden zijn en nog als nieuw worden verkocht?

Een nieuwe band mag bij aankoop niet ouder zijn dan 18 maanden. Dat komt omdat het rubber begint af te breken zodra ze van de lopende band van de fabrikant rollen. De meeste bandenwinkels mogen banden verkopen tot ze 5 jaar oud zijn.

Voor hoeveel jaar zijn banden goed?

Gemiddeld rijden mensen tussen 12.000 en 15.000 km per jaar, wat betekent dat de gemiddelde vierseizoenenband van goede kwaliteit ergens tussen drie en vijf jaar meegaat, afhankelijk van onderhoud, rijstijl en -omstandigheden, enz.

Zijn 15 jaar oude banden veilig?

Oude banden zijn gevaarlijk, ongeacht de profieldiepte. Hoewel er geen federale veiligheidsrichtlijnen zijn die aangeven wanneer een band te oud is om nog veilig te zijn, raden veel autofabrikanten aan om banden zes jaar na de productiedatum te vervangen. Oude banden zijn de oorzaak van dodelijke ongevallen.

Zijn 7 jaar oude banden veilig?

Er is geen definitieve leeftijdsgrens voor wanneer u uw banden moet vervangen, maar zodra uw banden 7-10 jaar oud zijn, moet u de toestand ervan goed in de gaten houden en overwegen ze te vervangen. Bandenveroudering is meestal te herkennen aan kleine scheurtjes in de zijkant van de band.