Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Elektronisch schakelen voor planetaire versnellingsnaaf

5 min read

Gevraagd door: Sarah Coleman

Hoe werkt de planetaire versnelling in een automatische transmissie?

De planetaire tandwielkast is een mechanisch systeem waarbij de tandwielen verbonden zijn met een stel banden en koppelingen. Wanneer de bestuurder van versnelling verandert, houden de banden een versnelling stil terwijl een andere versnelling draait om het koppel van de motor over te brengen en de versnellingen te verhogen of te verlagen.

Hoe werkt een planetair tandwielstelsel?

Terwijl ze binnen het ringwiel draaien, creëren de planetaire tandwielen steekcirkels die kunnen worden gevormd tot een tandwieltrein die op zijn beurt wordt gekoppeld aan in- en uitgaande assen. De ingaande as komt van de motor en de uitgaande as gaat naar de aangedreven wielen.

Waardoor gaan planetaire tandwielen kapot?

Een gebrekkig ontwerp is niet alleen de reden voor het falen van een tandwielkast, ook de fabricage en de materiaalbehandeling kunnen dat zijn. Bij planetaire tandwielkasten is het geluid meestal niet slechter, en vaak zelfs beter, dan bij standaard tandwiel- en rondselreductoren. Kleinere tandwielen betekenen een lagere steeklijnsnelheid dan een tandwiel en tandwielenset van vergelijkbare grootte.

Zijn er planetaire tandwielen in een transmissie?

Zij vormen ook de basis van het meest voorkomende type automatische transmissie, bekend als de hydraulische planetaire automatische transmissie. De meeste moderne automatische transmissies in de automobielindustrie maken gebruik van planetaire tandwielen.

Hoeveel planetaire tandwielen zitten er in een transmissie?

De tienversnellingsbak heeft zes voorwaartse onderaandrijvingsverhoudingen (de ingang draait sneller dan de uitgang), een directe aandrijvingsverhouding en drie overaandrijvingsverhoudingen (de uitgang draait sneller dan de ingang). Binnen de tienversnellingsbak bevinden zich vier planetaire tandwielsets en zes schakelelementen.

Welke planetaire tandwielstelsels komen voor in een automatische transmissie?

De Ravigneaux tandwielkast is een dubbele planetaire tandwielkast, uitgevonden door Pol Ravigneaux, die op 28 juli 1949 in Neuilly-sur-Seine Frankrijk een octrooiaanvraag indiende. Deze planetaire tandwielkast, die gewoonlijk in automatische transmissies wordt gebruikt, is opgebouwd uit twee tandwielparen, ring-planet en planeet-planet.

Zijn planetaire tandwielen efficiënter?

Naast hun duurzaamheid bieden planetaire tandwielmotoren ook een hoger rendement dan rechte tandwielmotoren.

Welk onderdeel maakt gebruik van planetaire tandwielen?

De planetaire tandwieloverbrenging (PGT) wordt veel gebruikt in transmissies van helikopters, auto’s, windturbines, vliegtuigmotoren, enz. De belangrijkste voordelen van deze transmissie zijn het hoge rendement, de compactheid, de grote overbrengingsverhouding en de grote vermogen-gewichtsverhouding, enz.

Hebben CVT transmissies planetaire tandwielen?

Een CVT maakt gebruik van een eenvoudig poeliesysteem in plaats van de planetaire tandwielen die in een traditionele automatische transmissie te vinden zijn. De CVT heeft een invoerpoelie, een uitvoerpoelie en een riem die de twee poelies verbindt. Dit zijn conische poelies met variabele diameter.

Hoe weet je of het planetaire tandwiel slecht is?

Bij een zoemend, klikkend of brommend geluid
Een zoemend, klikkend, brommend, brullend geluid vanuit de transmissie is meestal een symptoom van een slecht lager, beschadiging van de planeetwielen of een ander intern probleem. Een zoemend geluid kan ook komen van een slecht intern afdichtingsvlak, een afdichting, of te weinig transmissievloeistof door een lek.

Hoe weet je of je planetaire tandwiel slecht is?

Visuele tekenen van planetaire tandwielslijtage
Versleten tandwielen die meer puntig dan vierkant lijken. Verbogen tandwieltanden. Scheuren (dit begint bij de wortel van de tandwielen waar de spanning het hoogst is) Oppervlakte schade, zoals putjes, schaafplekken of gebieden die er gepolijst uitzien in vergelijking met hun omgeving.

Wat zijn de twee meest typische faalwijzen voor tandwielen?

In een analyse van meer dan 1.500 onderzoeken naar defecten aan tandwielen, waren de drie meest voorkomende faalwijzen tandbuigmoeheid, tandbuiginslag en slijtage van schurende tanden [4].

Wat zijn de drie soorten planetaire tandwielkasten?

Er zijn drie hoofdtypes van de planetaire versnellingsbak beschikbaar op basis van hun prestaties, waaronder een wielaandrijving, een asuitgang en een spiluitgang.

Is een differentieel een planetair tandwiel?

Zoals gezegd is een differentieel een speciaal type planetaire versnellingsbak. Een van de conische tandwielen op de wielassen kan worden beschouwd als een zonnetandwiel, terwijl het andere conische tandwiel dan in figuurlijke zin overeenkomt met het ringwiel.

Hoe bereken je de overbrengingsverhouding van een planetair tandwiel?

Bereken de overbrengingsverhouding door het aantal tanden van het aangedreven tandwiel te delen door het aantal tanden van het drijvende tandwiel.

Wanneer moet ik planetaire tandwielen gebruiken?

Planetaire tandwielen worden vaak gebruikt wanneer ruimte en gewicht een probleem zijn, maar een grote hoeveelheid snelheidsvermindering en koppel nodig zijn. Deze eis geldt voor diverse industrieën, waaronder tractoren en bouwmachines, waar een groot koppel nodig is om de wielen aan te drijven.

Hoe werkt een automatische transmissie op een motorfiets?

Automatische motorfiets Voordelen
De motor wordt geleverd met een ingebouwde computer die automatisch schakelt tussen de versnellingen en de koppeling op basis van de rijomstandigheden. De meeste automatische merken en modellen gebruiken een systeem met dubbele koppeling voor een soepelere rit. Als je voor het eerst op een motor rijdt, is dit de stijl voor jou.

Hoe verhoogt of verlaagt de planetaire tandwielkast de snelheid en het koppel?

Een planetaire tandwielkast neemt een snelle input met een laag koppel, bijvoorbeeld van een elektromotor, en verhoogt dan het koppel en verlaagt de snelheid aan de uitgang met de verhouding van de tandwielkast. Hierdoor kunnen motoren met een hoger, efficiënter toerental draaien in apparatuur die op lage snelheden werkt.

Hoe werkt het kleppenhuis van een automatische transmissie?

Het klephuis is een van de onderdelen die ervoor zorgen dat een automatische versnellingsbak correct functioneert. Door de hydraulische vloeistof door een reeks paden te leiden, kan het klephuis het juiste koppelingspakket voor de gekozen versnelling activeren.

Wat veroorzaakt het falen van het transmissieventielhuis?

Redenen voor falen van het klephuis van de transmissie
Eén reden voor falen is een slechte oliedruk. Zonder voldoende hoge druk werken bepaalde kleppen niet goed, waardoor een kettingreactie ontstaat en de versnellingsbak slecht functioneert. Deze lage druk kan worden veroorzaakt door een laag niveau van transmissievloeistof of lekkages.

Wat gebeurt er als een klepbehuizing het begeeft?

De kleppen zullen slijten, de kanalen kunnen schuren en te groot worden, en de hele klepbehuizing kan vervormd raken. Tekenen van een slecht klephuis kunnen zijn: vloeistoflekkage, slippen tijdens het schakelen of zelfs niet kunnen schakelen.